Neįtikėtina nelygybė: vienos šalys švenčia pergalę prieš COVID-19, kitos dar negavo nė vienos vakcinos dozės Priežastimi tampa ir prasti politikų sprendimai

Skiepijimo kampanija Gibraltare jau beveik baigta, apie pergalę prieš virusą prakalbo Izraelis, tačiau Žemėje yra valstybių, kuriose skiepijimas dar net neprasidėjo. Kokios yra šios nelygybės priežastys?

Žemėje yra valstybių, kuriose skiepijimas dar net neprasidėjo.<br>ZUMAPRESS.com/ Scanpix nuotr.
Žemėje yra valstybių, kuriose skiepijimas dar net neprasidėjo.<br>ZUMAPRESS.com/ Scanpix nuotr.
Žemėje yra valstybių, kuriose skiepijimas dar net neprasidėjo.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Žemėje yra valstybių, kuriose skiepijimas dar net neprasidėjo.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-04-11 23:02

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), pasaulyje jau atlikta daugiau, nei 600 milijonai vakcinacijų. Visgi, nors, tarkime, Gibraltare paskiepytųjų gyventojų dalis jau siekia beveik 100 proc., šalys kaip Nikaragva vis dar laukia pirmųjų vakcinos dozių.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas šią situaciją apibūdino kaip „farsą“. Jis pareikalavo, kad gamyba būtų intensyvinama ir dozės dalinamos remiantis teisingumu, kad būtų įveikta skaudžioji pandemijos fazė.

Vakcinacijos žemėlapyje vis dar matome nemažai Afrikos šalių, tokių kaip Libija ir Madagaskaras, laukiančių pirmosios siuntos. Jų net nėra PSO skiepijimo statistikoje.

Panaši situacija ir centrinėje Azijoje, bei kai kuriose atskirose valstybėse – Šiaurės Korėjoje, Kuboje, Bosnijoje ir Hercogovinoje. Visgi, tai dar nereiškia, kad šios šalys iki šiol nėra gavę nei vienos dozės. Pavyzdžiui, Bosnija oficialiai gaus pirmąją didelę siuntą gegužės pabaigoje, tačiau jau yra gavusi šiek tiek dozių, kurias paaukojo kaimyninė Serbija.

10 Afrikos valstybių, kuriose – 0 vakcinos dozių

„Kalbant apie Afriką, gera žinia yra ta, kad 44 šalys jau gavo vakcinų atsargų. Visgi, tai reiškia, kad tebėra 10 šalių, kurios iki šiol negavo jokių vakcinų“, – kalbėjo nevyriausybinės organizacijos „ONE“ atstovas Clemensas Schwanholdas.

Madagaskaras, Burundis ir Eritrėja buvo tos šalys, kurių vadovai laikėsi nuomonės, kad su virusu galima kovoti kitais būdais, o ne skiepais.

Panaši situacija buvo ir Tanzanijoje, tačiau šalis pakeitė kursą po staigios koronaviruso klausimu skeptiško prezidento Johno Magufuli mirties. Pasklido gandai, kad prezidentas galbūt mirė nuo koronavirusinės infekcijos, tačiau tai nebuvo oficialiai patvirtinta.

C.Schwanholdas tiki, kad naujoji Tanzanijos prezidentė Samia Suluhu Hassan artimiausiomis savaitėmis užsakys vakcinų atsargas.

„Netgi tada prireiks kelių mėnesių, idealiu atveju – savaičių, kol siunta bus gauta. Kažkas bus įmanoma antrojoje metų pusėje.“

Parengta pagal „Deutche Welle“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.