V. Putinas: Rusija „turi teisę ginti savo saugumą“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, trečiadienį pirmą kartą kalbėdamas viešai po didelio atgarsio sulaukusių derybų su JAV prezidentu Joe Bidenu, pareiškė, kad Maskva pasilieka teisę „ginti savo saugumą“, tačiau nesutiko pasakyti, ar Maskva planuoja įsiveržti į Ukrainą.

V.Putinas.<br>Mikhail Metzel/POOL/TASS/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Mikhail Metzel/POOL/TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2021, 6:31 PM

Antradienį per abiejų lyderių susitikimą saugiu vaizdo ryšiu J. Bidenas perspėjo V. Putiną apie „stiprų“ Vakarų ekonominį atsaką, jei Maskva užpultų savo kaimynę.

Rusija vykdo taikią užsienio politiką, bet turi teisę ginti savo saugumą“, – sakė V. Putinas per trečiadienį surengtą spaudos konferenciją su Graikijos premjeru Kiriaku Micotakiu.

Prezidentas atsisakė pasakyti, ar planuoja pasiųsti į Ukrainą jos pasienyje sutelktas pajėgas. Vis tik jis nurodė, kad paprastai stebėti, kaip NATO artėja prie Rusijos, prilygtų „nusikalstamam neveikimui“.

„Negalime nesijaudinti dėl galimo Ukrainos priėmimo į NATO perspektyvos, nes paskui neabejotinai būtų dislokuojami atitinkami kariniai kontingentai, bazės ir ginkluotė, kurie keltų mums grėsmę“, – pareiškė rusų lyderis.

Jis pabrėžė, jog NATO plėtra į rytus Rusijai yra „labai opus“ klausimas.

„Tai vienas iš svarbiausių klausimų išsaugant Rusijos saugumą“, – pažymėjo V. Putinas.

„Visuomet apie tai kalbėjome viešai ir perspėdavome savo partnerius, kad mums [NATO plėtra] yra nepriimtina“, – pridūrė prezidentas.

Antradienį V. Putinas pareiškė J. Bidenui, kad Maskva siekia sulaukti iš Vakarų teisinių garantijų, kad Ukraina neįstos į NATO.

Rusijos vadovas taip pat pasveikino derybas su J. Bidenu kaip „konstruktyvias“ ir nurodė, jog abu lyderiai tęs dialogą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.