Siaubingas absurdas: paauglę suviliojęs kunigas į kalėjimą gali nepatekti, nes „tai buvo pirma moteris“

Absurdiškas netoli Katovicų esančio Zabžo miesto prokuratūros sprendimas tapo dar vienu įrodymu Lenkijos Seimo opozicijai, kad katalikiška šalies vyriausybė keliaklupsčiauja prieš Bažnyčią.

 Kunigas suviliojo paauglę, tačiau į kalėjimą gali nepatekti, nes „jam tai buvo pirma moteris“.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Kunigas suviliojo paauglę, tačiau į kalėjimą gali nepatekti, nes „jam tai buvo pirma moteris“.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Apr 27, 2021, 6:01 PM, atnaujinta Apr 27, 2021, 6:02 PM

Nors šalies įstatymai numato griežtas bausmes už nepilnamečių tvirkinimą, Zabžo prokuratūra atsisakė kelti bylą penkiolikametę Patriciją K. suvedžiojusiam kunigui Marekui M. Paviešindamas atsisakymą prokuroras Marekas Ratajczekas gynė kunigą ir kaltę vertė paauglei.

Anot prokuroro, minėta porelė lytiškai santykiavo abipusiu sutikimu, o kunigas buvo „nuoširdžiai ir autentiškai įsimylėjęs, jam tai buvo pirma moteris gyvenime“. M.Ratajczekas teigė, jog Patricja K. buvo labiau patyrusi nei kunigas, nes prieš jį turėjo kelis kitus lytinius partnerius.

Kalbėdamas apie Patrycją K. prokuroras kažkodėl ėmė postringauti apie jaunimo pasileidimą ir apie nepilnamečių prostituciją.

Prokuratūros atsisakymas kelti bylą Marekui M. šokiravo daugybę teisininkų. Pastarieji pareiškė, jog tokiu būdu reiktų išteisinti visus pedofilus, jei jie prisiektų, kad buvo įsimylėję savo auką arba ta moteris jiems buvo pirmoji gyvenime.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ teigimu, nurodymas nekelti bylos kunigui atėjo iš Varšuvos. Laikraštis priminė, jog šalį valdanti katalikiška Teisės ir teisingumo partija (TTP) Seimo rinkimus laimėjo padedama kunigų užtarimo, o dabar įvairiais būdais atsidėkoja Bažnyčiai bei derina su ja savo politiką.

Patrycjos K. advokatas Michailas Kelmas pareiškė, jog prokuratūra bylą apvertė aukštyn kojomis, ir nusikaltėlį pavertė auka. Tokiam požiūriui pritarė ir Zabžės rajoninis teismas, nurodęs iš naujo kelti bylą kunigui.

Zabžės teismas priminė, jog pagal įstatymus yra privaloma ginti lytinį išnaudojimą patiriančius nepilnamečius, o ne jų skriaudikus. Teismo nuomone, kunigo Mareko M. elgesį su Patrycja K. reiktų įvardinti, „ne kaip vyro ir moters, bet kaip plėšrūno ir aukos santykius“.

Patricijai pasipasakojus apie anksčiau patirtą seksualinį išnaudojimą, kunigas esą „merginai ne padėjo, bet pats ėmė ją išnaudoti ir tai darė ilgus metus“.

28 metų Mareko M. ir penkiolikametės Patricjos K. draugystė užsimezgė 2013 metais, kai paauglė ėmė lankyti prie Šv. Mergelės Marijos bažnyčios įkurtą jaunimo teatro būrelį. Marekas M. bažnyčioje buvo paskirtas koordinuoti darbą su jaunimu, tad telkė įvairius būrelius, vienu iš kurų buvo teatro.

Per išpažintį mergina pasipasakojo kunigui apie psichologinius išgyvenimus bei sunkumus bendraujant su bendraamžiais dėl anksčiau patirto seksualinio išnaudojimo. Kunigas paauglę ėmė ne tik guosti, bet ir kviesti į kiną, restoranus, poilsines keliones, ėmė jai pirkti kvepalus, rūbus, gitarą, laikrodį.

Po vienos išvykos į kalnus, kunigas paauglei nusiuntė tokią žinutę: „jei taptum mano žmona, tokios išvykos taptų kasdienybe“. Mergina teigia įsimylėjusi kunigą, patikėjusi jo ketinimų rimtumu ir atsidavusi.

Draugystė su kunigu tęsėsi penkerius metus, tačiau Patrycjai K. sulaukus pilnametystės Marekas M. kažkodėl ėmė vengti susitikimų. Patrycja K. išgyveno depresiją, ėmė prastai mokytis, piktnaudžiauti alkoholiu.

Pernai 24 metų Patrycja K. sužinojo, kad Marekas M. susitikinėja su kita moksleive, tad nusprendė kunigo elgesį apskųsti jo viršininams. Glivicų vyskupija pasielgė principingai – apie nederamą kunigo elgesį informavo Zabžės prokuratūrą, o Patricjai K. apmokėjo psichoterapeuto konsultacijas.

Be to, nelaukdama teismo nuosprendžio vyskupija pašalino iš kunigų luomo Mareką M, kuris pasirodo pastaruoju metu gyveno kartu su viena bažnytinio teatro auklėtine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.