Delyje ūkininkų ir policijos susirėmimai temdė karinį paradą

Tūkstančiai Indijos ūkininkų antradienį savo protestus prieš žemės ūkio reformas pratęsė Naujajame Delyje, kur vyko didžiulis Respublikos dienos karinis paradas, ir sostinės gatvėse susirėmė su policija, surengusia vieną didžiausių pastaraisiais metais saugumo operacijų.

 Delyje ūkininkų ir policijos susirėmimai temdė karinį paradą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Delyje ūkininkų ir policijos susirėmimai temdė karinį paradą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2021, 11:13 PM

Policijos saugumo operacijos tikslas buvo neprileisti demonstrantų prie premjero Narendros Modi, kitų vyriausybės narių ir kariuomenės vadų, bet ūkininkų traktorių kolonos, prasiveržusios pro barikadas pagrindiniuose į miestą vedančiuose keliuose, blokavo svarbius sostinės objektus.

Kilus susirėmimams gatvėse mėtėsi nuolaužos ir tvyrojo ašarinių dujų debesys. Vienas ūkininkas žuvo; policija skelbia, kad tai įvyko per nelaimingą atsitikimą, apvirtus to žmogaus traktoriui.

Policija taip pat paskelbė patyrusi „daug“ nuostolių, bet skaičių nepateikė.

Prie 400 metų senumo Raudonojo forto ūkininkai ant vėliavos stiebo, kur per nacionalines šventes paprastai plevėsuoja Indijos trispalvė, iškėlė savo emblemą. Saugumo pajėgos juos nuvijo.

Šimtai ūkininkų susirėmė su policininkais prie Delio policijos būstinės.

Visame mieste saugumo pajėgos žmones vaikė ašarinėmis dujomis ir lazdomis. Tačiau ūkininkai taip pat puolė policininkus apsiginklavę šakomis ir metaliniais strypais, užgrobė autobusų, kuriais buvo blokuojamas kelias jų kolonoms.

Sutemus valdžia nutraukė interneto ir telefono ryšį Delio pakraščiuose, kur ūkininkai įsirengė savo stovyklas.

JAV ambasada paskelbė įspėjimą Amerikos piliečiams vengti neramumų zonų.

Du mėnesius trunkantys protestai prieš valstybės reguliavimą panaikinusias žemės ūkio reformas, kurios, kaip baiminasi ūkininkai, gali atimti iš jų pragyvenimo šaltinį, tapo didžiausiu iššūkiu N. Modi hinduistų nacionalistų vyriausybei nuo pat jos atėjimo į valdžią prieš šešerius metus.

Policija sutiko leisti dešimtims tūkstančių ūkininkų surengti traktorių akciją – su sąlyga, kad jie iš pradžių leistų pasibaigti kariniam paradui ir vengtų miesto centro.

Tačiau vėliavomis mojuojantys ūkininkai užtvindė mažiausiai tris pagrindinius kelius ir, apėję saugumo pajėgų postus, tęsė žygį į sostinę, premjerui ir kitiems garbiems asmenims stebint karinį paradą, kuriame dalyvavo tankai ir naujai įsigyti naikintuvai „Rafale“.

Vyriausybė nepritarė ūkininkų mitingui ir sakė, kad tai Respublikos dieną būtų „nacionalinė gėda“.

Per paradą N. Modi mojavo minioms, o į savo rezidenciją buvo parvežtas vos pusvalandis prieš tai, kai sostinės centrą užplūdo traktoriai.

Dešimtys tūkstančių ūkininkų sostinės pakraščiuose stovyklauja nuo lapkričio.

Vyriausybė sako, kad naujieji įstatymai padidins kaimo pajamas, bet profesinių sąjungų lyderiai tvirtina, kad dėl šios reformos Indijos konglomeratai užvaldys žemės ūkio sektorių – šalies ekonomikos pamatą – ir panaikins garantuotas daugumos žemės ūkio produktų kainas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.