Studentai tapo sukčių aukomis: išsigandę grasinimų patys suvaidina savo pagrobimą

Australijoje gyvenantys studentai iš Kinijos tapo nusikalstamų grupuočių taikiniu. CNN rašo, kad studentai verčiami suvaidinti savo pačių pagrobimus ir taip gauti pinigų iš šeimų, gyvenančių Kinijoje.

 Australijoje gyvenantys studentai iš Kinijos tapo nusikalstamų grupuočių taikiniu.<br> Twitter nuotr.
 Australijoje gyvenantys studentai iš Kinijos tapo nusikalstamų grupuočių taikiniu.<br> Twitter nuotr.
 Australijoje gyvenantys studentai iš Kinijos tapo nusikalstamų grupuočių taikiniu.<br> Twitter nuotr.
 Australijoje gyvenantys studentai iš Kinijos tapo nusikalstamų grupuočių taikiniu.<br> Twitter nuotr.
Australijoje gyvenantys studentai iš Kinijos tapo nusikalstamų grupuočių taikiniu.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Australijoje gyvenantys studentai iš Kinijos tapo nusikalstamų grupuočių taikiniu.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 3, 2020, 7:29 PM

Aštuoni studentai iš Naujojo Pietų Velso valstijos šiemet pateko į nusikaltėlių pinkles. Užjūryje gyvenantys artimieji išpirkoms iš viso sumokėjo 3,2 mln. Australijos dolerių (1,9 mln. eurų).

Vienu atveju 22 metų studentės, apsistojusios Sidnėjuje, tėvas, išvydęs vaizdo įrašą, kuriame jo dukra sėdi surišta nežinomoje vietoje, sumokėjo daugiau nei 1,4 mln. dolerių (852 tūkst. eurų).

Kita šeima iš Kinijos sumokėjo daugiau nei 14 tūkst. dolerių (8,5 tūkst. eurų). Jie į programėlę „WeChat“ gavo vaizdo įrašą, kuriame jų 22 metų artimoji yra užrištomis akimis ir supančiota virvėmis. Ją Naujojo Pietų Velso policija rado viešbučio kambaryje.

Valstijos komisaro padėjėjas Peteris Thurtellis tikina, kad išpuolių aukomis tapę studentai šiuo metu yra „sutraumuoti to, kas įvyko, nes jie pamanė, kad jų artimieji taip pat buvo pavojuje.“

Naujojo Pietų Velso policija teigė, kad apgavikai labiausiai taikėsi į pažeidžiamiausius Australijos kinų bendruomenės narius, tokius kaip tarptautiniai studentai, gyvenantys nepažįstamoje aplinkoje, toli nuo šeimos bei draugų.

Australijoje šiemet yra maždaug 165 tūkst. kinų studentų, tačiau skaičius dėl koronaviruso pandemijos gali būti ir šiek tiek mažesnis. Remiantis vyriausybės statistika, skaičius dažniausiai svyruoja tarp 200 ir 210 tūkst.

Gudrus planas

Visų pirma apgavikai skambina bet kokiais numeriais ir kalba kiniškai. Tai yra tam tikras filtras: australai, kurie nesupranta kinų kalbos, padeda ragelį, o studentai iš Kinijos atsako.

Nusikaltėliai prisistato Kinijos valdžios įgaliotiniais, Kinijos ambasados nariais ar policija. Jie įtikina auką, kad jie Kinijoje padarė nusikaltimą ir perspėja, kad juos gali deportuoti į Kiniją ir ten stoti prieš teismą. Kartais grasinama ir kriminalinėmis sankcijomis prieš šeimą.

Apgavikai dažnai naudoja technologijas, kurios padeda paslėpti vietą, ir užprogramuoja numerį taip, kad atrodytų, jog jis išties yra Kinijos pareigūnų. Jei aukos ima ieškoti numerio internete, jis sutampa su Kinijos policijos ar ambasados numeriu.

Naujojo Pietų Velso policija teigia, kad tuomet yra du galimi scenarijai, kuriais nusikaltėliai remiasi.

Vienu atveju aukoms yra grasinama, įtikinama, kad pinigai privalo būti pervesti jiems į banko sąskaitas.

Kitu atveju aukos priverčiamos suvaidinti savo pačių pagrobimus, o iš jų šeimų yra reikalaujama pinigų. Aukos pačios yra priverčiamos susisiekti su draugais ir artimaisiais bei išsinuomoti viešbučio kambarį.

Aukoms liepiama nusifotografuoti surištiems, o šios nuotraukos yra nusiunčiamos šeimos nariams. Kai jiems nepavyksta prisiskambinti savo vaikui Australijoje, išsiunčiami pinigai, kad jis būtų išlaisvintas.

Apgavikai grasina tol, kol nukentėjusieji kreipiasi į policiją ar paprasčiausiai nebegali priimti daugiau apmokėjimų savo banke.

Lengvas taikinys

Iš užsienio šalių atvykę studentai yra dažnas nusikaltėlių pasirinkimas, nes jie yra labiausiai pažeidžiami, neturi šeimos.

„Jei tu esi kinas, gimęs Australijoje, ir kažkas tau praneša, kad esi nusikaltęs Kinijoje, tu tuo žmogumi nepatikėtum ir nuvarytum, – kalbėjo Australijos Monasho universitete dirbantis vyriausias kriminologijos lektorius dr. Lennonas Changas. – Jei esi atvykęs iš Kinijos, gali sunerimti dėl savo šeimos ir situacijos, kuri galimai susiklostė gimtajame mieste.“

Tarptautinių studentų bendruomenėje taip manoma, kad kinų studentai yra lengvai pasiduodantys Kinijos autoritarinei teisinei sistemai, dėl kurios gyventojai neretai baudžiami dėl pačių įvairiausių nusikaltimų.

Gyventojai suimami dėl tokių dalykų kaip raudono šaliko dėvėjimas žvejojant todėl nenuostabu, kad jauni kinai gali patikėti, kad jiems skambina policija dėl nusikaltimo, kurį net nežinojo įvykdę.

Studentai iš Kinijos taip pat visiškai pasikliauna valdžia ir tiki, kad vyriausybė visada viską daro teisingai.

„Todėl kai jie sulaukia tokio skambučio ir internete pamato, kad tai yra pareigūnams priklausantis numeris, jie daro viską, kas jiems pasakyta. Tai – kultūrinė problema“, – kalbėjo L.Changas.

Naujojo Pietų Velso policija tikina, kad po tokio incidento aukos dažnai vengia ir gėdijasi pranešti apie nusikaltimą.

„Įvairios apgavystės pasinaudoja žmonių pasitikėjimu, – teigė policija savo pareiškime. – Aukos gali jausti pačias įvairiausias emocijas – nuo pažeminimo iki pykčio ar kaltės. Tačiau svarbu žinoti, kad auka nėra tas žmogus, kurį reikia kaltinti, ir kad jiems visada bus padedama.“

Valstijos pareigūnai teigė, kad jie dirba kartu su valstijos valdžia bei Kinijos ambasada Australijoje, kad įvykis būtų ištirtas, o bendruomenė žinotų apie šiuos atvejus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.