Musulmonai pradeda koronaviruso aptemdytą Ramadaną

Daugelyje pasaulio dalių sparčiai augantis koronaviruso atvejų skaičius aptemdė musulmonų šventojo Ramadano mėnesio pradžią, šventišką nuotaiką slopinant susirūpinimui dėl infekcijos.

 Musulmonai pradeda koronaviruso aptemdytą Ramadaną.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Musulmonai pradeda koronaviruso aptemdytą Ramadaną.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2021, 3:03 PM

Europoje, pandemijos labiausiai paveiktame žemyne, jau peržengta milijono mirties nuo koronaviruso atvejų riba, o Pietų Azijos šalys kovoja su eksponentiškai augančiu pasaulio ekonomiką paralyžiavusios ligos protrūkiu.

Vakcinacijos kampanijos teikia vilties žmonėms, pavargusiems nuo suvaržymų, besitęsiančių jau antrus metus, o Indija, kur fiksuojamas rekordinis sergamumas, užsitikrino savo vakcinacijos vajui tam tikrą pranašumą, Deliui patvirtinus rusišką vakciną nuo COVID-19 „Sputnik V“.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, bendras koronaviruso aukų skaičius artėja prie 3 mln., Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) perspėjant, kad infekcija plinta eksponentiškai, nepaisant pastangų ją suvaldyti.

Musulmonai visame pasaulyje – nuo Indonezijos iki Egipto – pradėjo laikytis Ramadano, religiniams lyderiams patvirtinus, kad antradienį prasidės pasninko mėnuo, nors įvairiose šalyje tikintiesiems taikomi skirtingi apribojimai.

„Esu labai laimingas“

Neseniai atnaujinta Džakartoje įsikūrusi Istiklalo (Nepriklausomybės) mečetė – didžiausia Pietryčių Azijoje – pirmadienio vakare pirmąkart atsivėrė lankytojams po daugiau nei metus trukusio uždarymo dėl pandemijos.

Indonezijos sostinės gyventojas Mohamadas Fathi AFP sakė, kad šių metų Ramadanas buvo džiugesnis nei pernai, kai žmonėms buvo draudžiama mečetėse rinktis kalbėti Tarauich maldos.

„Praėjusiais metais buvo niūru, nes mums nebuvo leidžiama eiti į mečetę Tarauich maldai“, – sakė vyras.

„Tačiau šiemet esu labai laimingas, nes pagaliau galime nuvykti į mečetę drauge kalbėti Tarauich maldos mečetėje, nors meldžiantis mums taikomos griežtos sveikatos taisyklės“, – pridūrė jis.

Daugiausiai pasaulyje gyventojų turinčios musulmoniškos valstybės vyriausybė nustatė apribojimus: mečetėse leidžiama užpildyti ne daugiau kaip pusę visų vietų. Be to, maldininkai privalo dėvėti kaukes ir atsinešti savo pačių maldos kilimėlius.

Keli Indonezijos regionai uždraudė būriuotis pradedant pasninko mėnesį, o religiniai lyderiai paragino tam tikrų rajonų, kur prastėja epidemiologinė padėtis, gyventojus melstis namuose.

„Tai panašu į laimę apribojimų akivaizdoje, – džiaugėsi M. Fathi. – Šių metų Ramadanas man yra labai prasmingas, nes pernai visiškai nejautėme Ramadano džiaugsmo.“

Saudo Arabija, kur yra islamo švenčiausios vietos, paskelbė, kad šventasis pasninko mėnuo prasidės antradienį. Tačiau karalystės valdžia pažymėjo, kad tik nuo COVID-19 paskiepyti žmonės galės atlikti umrą – mažąją piligriminę kelionę po Mekos šventvietes – nuo Ramadano pradžios.

Egipte apribojimai buvo gerokai švelnesni nei pernai, o žmonės minėdami pasninko pradžią išėjo į gatves.

Pakistaniečiai pasninkauti pradės trečiadienį, mėnulio stebėjimo komitetams nusprendus, kad pasninkas, šalyje vadinamas „Ramazanu“, turi prasidėti būtent tą dieną.

Šaliai grumiantis su trečiąja koronaviruso banga, vyriausybė paragino mečetes leisti žmonėms melstis tik atviruose kiemuose ir griežtai laikantis socialinio atstumo.

Kaimyninėje Indijoje, turinčioje 1,3 mlrd. gyventojų, sveikatos apsaugos pareigūnai pastarosiomis savaitėmis grumiasi su didžiuliu COVID-19 atvejų gausėjimu, privertusiu paskelbti komendanto valandą ir suvaržyti judėjimą bei veiklas.

Pirmadienį šalyje buvo nustatyta per 161 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų. Tai buvo jau septinta diena iš eilės, kai susirgimų prieaugis viršijo 100 tūkst. atvejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.