Lenkija šokiruota – popiežiaus Jono Pauliaus II asmeninis sekretorius kaltinamas pedofilijos dangstymu ir korupcija

Lenkijos Bažnyčia daug metų tvirtino, jog čia, priešingai nei kad sugedusiuose Vakaruose, nėra nei kunigų gėjų, nei pedofilų. Tačiau per pastaruosius kelerius metus žiniasklaida beveik kas mėnesį atskleidžia naujas tokias istorijas, o dėl jų gausumo rekordiškai mažėja Bažnyčios autoritetas.

 S.Dziwiszas prie popiežiaus Jono Pauliaus II kapo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 S.Dziwiszas prie popiežiaus Jono Pauliaus II kapo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Filmo kūrėjai teigė, jog asmeninis velionio lenkų popiežiaus Jono Pauliaus II sekretorius bei testamento vykdytojas S.Dziwiszas (nuotr.) dangstė pedofiliją ne tik Lenkijoje, bet ir visame katalikiškame pasaulyje.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Filmo kūrėjai teigė, jog asmeninis velionio lenkų popiežiaus Jono Pauliaus II sekretorius bei testamento vykdytojas S.Dziwiszas (nuotr.) dangstė pedofiliją ne tik Lenkijoje, bet ir visame katalikiškame pasaulyje.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Bažnyčią Lenkijoje vėl drebina skandalai.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Bažnyčią Lenkijoje vėl drebina skandalai.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Nov 11, 2020, 7:45 PM, atnaujinta Nov 12, 2020, 5:56 AM

Antradienio vakare televizijos „TVN24“ parodytas dokumentinis filmas „Don Stanislao. Kitas kardinolo Dziwiszo veidas“ sukėlė dar didesnį tautiečių šoką. Filmo kūrėjai teigė, jog asmeninis velionio lenkų popiežiaus Jono Pauliaus II sekretorius bei testamento vykdytojas Stanislawas Dziwiszas dangstė pedofiliją ne tik Lenkijoje, bet ir visame katalikiškame pasaulyje.

Filme pasisakęs JAV žurnalistas Jasonas Berry, daug metų tyrinėjantis pedofiliją Bažnyčioje, pareiškė, jog visose didžiausiose tokių nusikaltimų dangstymo aferose JAV, Meksikoje, Čilėje, Airijoje iškyla S.Dziwiszo pavardė.

Panašiai filme tvirtino ir Prancūzijos sociologas bei žurnalistas, garsios knygos „Sodoma“ autorius Frederikas Martelis. Jis priminė, jog Jonas Paulius II ilgus paskutinius metus buvo ligotas, todėl didžiulę įtaką jo nuomonei bei sprendimams turėjo artimiausi patarėjai, iš kurių svarbiausias buvo S.Dziwiszas.

1998 metais į Vatikaną atvyko kunigų delegacija iš Lotynų Amerikos, atvežusi skundą, jog Kristaus Legiono ordino vienuoliai tvirkina vaikus. Skundas buvo įteiktas S.Dziwiszui, tačiau popiežius kažkodėl nesiėmė jokių priemonių prieš pedofilus kunigus.

Ordino įkūrėjas Marcialas Degolado bei artimiausi jo bendražygiai iš pareigų buvo nušalinti tik 2006 m., praėjus metams po Jono Pauliaus II mirties. Vatikano tyrimas atskleidė, jog ordino pedofilų aukomis tapo mažiausiai 175 vaikai, kuriuos seksualiai išnaudojo 33 kunigai ir 71 seminaristas.

Italijos dienraštis „La Repubblica“ parašė, jog S.Dziwiszas slėpė tokią informaciją nuo popiežiaus ir tuo pačiu trukdė anksčiau pradėti tyrimą. M.Degolado garsėjo tuo, jog sugebėjo iš savo sponsorių surinkti daug pinigų, nemažai kurių pervesdavo Vatikanui.

J.Berry tvirtina, M.Degolado mokėjo S.Dziwiszui 50 tūkst. JAV dolerių kyšį, kad šis leistų ordino sponsoriams patekti į mišias asmeninėje popiežiaus koplyčioje. Be to, ordinas finansavo S.Dziwiszo gimtadienio bei tapimo vyskupu balius restorane Romoje.

S.Dziwiszas yra įtariamas ir ėmęs kyšius iš kardinolo Theodoro McCarricko, kurio santykiai su paaugliais sukėlė didžiausią pedofilijos skandalą JAV katalikų Bažnyčioje. Dienraščio „Washington Post“ teigimu, T.McCarickas pervedė Vatikanui mažiausiai 600 tūkst. dolerių ir kyšiais galėjo nusipirkti tiek kardinolo titulą, tiek nereagavimą į skundus dėl jo pedofilijos.

Po filmo premjeros antradienį Varšuvos žiniasklaida mirgėjo antraštėmis, jog dėl tokių kunigų kaip S.Dziwiszas Lenkijos bažnyčią ištiko gangrena. Aistras padidino žinia, jog antradienį Vatikanas pagaliau paviešino tyrimo dėl JAV kardinolo T.McCaricko pedofilijos nusikaltimų.

Paaiškėjo, jog pernai popiežiaus Pranciškaus iš pareigų nušalintas T. McCarickas ilgus dešimtmečius tvirkino patarnautojus bažnyčioje, o tai žinojęs Vatikanas nereagavo. Paviešintoje ataskaitoje net 45 kartus yra minima S.Dziwiszo pavardė.

