Tyrimas: Prancūzijos Katalikų Bažnyčioje tvirkinimo aukomis galėjo tapti 10 000 vaikų

Nepriklausomos vaikų tvirkinimą Prancūzijos Katalikų Bažnyčioje tiriančios komisijos vadovas antradienį pareiškė, kad nuo 1950 metų šių nusikaltimų aukomis galėjo tapti iki 10 tūkst. nepilnamečių.

„Gali būti, kad šis skaičius siekia mažiausiai 10 tūkst.“, – pridūrė jis per spaudos konferenciją, pateikdamas naujausią ataskaitą apie komisijos atliktą darbą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Gali būti, kad šis skaičius siekia mažiausiai 10 tūkst.“, – pridūrė jis per spaudos konferenciją, pateikdamas naujausią ataskaitą apie komisijos atliktą darbą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2021, 4:43 PM, atnaujinta Mar 2, 2021, 4:44 PM

Pasak Katalikų Bažnyčios sudarytos komisijos vadovo Jeano-Marco Sauve, pernai birželį pateikti preliminarūs duomenys apie 3 tūkst. aukų „tikrai yra nepakankamas įvertinimas“.

„Gali būti, kad šis skaičius siekia mažiausiai 10 tūkst.“, – pridūrė jis per spaudos konferenciją, pateikdamas naujausią ataskaitą apie komisijos atliktą darbą.

2019 metų birželį nusikaltimų aukoms ir liudytojams įkurta karštoji linija per pirmuosius 17 darbo mėnesių sulaukė 6,5 tūkst. skambučių.

„Esminis mus dominantis klausimas – „kiek aukų susisiekė“ su mumis? Dvidešimt penki procentai? Dešimt procentų, penki procentai ar mažiau?“, – žurnalistams sakė J.-M. Sauve.

Prancūzijos vyskupų konferencija 2018 metų lapkritį nusprendė suformuoti šią komisiją po daugelio pedofilijos bylų, sukrėtusių Katalikų Bažnyčią Prancūzijoje ir kitur.

Šis žingsnis sulaukė prieštaringų reakcijų. Aukas ginančios grupės pasveikino bandymą padrąsinti nukentėjusiuosius prabilti apie patirtas skriaudas, tačiau suabejojo, ar Prancūzijos prokurorai norės ir sugebės pareikšti oficialius kaltinimus jų skriaudėjams.

Aukšto rango valstybės tarnautojo J.-M. Sauve vadovaujamą 20 narių komisiją sudaro teisės ekspertai, gydytojai, istorikai, sociologai ir teologai. Galutinę ataskaitą dėl atlikto tyrimo komisija turėjo pateikti 2020 metų pabaigoje, tačiau vėliau šis terminas buvo pratęstas iki šių metų rugsėjo.

Dėl kunigams ir aukšto rango Katalikų Bažnyčios veikėjams pareikštų įtarimų visame pasaulyje prasidėjo teismo procesai, buvo mokamos išmokos, taip pat buvo pakeisti Bažnyčios nuostatai.

2019 metų gegužę popiežius Pranciškus naujomis priemonėmis įpareigojo visus, ką nors žinančius apie lytinį išnaudojimą Bažnyčioje, pranešti apie tai savo bažnytinei vadovybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu