J. Bidenas per stalinizmo laikais Ukrainoje sukelto bado metines žada remti Kijevą

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį priminė stalinizmo laikais tyčia sukeltą badą Ukrainoje, nusinešusį milijonus gyvybių, ir pažadėjo savo šalies paramą Kijevui jo dabartinėje kovoje su Rusija.

Joe Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2021, 8:38 AM

1932–1933 metais per tuometinio Sovietų Sąjungos lyderio Josifo Stalino vykdytą prievartinę žemės ūkio kolektyvizaciją mirė keli milijonai ukrainiečių, atėmus derlių nebeturėjusių ko valgyti.

J. Stalino nurodymu Ukrainoje vykdytas žmonių marinimas badu vadinamas Holodomoru, jo metinės minimos kasmet lapkričio mėnesį.

Dvi dešimtys šalių yra pripažinusios, kad Holodomoras buvo ukrainiečių tautos genocidas.

„Pagerbiame milijonus nekaltų ukrainiečių, kentėjusių ir mirusių per Holodomorą, – sakoma J. Bideno pareiškime. – Vyrai, moterys ir vaikai, netekę gyvybių per šį badą, buvo Josifo Stalino režimo brutalios politikos ir tyčinių veiksmų aukos.“

Kalbėdamas apie dabartinę įtampą tarp Vakarų remiamos Ukrainos vyriausybės ir Vladimiro Putino valdomos Rusijos, J. Bidenas sakė, kad „Jungtinės Valstijos taip pat dar kartą patvirtina savo šiandieninį įsipareigojimą Ukrainos žmonėms ir savo tvirtą paramą Ukrainos suverenumui ir teritoriniam vientisumui“.

Vakarų sostinės reiškė nerimą dėl pranešimų apie Rusijos karinę veiklą prie Ukrainos sienų šį mėnesį ir baiminosi, kad Maskva galbūt planuoja invaziją.

Maskva ne kartą atmetė tokius pareiškimus ir kaltina Vakarus „isterija“ bei dezinformacija.

Ukrainos kariuomenė šalies rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose kovoja su Maskvos remiamais separatistais, o 2014 metais Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymo pusiasalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.