Jei Rusija pultų Ukrainą, J. Bidenas JAV karių nesiųstų, bet pagrasino sankcijomis, kokių „ji dar nėra mačiusi“

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį pareiškė, kad siūlymų siųsti amerikiečių karių ginti Ukrainą galimo Rusijos įsiveržimo atveju „nėra planuose“, nes ši šalis nėra NATO narė.

J.Bidenas.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2021, 7:04 PM, atnaujinta Dec 14, 2021, 3:23 PM

„Idėjos, jog Jungtinės Valstijos imsis vienašališkai naudoti jėgą, kad pasipriešintų Rusijos įsiveržimui į Ukrainą, šiuo metu planuose nėra, – sakė J. Bidenas. – Turime moralinę pareigą ir teisinį įsipareigojimą savo NATO sąjungininkams pagal (Aljanso sutarties] 5-ąjį straipsnį. Šis įsipareigojimas netaikomas... Ukrainai.“

Lrytas.lt taip pat primena, kad JAV kongresas ruošia planus, kaip galėtų vykti amerikiečių evakuacija iš Ukrainos, jei Rusija pradėtų veržtis į jos teritoriją.

J. Bidenas pagrasino Rusijai sankcijomis, kokių „ji dar nėra mačiusi“

Praėjus dienai po dvi valandas trukusio nuotolinio pokalbio, J. Bidenas sakė, kad V. Putinas gavo „žinutę“.

„Labai aiškiai pasakiau, kad, jei jis iš tikrųjų įsiverš į Ukrainą, padariniai bus rimti – tokie ekonominiai padariniai, kokių jis dar niekada nėra matęs ir kokių dar niekas nėra matęs“, – sakė J. Bidenas.

J. Bidenas pridūrė, kad JAV kariuomenės siuntimas priešintis Rusijai „nėra svarstomas“.

Tačiau jis pažymėjo, kad, be ekonominių priemonių, naujas Rusijos išpuolis prieš Ukrainą paskatintų JAV sustiprinti savo karinių pajėgų buvimą dabartinių NATO sąjungininkių – Rytų Europos valstybių – teritorijoje.

„Mums tikriausiai tektų sustiprinti savo buvimą NATO šalyse, kad jas nuramintume, ypač tas, kurios yra rytiniame fronte. Be to, aiškiai pasakiau, kad mes taip pat suteiktume gynybinių pajėgumų ukrainiečiams“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Prancūzijos įspėjimas Rusijai

Trečiadienį Prancūzija pranešė pasiuntusi Rusijai „griežtų signalų“, kad jos lauks „strateginės ir didelės pasekmės“, jei Maskva užpuls Ukrainą.

Toks prancūzų Užsienio reikalų ministerijos pareiškimas paskelbtas po šią savaitę vykusių Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir JAV lyderių derybų telefonu.

Remiantis pareiškimu, vadinamoji Vakarų sąjungininkių Kvinta per dialogą „išreiškė savo pasiryžimą, kad būtų gerbiamas Ukrainos suverenitetas“.

Tą pačią dieną Rusija pareiškė pasiuntusi lėktuvus perimti ir „palydėti“ tris prancūzų karinius orlaivius, skridusius netoli jos sienų Juodojoje jūroje.

Gynybos ministerija Maskvoje nurodė, kad rusų pilotai palydėjo prancūzų lėktuvus „Mirage 2000“ ir „Rafale“, neleisdami jiems pažeisti Rusijos sienos.

Tai naujausias ženklas, kad auga įtampa Rusijai svarbiame Juodosios jūros regione, kuriam priklauso Maskvos 2014 metais aneksuotas Krymas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasveikino V. Putino ir J. Bideno dialogą, o anksčiau pats sakė esąs pasirengęs derėtis su rusų prezidentu.

„Manau, teigiama yra tai, kad Jungtinių Valstijų prezidentas kalbėjosi su Rusijos prezidentu“, – pareiškė V. Zelenskis.

Ketvirtadienį ukrainiečių lyderis ruošiasi pasitarti su J. Bidenu.

„Manau, kad Ukrainos pergalė slypi tame, kad Jungtinės Valstijos visada palaikė Ukrainą, mūsų suverenumą ir nepriklausomybę“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Anot jo, „svarbu“, kad J. Bidenas ėmėsi „asmeninio vaidmens sprendžiant konfliktą“ Rytų Ukrainoje.

Kijevas ir jį remiantys Vakarų šalys kaltina Maskvą siunčiant į Rytų Ukrainą ginkluotę ir karius, padedančius separatistams, nuo 2014 metų įsitvirtinusiems didelėje teritorijoje, tuojau po Krymo aneksijos. Konfliktas pareikalavo jau daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.