Naujojoje Zelandijoje per išpuolius 51 žmogų nužudęs B. Tarrantas kalės iki gyvos galvos

Naujojoje Zelandijoje dvi mečetes atakavęs ir 51 musulmoną maldininką nužudęs ekstremistas Brentonas Tarrantas ketvirtadienį buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos be teisės sušvelninti bausmę, o teisėjas jo veiksmus pavadino „nedorais“ ir „nežmoniškais“. 

 B.Tarrantas per išpuolius dviejose mečetėse nužudė 51 žmogų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 B.Tarrantas per išpuolius dviejose mečetėse nužudė 51 žmogų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2020, 7:04 AM, atnaujinta Aug 27, 2020, 7:05 AM

Teisėjas Cameronas Manderis sakė, kad B. Tarranto „iškreipta“ ideologija buvo „niekšiška neapykanta“, paskatinusi užpuoliką žudyti beginklius vyrus, moteris ir vaikus per praeitais metais įvykdytą iki šiol didžiausią teroro ataką Naujojoje Zelandijoje. 

„Teismas privalo atsakyti, ryžtingai atmesdamas tokį nedorą piktavališkumą“, – pridūrė teisėjas, skelbdamas Naujosios Zelandijos teisinėje istorijoje atitikmens neturintį nuosprendį. 

C. Manderis pabrėžė, kad B. Tarrantui nepavyko įgyvendinti savo užmojo – paskleisti dešiniojo sparno ekstremizmą – kai jis šaltakraujiškai šaudė į savo aukas, bet Naujosios Zelandijos musulmonų bendruomenė vis tiek sumokėjo siaubingą kainą. 

„Tai buvo žiauru ir daugiau nei beširdiška. Jūsų veiksmai buvo nežmoniški“, – teisėjas sakė kaltinamajam.

 Australas B. Tarrantas, 29 metų baltųjų viršenybės šalininkas, pernai kovo 15 dieną atakavo į penktadienines pamaldas susirinkusius musulmonus dviejose mečetese Kraistčerčo mieste per 20 minučių trukusį išpuolį, sukrėtusį pasaulį. 

Jis pripažino savo kaltę dėl 51 žmogaus nužudymo, pasikėsinimo nužudyti 40 žmonių ir teroro akto įvykdymo, atsiėmęs anksčiau pateiktą kaltės nepripažinimo pareiškimą. 

Karūnos prokuroras Markas Zarifeh sakė, kad šis nusikaltimas „neturi atitikmenų per Naujosios Zelandijos kriminalinę istoriją“. 

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern savo ruožtu sveikino nuosprendį ir pareiškė, kad B. Tarrantas nusipelnė visą likusį gyvenimą praleisti „visiškoje tyloje“. 

„Kovo 15-osios trauma nelengvai užgydoma, bet ši diena, tikiuosi, yra paskutinė, kai turime kokią nors priežastį išgirsti už tai atsakingo teroristo vardą arba jį ištarti“, – pareiškė J. Ardern, daugelio girta už atsaką į išpuolį Kraistčerče. 

„Jis nusipelnė visą gyvenimą praleisti visiškoje tyloje“, – pridūrė vyriausybės vadovė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.