Nors Lenkijos žiniasklaidai S.Dziwiszas tvirtino, jog nei jis nei popiežius Jonas Paulius II nieko nežinojo apie minėto kardinolo nusikaltimus, Vatikano ataskaita paliudijo visi ką kitką. Paaiškėjo, jog dar 1988 viena T.McCaricko auka Jamesas Greinas nuvyko į Vatikaną ir S.Dziwiszo akivaizdoje popiežiui viską papasakojo.

Nepaisant tokio skundo T.McCarickas buvo paaukštintas į kardinolus, tapo vienu įtakingiausių JAV kunigų ir toliau tvirkino patarnautojus. Dabar paaiškėjo, jog lemtingu tapo T. McCaricko laiškas S.Dziwiszui, kuriame šis vardan senos pažinties ir bičiulystės prašė netikėti gandais, kad yra pedofilas.

Filme primenama, jog po popiežiaus Jono Pauliaus II mirties S.Dziwiszas grįžo į Lenkiją, tapo Krokuvos kardinolu ir ignoravo pranešimus apie pavaldinių pedofiliją. Šiuo metu Vatikane yra nagrinėjamas lenko Januszo Szymiko skundas, jog jį, vienuolikametį bažnyčioje patarnavusį vaiką suviliojo kunigas Janas Vodniakas.

Suaugęs J.Szymikas apskundė tvirkintoją kardinolui S.Dziwiszui, tačiau šis nesiėmė jokių priemonių, tad auka nusiuntė skundą į Vatikaną. S.Dziwiszui ginantis, jog nieko apie nusikaltimą nežinojo, kunigas Tadeuszas Isakowskis-Zaleskis patvirtino, jog asmeniškai buvo įteikęs J.Szymiko skundą S.Dziwiszui.

Spėjama, jog Vatikane gautais kyšiais S.Dziwiszas finansavo vienos kaimo bažnyčios statybą Lenkijoje ir parėmė Jono Pauliaus II centro kūrimą Krokuvoje. Centre esančioje katedroje S.Dziwiszas tikisi pats būti palaidotas.

Žiniasklaida priminė, jog S.Dziwiszas nebuvo intelektualus ir didelių gabumų kunigas, o savo autoritetą grindė vien tuo, jog buvo Jono Pauliaus II sekretorius ir testamento vykdytojas. Dėl šios priežasties Lenkijos kunigai S.Dziwiszą pravardžiavo „mūsų popiežiaus našle“.

Lenkijos žiniasklaidai S.Dziwiszas į klausimus apie nereagavimą į skundus dėl kunigų pedofilijos atsakydavo „nepamenu“, „nežinau“, „negirdėjau“, „neturiu nieko bendro su tuo“. Su filmo režisieriumi Marcinu Gutowskiu S.Dziwiszas nepanoro susitikti, bet paprašė susimastyti: „Esu žmogus, tarnavęs Bažnyčiai, tarnavęs popiežiui, tarnavęs Lenkijai. O dabar įvairūs kaltinimai? Dėl Dievo meilės!“.

Jau kitą dieną, trečiadienį prie kardinolo namų Krokuvoje įvyko demonstracija, kurios dalyviai kaltino šalies Bažnyčią nekovojant su pedofilija ir reikalavo S.Dziwiszą teisti bei atimti iš jo miesto garbės piliečio vardą. Europarlamentaras Lukaszas Kohutas kreipėsi į prokuratūrą, jog ši iškeltų bylą S.Dziwiszui už pedofilijos nusikaltimų slėpimą.

Į skandalą skubiai sureagavo tiek Vyskupų konferencija, tiek pats S.Dziwiszas. Pastarasis, nesutikęs filmo kūrėjams pakomentuoti kaltinimų ir slapstęsis nuo filmuotojų, dabar pareiškė, jog atsakys į visus priekaištus, tačiau tik Vatikano įkurtai komisijai.

Vyskupų konferencija išplatino pareiškimą, kuriame viliasi, jog Vatikano komisija išaiškins visus filme keliamus kaltinimus. Pareiškimas buvo užbaigtas žodžiais, jog Bažnyčia „yra dėkinga kardinolui S.Dziwiszui už ilgametę tarnybą šv. Jonui Paluliui II“.

Tai, jog Vyskupų konferencija nepasmerkė kardinolo, o prokuratūra nedrįsta šio suimti, papiktino net kai kuriuos kunigus bei prezidento patarėją, sociologą Andrzejų Zybertowiczių. Pastarasis S.Dziwiszą apkaltino triguba išdavyste.

Kardinolas esą „išdavė popiežių Joną Paulių II, išdavė jo pasitikėjimą“. Be to, išdavė pedofilų aukas ir jų šeimas, bei išdavė biblijos ir Bažnyčios mokymą „sužinokite tiesą, ir tiesa jus išlaisvins“.

„Žmogumi hiena“ S.Dziwiszą pavadino Krokuvos miesto tarybos pirmininkas Dominikas Jaskowiecas. Jėzuitas kunigas Jacekas Prusakas pareiškė, jog atėjo laikas peržiūrėti „mitą apie kardinolą S.Dziwiszą ir Lenkijos bažnyčią valdant popiežiui Jonui Pauliui II.“

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ pareiškė, jog pedofilijos gangrena Bažnyčioje iš dalies išsivystė ir todėl, jog į tokius kunigų nusikaltimus užmerkė akis katalikiška valdanti Teisės ir teisingumo partija (TTP). Jos lyderis Jaroslawas Kaczynskis buvo pareiškęs, jog „kas pakelia ranką prieš Bažnyčią, tas pakelia ranką prieš Lenkiją“.

Anot dienraščio, patologišką situaciją liudija tai, jog kunigai vietos prokuratūros nebijo, o baiminasi tik skundų Vatikanui ir popiežiaus Pranciškaus reakcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.