Prancūzijos policija surengė reidus dešimčių žinomų islamistų namuose

Prancūzijos policija pirmadienį surengė reidus „dešimčių“ islamistų namuose, praėjus trims dienoms po šalį sukrėtusio išpuolio, kai buvo nupjauta galva mokytojui, savo mokiniams rodžiusiam pranašą Muhammadą vaizduojančias karikatūras, pranešė vidaus reikalų ministras.

Prancūzijos policija pirmadienį surengė reidus „dešimčių“ islamistų namuose (asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzijos policija pirmadienį surengė reidus „dešimčių“ islamistų namuose (asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2020, 11:14 AM, atnaujinta Oct 19, 2020, 2:20 PM

Ministras Gerald'is Darmaninassakė, kad po mokytojo nužudymo pradėta daugiau kaip 80 tyrimų dėl neapykantos kalbų internete. Istorijos mokytojas Samuelis Paty anksčiau buvo gavęs internetu tulžingų grasinimų.

Penktadienį Paryžiaus priemiestyje įvykdytas S. Paty nužudymas sukėlė pasipiktinimo bangą Prancūzijoje bei atgaivino prisiminimus apie 2015-ųjų islamistų smurto bangą, kilusią, kai satyriniame žurnale „Charlie Hebdo“ buvo publikuotos pranašo Muhammedo karikatūros.

Netrukus po išpuolio policija susirėmimo metu nušovė 18-metį įtariamąjį – iš Rusijos imigravusį čečėną Abdullakh Anzorovą, turėjusį pabėgėlio statusą.

Pirmadienio reidai surengti kitą dieną po to, kai dešimtys tūkstančių žmonių visoje šalyje išėjo į gatves pagerbti brutaliai nužudyto mokytojo ir ginti žodžio laisvės.

G. Darmaninas sakė, kad operacija prieš islamistų tinklus siekiama pasiųsti žinią, kad „Respublikos priešai neturės nė minutės atokvėpio“.

Anot ministro, po penktadienio išpuolio, atgaivinusio prisiminimus apie 2015-ųjų žudynes „Charlie Hebdo“ redakcijoje, kur 12 žmonių buvo nušauti už tai, kad žurnalas publikavo pranašo Muhammado karikatūras, buvo pradėta per 80 tyrimų dėl neapykantos kurstymo internete.

Ta ataka, pirmoji iš virtinės išpuolių, per kuriuos Prancūzijoje žuvo daugiau kaip 240 žmonių, paskatino per milijoną žmonių išeiti į Paryžiaus gatves pasmerkti ekstremizmo.

Sekmadienį žmonės vėl susirinko sostinės Respublikos aikštėje, kur 2015-aisiais pasaulio lyderiai kartu su prancūzais dalyvavo eitynėse prieš ekstremizmą.

Kai kurie mitinguotojai skandavo „Je suis Samuelis“ („Aš esu Samiuelis“), atkartodami žodžio laisvės šalininkų šūkiu tapusią frazę „Je suis Charlie“ („Aš esu Charlie“).

Mokytojui paskelbė fatvą

47 metų S. Paty buvo nužudytas, kai penktadienio popietę ėjo namo iš savo mokyklos šiaurės vakariniame Prancūzijos sostinės priemiestyje.

Jo žudiko A. Anzorovo mobiliajame telefone buvo rasta S. Paty nuotrauka ir žinutė, kurioje jis prisipažįsta įvykdęs žmogžudystę.

Dėl išpuolio buvo sulaikyta 11 žmonių, tarp jų žinomas islamistas ir vieno iš S. Paty mokinių tėvas, užgauliojęs mokytoją internete ir reikalavęs jį atleisti iš darbo.

G. Darmaninas sakė, kad abu vyrai paskelbė S. Paty fatvą. Šis terminas, reiškiantis religinę teisinę išvadą, bene geriausiai žinomas dėl to, kad juo 1988 metais Irano buvęs aukščiausiasis lyderis ajatola Ruhollah Khomeini paskelbė mirties nuosprendį rašytojui Salmanui Rushdie už jo knygą „Šėtoniškos eilės“ (The Satanic Verses).

„Jie, regis, paskelbė mokytojui fatvą“, – sakė ministras radijui „Europe 1“.

A. Anzorovo šeima iš Rusijai priklausančios musulmoniškos Čečėnijos respublikos atvyko į Prancūziją, kai jam buvo šešeri.

Keturi jo šeimos nariai, pateikę prašymus suteikti jiems Prancūzijoje prieglobstį, šiuo metu yra sulaikyti ir apklausiami.

S. Paty, apie kurį moksleiviai ir jų tėvai atsiliepė kaip apie savo darbui itin atsidavusį mokytoją, sulaukė grasinimų internete už tai, kad per pilietinio ugdymo pamoką rodė vaikams pranašo Muhammado karikatūras.

Islamas draudžia vaizduoti pranašą.

Anot S. Paty mokyklos administracijos, mokytojas, prieš parodydamas pranašo Muhammedo karikatūras, leido mokiniams musulmonams išeiti iš klasės, pasakęs, kad nenori užgauti jų jausmų.

Trečiadienį rengiama nacionalinė S. Paty pagerbimo ceremonija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.