Ukraina siūlo organizuoti trišalį viršūnių susitikimą su J. Bidenu ir V. Putinu

Ukraina siūlo organizuoti trišales derybas su JAV prezidentu Joe Bidenu ir Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, būgštaujant dėl galimos rusų invazijos, penktadienį pranešė ukrainiečių lyderio Volodymyro Zelenskio padėjėjas.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2022, 5:40 PM, atnaujinta Jan 14, 2022, 6:04 PM

„Prezidentas Zelenskis pasiūlė prezidentui Bidenui – ir mes manome, kad tai būtų įmanoma, – surengti trišalį prezidento Bideno, prezidento Zelenskio ir prezidento Putino susitikimą, galbūt vaizdo ryšiu“, – sakė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas Vašingtone įsikūrusiam strateginių studijų centrui „Atlantic Council“.

„Mes vis dar laukiame reakcijos šiuo klausimu iš Rusijos pusės. Tačiau mūsų Amerikos partneriai mūsų pasiūlymą priima su tam tikru susidomėjimu“, – pridūrė jis.

V. Zelenskis antradienį taip pat paragino surengti naują viršūnių susitikimą, kuriame be jo dalyvautų Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos lyderiai, Maskvai sutelkus maždaug 100 000 karių prie Ukrainos sienos.

J. Bidenas ir V. Putinas jau du kartus telefonu kalbėjosi apie šią įtampą, o JAV lyderis perspėjo Maskvą dėl didžiulių ekonominių sankcijų įsiveržimo į savo kaimynę atveju.

A. Jermakas gyrė J. Bideno administraciją už tai, kad ji reguliariai informavo Ukrainą apie šią savaitę vykusius diplomatinius susitikimus su rusais, įskaitant pirmadienį Ženevoje įvykusias aukšto lygio JAV ir Rusijos derybas, tačiau pareiškė, kad jo šalis turi dalyvauti procese tiesiogiai.

„Manau, tai labai proaktyvi pozicija“, – teigė V. Zelenskio padėjėjas.

Jei „kalbama apie saugumo sistemą Europoje, būtina įtraukti Ukrainą“, pridūrė jis.

V. Putinas neigia, kad Rusija planuoja įsiveržti į Ukrainą, bet praėjusį mėnesį paskelbė saugumo reikalavimų, įskaitant garantijas, kad NATO nesiplės į rytus.

Vakarai savo ruožtu atmetė, anot jų, Maskvos mėginimą diktuoti jų nepriklausomų partnerių ateitį.

Ukraina pageidauja įstoti į NATO, bet yra sulaukusi atsako, kad jai dar reikia labai daug nuveikti, kad atitiktų kriterijus. Vis dėlto Kijevas siekia, kad platesnis susitarimas nebūtų priimtas jam už nugaros.

Penktadienį Ukraina patyrė didžiulę kibernetinę ataką, kuri smogė kelių vyriausybinių agentūrų svetainėms ir sukėlė susirūpinimą, kad tai gali būti pasirengimas atakai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.