Kanadoje vėl rasti nepažymėti kapai prie buvusios religinės mokyklos

Kanados vakaruose, netoli buvusios katalikų religinės mokyklos, skirtos čiabuvių vaikams, rasti šimtai nepažymėtų kapų, trečiadienio vakarą pranešė vietos žiniasklaida.

Kanadoje sukėlė šoką atradimas, kai buvo aptikti 215 mokinių palaikai kitoje buvusioje religinėje mokykloje Kamloopse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kanadoje sukėlė šoką atradimas, kai buvo aptikti 215 mokinių palaikai kitoje buvusioje religinėje mokykloje Kamloopse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-24 11:28, atnaujinta 2021-06-24 11:30

Kasinėjimai aplink buvusią religinę mokyklą Marievalyje, Saskatchewano provincijoje, prasidėjo gegužės pabaigoje.

Tai naujas toks atradimas po ankstesnio, sukėlusio šoką visoje Kanadoje, kai buvo aptikti 215 mokinių palaikai kitoje buvusioje religinėje mokykloje Kamloopse, Britų Kolumbijoje.

Šie radiniai atnaujino raginimus popiežiui ir Katalikų Bažnyčiai atsiprašyti už prievartą ir smurtą, kurį patyrė mokiniai šiose internatinėse mokyklose, kuriose jie buvo verčiami priimti jiems svetimą dominuojamą kultūrą.

Pareiškime, kurį citavo kelios Kanados žiniasklaidos priemonės, įskaitant CBC ir CTV, Cowessesso čiabuvių bendruomenė teigė, kad per kasinėjimus buvusioje Marievalio internatinėje mokykloje buvo padarytas „siaubingas ir sukrečiantis šimtų nepažymėtų kapų atradimas“.

Marievalio religinėje mokykloje Saskačevano rytuose 1899–1997 metais buvo apgyvendinami čiabuvių vaikai, paskui ji buvo perstatyta ir paversta įprastine dienine mokykla.

Maždaug 150 000 Amerikos čiabuvių, metisų ir inuitų vaikų iki praėjusio amžiaus 10 dešimtmečio buvo priverstinai apgyvendinami 139 tokiuose internatuose visoje Kanadoje, kur jie buvo atskiriami nuo savo šeimų, kalbos ir kultūros.

Pasak tyrimo komisijos, padariusios išvadą, kad Kanada vykdė čiabuvių bendruomenių „kultūrinį genocidą“, daugelis jų patyrė smurtą, seksualinį išnaudojimą, o tose mokyklose mirė daugiau nei 4 000 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.