Kanados parlamentas skelbia, kad Kinija vykdo uigūrų genocidą

Kanados parlamentas paskelbė, kad Kinija vykdo savo musulmonų uigūrų mažumos genocidą, praneša BBC.

Kanados parlamento balsavimas greičiausiai dar labiau padidins diplomatinę įtampą tarp abiejų tautų.<br>Zuma press/Scanpix nuotr.
Kanados parlamento balsavimas greičiausiai dar labiau padidins diplomatinę įtampą tarp abiejų tautų.<br>Zuma press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2021, 10:10 AM

Kanada tapo antra valstybe pasaulyje po JAV, apibūdinusia Kinijos veiksmus su musulmonų uigūrų mažuma genocidu.

Šalies Bendruomenių rūmai didele balsų dauguma balsavo už tai, kad Kinijos elgesys su uigūrais būtų pripažintas genocidu. Pasiūlymą palaikė visos opozicinės partijos ir kai kurie valdančiosios Liberalų partijos nariai. Premjeras Justinas Trudeau ir dauguma jo kabineto narių susilaikė.

Premjeras J. Trudeau iki šiol nesiryžta Kinijos veiksmų prieš uigūrų mažumą Sindziange pavadinti genocidu ir teigia, kad prieš priimant sprendimą reikia tolesnio tyrimo.

Opozicijos lyderis Erinas O'Toole’as prieš balsavimą parlamente sakė, kad toks žingsnis yra reikalingas, norint pasiųsti aiškų ir nedviprasmišką signalą, jog ginsime žmogaus teises ir orumą, net jei tai reikštų tam tikrų ekonominių galimybių paaukojimą.

Kanados parlamento balsavimas greičiausiai dar labiau padidins diplomatinę įtampą tarp abiejų tautų.

Žmogaus teisių gynimo grupių ir ekspertų teigimu, Kinijos Sindziango regione daugiau kaip milijonas uigūrų ir kitų daugiausiai musulmonų mažumos grupių narių yra laikomi auklėjimo stovyklose, kurios labiau primena kalėjimus. Jose jie verčiami atsisakyti savo kultūros ir religijos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.