Pasibaigus paliauboms pietų Afganistane tęsiasi kovos

Afganistane pasibaigus trijų dienų paliauboms Id al Fitro (Atsigavėjimo) šventės, žyminčios musulmonų šventojo pasninko mėnesio Ramadano pabaigą, proga, sekmadienį neramioje pietinėje Helmando provincijoje tęsėsi kovos tarp talibų ir Afganistano vyriausybei ištikimų pajėgų, pranešė pareigūnai.

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2021, 9:18 AM, atnaujinta May 16, 2021, 9:53 AM

Tarp abiejų pusių įvyko susirėmimų Helmando sostinės Laškar Ga pakraštyje, kur nuo gegužės 1-osios, kai Jungtinės Valstijos pradėjo Afganistane dar likusių savo karių išvedimą, buvo suintensyvėjusios kovos, sakė Afganistano kariuomenės atstovas ir vienas vietos pareigūnas.

„Kovos prasidėjo anksti šįryt ir vis dar tęsiasi“, – naujienų agentūrai AFP sakė Helmando provincijos tarybos vadovas Attaullah Afghanas.

Jis nurodė, kad talibų kovotojai užpuolė kelis saugumo postus Laškar Ga pakraštyje ir kituose rajonuose.

Afganistano kariuomenės atstovas šalies pietuose patvirtino, kad kovos buvo pratęstos pasibaigus paliauboms.

„Operaciją pradėjo jie (Afganistano pajėgos)... nekaltinkite mūsų“, – AFP savo ruožtu sakė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

Trijų dienų paliaubų, kurias inicijavo Talibanas ir kurioms pritarė Afganistano vyriausybė, buvo daugiausia laikomasi Id al Fitro šventės, pasibaigusios praėjusį vakarą, metu.

Penktadienį ramybę sudrumstė netoli Kabulo vienoje mečetėje driokstelėjęs sprogimas, pareikalavęs mažiausiai 12 žmonių, įskaitant maldoms vadovavusį imamą, gyvybių.

Vis dėlto atsakomybę už šią ataką prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), pranešė džihadistų tinklalapius stebinti organizacija SITE.

Šios paliaubos buvo tik ketvirtas toks ugnies nutraukimas per du dešimtmečius trunkantį konfliktą.

Pastarosiomis savaitėmis, kol nebuvo susitarta dėl paliaubų, keliose provincijose, įskaitant buvusius sukilėlių bastionus Kandaharą ir Helmandą, vyko kovos tarp Talibano ir vyriausybės pajėgų.

Tuo metu Afganistano vyriausybės ir Talibano derybininkai pranešė penktadienį susitikę Dohoje aptarti galimybės paspartinti taikos derybas. Jos prasidėjo pernai rugsėjį, tačiau nuo to laiko derybose pasistūmėta nedaug.

„Abi pusės sutarė tęsti derybas po“ Id al Fitro, sakoma Talibano pranešime socialiniame tinkle „Twitter“.

Šalyje daugėjant smurto, įskaitant tikslinių nužudymų bangą tarp Afganistano išsilavinusios klasės atstovų, suintensyvėjo tarptautinės pastangos paskatinti derybas, įskaitant kovo mėnesį Maskvoje vykusią vienos dienos trukmės konferenciją, kurioje dalyvavo abiejų konfliktuojančių pusių, taip pat Rusijos, JAV, Kinijos ir Pakistano atstovai.

Turkija planavo surengti konferenciją Afganistano klausimu balandžio pabaigoje, tačiau ji buvo atidėta neribotam laikui, nes Talibanas, supykęs dėl JAV pajėgų išvedimo termino atidėjimo, atsisakė dalyvauti.

Vašingtonas yra pažadėjęs nutraukti ilgiausią karą, kuriame dalyvauja jo kariai, tačiau jam nepavyko iki šio mėnesio pradžioje nustatyto termino išvesti visus savo karius, kaip buvo susitarta su Talibanu mainais už saugumo garantijas ir pažadą pradėti derybas su Afganistano vyriausybe, kuri buvo neįtraukta į susitarimą.

Prezidentas Joe Bidenas nukėlė karių išvedimo datą iki rugsėjo 11 dienos. Ateinantį rudenį sueis 20 metų, kai JAV įsiveržė į Afganistaną ir nuvertė Talibano režimą.

JAV ir Afganistano pareigūnai penktadienį pranešė, kad Vašingtonas išvedė savo pajėgas iš Afganistano pietuose esančio Kandaharo aerodromo, nors vos prieš savaitę JAV iš minėtos bazės dar rengė antskrydžius, siekdamos padėti afganų pajėgoms atremti plataus masto Talibano puolimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business