ES smerkia kibernetinę ataką prieš Ukrainą

ES užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrellis griežtai pasmerkė kibernetinį išpuolį prieš Ukrainą. Užsienio reikalų ministrų susitikime Prancūzijos Bresto mieste jis sakė, jog ES mobilizuos visas priemones, kad paremtų Kijevą. Be kita ko, paskirtas skubus ES politinio ir saugumo komiteto posėdis. Jame bus kalbama apie techninę pagalbą Ukrainai.

ES smerkia kibernetinę ataką prieš Ukrainą.<br>V.Skaraičio nuotr.
ES smerkia kibernetinę ataką prieš Ukrainą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2022, 2:32 PM

Anot J. Borrellio, kol kas neaišku, ar su ataka susijusi Rusija. „Mes neturime įrodymų, tačiau tai įmanoma“, – sakė jis. Ketvirtadienį J. Borrellis paskelbė apie ES iniciatyvą apmokyti Ukrainos kariuomenės atstovus, kaip atremti kibernetinius išpuolius.

Naktį į penktadienį didelės kibernetinės atakos taikiniu tapo Ukrainos vyriausybės interneto portalai. Be kita ko, buvo nepasiekiamas Užsienio reikalų ministerijos puslapis. Čia laikinai ukrainiečių, rusų ir lenkų kalba buvo galima perskaityti: „Ukrainiečiai! Visi jūsų asmeniniai duomenys ištrinti ir negali būti atkurti. Visa informacija apie jus paskelbta, bijokite ir tikėkitės blogiausio“.

Ukrainos slaptųjų tarnybų duomenimis, per kibernetinį išpuolį asmeniniai duomenys nebuvo pavogti. „Portalų pirmuosiuose puslapiuose buvo paskelbtos provokuojančios žinutės, tačiau šių puslapių turinys nebuvo pakeistas.

Ir, remiantis ligšioline informacija, asmeniniai duomenys nebuvo pavogti“, – pareiškė Ukrainos slaptoji tarnyba SBU. Didžioji dalis portalų vėl pasiekiami, likę „taip pat netrukus bus pasiekiami“.

Kas surengė kibernetinę ataką, kol kas nežinoma. Vyriausybė Kijeve apie tai duomenų nepateikė. Per ankstesnius kibernetinius išpuolius prieš vyriausybės interneto portalus ir svarbius infrastruktūros objektus Kijevas vis kaltino rusų programišius, turinčius ryšių su Kremliumi.

Kibernetinė ataka surengta tvyrant įtampai tarp Rusijos ir Vakarų Ukrainos konflikte. Dėl rusų dalinių telkimo prie Ukrainos sienos Vakarai būgštauja, kad Maskva gali užpulti kaimyninę šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.