Palestiniečiai tikisi „teigiamo“ JAV vaidmens vadovaujant J. Bidenui

Palestiniečių savivalda ir Arabų Lyga pareiškė besitikinčios, kad išrinktojo JAV prezidento Joe Bideno administracija atliks „teigiamą“ vaidmenį siekiant nepriklausomos Palestinos valstybės įsteigimo.

 Palestiniečiai tikisi „teigiamo“ JAV vaidmens vadovaujant J. Bidenui.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Palestiniečiai tikisi „teigiamo“ JAV vaidmens vadovaujant J. Bidenui.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2020, 4:46 PM

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas ir Kaire įsikūrusios Arabų Lygos vadovas Ahmedas Aboul Gheitas Egipto sostinėje surengė derybas dėl Izraelio ir palestiniečių konflikto naujų JAV prezidento rinkimų kontekste.

Per jas buvo išsakyta viltis, kad naujoji JAV administracija „atvers kelią aktyvesnio ir pozityvesnio vaidmens atkūrimui“ siekiant rasti sprendinį ir įsteigti Palestinos valstybę, sakoma bendrame derybų dalyvių pareiškime.

M. Abbasas paragino J. Bideną atkurti Vašingtono ryšius su palestiniečiais, nutrūkusius per Donaldo Trumpo prezidentavimo laikotarpį.

Palestinos savivalda nutraukė santykius su D. Trumpo administracija, apkaltinusi ją akivaizdžiu šališkumu Izraeliui.

Savo ruožtu D. Trumpas nutraukė finansavimą Jungtinių Tautų agentūrai, padedančiai palestiniečių pabėgėliams (UNRWA). Jis taip pat atmetė nuomonę, kad Izraelio aneksuota Rytų Jeruzalė turėtų tapti būsimos palestiniečių valstybės sostine, pripažino Jeruzalę nedaloma Izraelio sostine ir perkėlė JAV ambasadą į šį miestą.

Be to D. Trumpas vengė kritikuoti žydų nausėdijų statybas okupuotame Vakarų Krante, laužydamas JAV dešimtmečių politiką, kad nausėdijų plėtra yra kliūtis taikai.

Sausio mėnesį D. Trumpas pristatė prieštaringai vertinamą Artimųjų Rytų taikos planą, tačiau jo rengime visai nedalyvavę palestiniečiai iš karto jį atmetė.

M. Abbasas šio metu keliauja po regiono valstybes, siekdamas užtikrinti paramą palestiniečiams.

Sekmadienį jis susitiko su Jordanijos karaliumi Abdullah II ir pirmadienį surengė derybas Kaire su Egipto prezidentu Abdel Fattahu al Sisi.

Per susitikimą su M. Abbasu Raudonosios jūros Akabos kurorte Abdullah II pakartojo raginimus siekti dviejų valstybių sprendinio Izraelio ir palestiniečių konfliktui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.