Žmonės šaiposi iš ministro: pareiškė, kad ūkininkus išgelbėjo maldos

„Jei ministras teigia, kad maldomis lietų iš Dievo išprašė, tai kuo mes skiriamės nuo atsilikusių Afrikos genčių, kur šamanai šoka lietaus šokius? Gėda prieš visą pasaulį“, – tinklapyje „naTemat“ parašė vienas komentatorius.

 Ministras teigia, kad Lenkiją nuo sausros išgelbėjo maldos.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Ministras teigia, kad Lenkiją nuo sausros išgelbėjo maldos.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Sep 13, 2020, 10:14 AM

Tokius ir dar kandensnius komentarus Lenkijoje sukėlė Žemės ūkio ministro Jano Ardanovskio pasisakymas Pauliečių vienuolyne Čenstakavoje.

Pasimelsti suvažiavusiems žemdirbiams 59 metų ministras pareiškė, jog besniegė žiema bei lietaus trūkumas pavasarį sukėlė nederliaus ir bado baimę, tačiau „maldos padarė savo poveikį“.

„Nebus Lenkijoje bado, Dievo palaimos bei žemdirbių darbo dėka niekam Lenkijoje nepritrūks duonos ir didės šalies eskportas“, – pareiškė ministras.

Šventėje dalyvavęs prezidentas Andrzejus Duda, garsėjantis savo religingumu, nepratęsė ministro pagyrų Dievui už lietų ir nekomentavo J.Ardanowskio maldų poveikio derliui.

Tačiau prezidentas ūkininkams pasižadėjo daryti viską, kad kaimai klestėtų, kad juos kuo greičiau pasiektų mokslo ir technologijų naujovės. J.Ardanowskio žodžius apie esminę maldų įtaką lietui ir šių metų derliui užtat pratęsė Balstogės arkivyskupas, teologijos daktaras Tadeuszas Vojda.

Arkivyskupas priminė, jog pavasarinė sausra bei suvažymai dėl prasidėjusios koranviruso pandemijos buvo sukėlę didžiulę žemdirbių baimę.

„Viešpats tačiau išklausė mūsų maldą ir reikiamu momentu atsiuntė gausų lietų“, – pareiškė kunigas.

Iškilmingas mišias Pauliečių vienuolyne laikė Vyskupų konferencijos žemdirbių ir bitininkų reikalų sekretorius, vyskupas Edvardas Bialoglovskis.

Šis priminė, jog dar balandžio pabaigoje Vyskupų konferencijos pirmininkas, archivyskupas Stanislavas Gadeckis paparašė kunigų ir tikinčiųjų bendromis maldomis prašyti iš Dievo lietaus.

Tokie prašymai nuolat buvo kartojami visose bažnyčiose bei katalikiškose radijo stotyse, ir Viešpats esą išgirdo bei pasigailėjo, nes „nepalieka nelaimėje tikinčiųjų“.

Žiniasklaida ir ypač internautai negailestingai išjuokė ministro J.Ardanovskio gyrimąsi, jog maldomis išgelbėjo šalies žemės ūkį nuo nederliaus katstrofos.

Komentatoriai priminė, jog dėl klimato kaitos ilgi sausros arba liūčių laikotarpiai tampa vis dažnesni ir to pasekmes reikia mažinti ne maldomis, bet racionaliomis priemonėmis.

Vietos specialistai jau senai skelbė pavojų, nes palyginus su kitomis ES šalimis Lenkijoje yra pristatyta per mažai užtvankų bei vandens saugyklų lietaus vandeniui surinkti ir apsisaugoti nuo potvynių.

Vyriausybė neseniai paskelbė specialią programą, siekdama sumažinti tokius atsilikimus.

„Klausant ministro J.Ardanowskio atrodo, kad užtenka melstis ir visos negandos aplenks Lenkiją“, – parašė vienas internautas.

„Jei ministras tvirtina, kad jo maldos prišaukė lietų ūkininkų laukuose, tai reiškia, kad tie Silezijos kaimai, kurie dėl per didelio lietaus buvo apsemti ir prarado derlių, gali ministrą paduoti į teismą?“ – paklausė kitas.

Dar vienas internautas pašmaikštavo, jog jo parapijos kunigas labiau meldėsi ne už lietų, bet už paauglio suviliojimą, nes įkliuvo siųsdamas berniukui gundančias žinutes.

Prieš keturiolika metų apie originalų Lenkijos kovos būdą su sausra buvo išgirdęs visas pasaulis. Seimo pirmininkas, katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos narys Marekas Jurekas tada per mikrofoną pakvietė visus parlamentarus rinktis maldai už lietų į Seimo koplyčią.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ tada parašė, jog Lenkija tapo vienintele valstybe Europoje, kurios parlamentas XXI amžiuje su sausra kovoti nusprendė prašydamas paramos iš Dievo.

Visuotinai išjuokta TTP po to nurodė partijos nariams vengti radikalių pasisakymų, o tokiam nurodymui nepaklusęs M.Jurekas pasitraukė iš partijos. Prieš penkerius metus TTP vėl laimėjo Seimo rinkimus,

ir atsidėkodama kunigams už paramą ėmė didinti Bažnyčios bei katalikiškų organizacijų finansavimą.

Prieš tris metus Paulinų vienuolyne Čenstakavoje Bažnyčia paskelbė Jėzų Kristų Lenkijos karaliumi, o toje ceremonijoje dalyvavo prezidentas ir ministrai. Opozicija teigia, jog siekdama šalį valdyti kuo ilgiau TTP nori užsitikrinti vyskupų paramą, todėl ministrais skiria Bažnyčiai palankius asmenis, dalis kurių yra itin pamaldūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.