Atskleidė, kaip teroristams padedama atvykti į Europą: „Ne mano darbas vertinti, kas geras, o kas blogas“

Atskleidė, kaip Islamo valstybės nariams padedama atvykti į Europą: „Ne mano darbas vertinti, kas geras, o kas blogas“

ES šalių pasai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
ES šalių pasai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Teroristinis išpuolis Paryžiaus teatre „Bataclan“ 2015 m.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Teroristinis išpuolis Paryžiaus teatre „Bataclan“ 2015 m.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Teroristinis išpuolis Paryžiaus teatre „Bataclan“ 2015 m.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Teroristinis išpuolis Paryžiaus teatre „Bataclan“ 2015 m.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 2, 2022, 9:07 PM

Klestinti internetinė pramonė, kuri specializuojasi padirbtų pasų su oficialiomis vizomis ir kelionių antspaudais prekyboje, siūlo su Islamo valstybe (IV) susijusiems asmenims galimybę išvykti iš Sirijos ir toliau keliauti į Jungtinę Karalystę, Europos Sąjungą, Kanadą bei JAV, atskleidė „The Guardian“ tyrimas.

Vienas toks tinklas, kuriam vadovauja Turkijoje gyvenantis su ekstremistais ryšių turintis uzbekas, parduoda aukštos kokybės įvarių šalių suklastotus pasus už 15 tūkst. JAV dolerių (14 417 eurų). „The Guardian“ nustatė bent dešimtį atvejų, kuomet žmonės, nelegaliai kirtę Sirijos sieną ir patekę į Turkiją, pasinaudojo jo padirbtais dokumentais ir išvyko į Vakarų šalis iš Stambulo oro uosto.

Pardavėjai pripažino, kad populiariausia kelionių kryptis – Europos Sąjunga, tačiau pridūrė, kad bent dviem atvejais žmonės, pasinaudodami netikrais rusiškais pasais iš Stambulo nuvyko į Meksiką, o iš ten nelegaliai kirtę sieną pateko į JAV. Nigeris, Mauritanija, Ukraina bei Afganistanas taip pat nurodomos kaip populiarios kryptys.

Uzbekui verslas sekasi taip gerai, kad jis neseniai užkoduotų žinučių programėlėje „Telegram“ atidarė naują kanalą oficialiai skambančiu pavadinimu „Stambulo globalios konsultacijos“ (angl. Istanbul Global Consulting).

Auganti prekyba rodo, kad pavojingi ekstremistai gali praslysti pro saugumo tarnybų akiratį visame pasaulyje, išvengti bausmių už ankstesnius nusikaltimus ir galimai tęsti teroristinę veiklą ne tik Sirijoje, bet ir kitose šalyse.

„Aš neklausiu apie tai, kokiai grupuotei kas nors priklauso. Esu pasirengęs dirbti su bet kuo, – sakė uzbekas. – Ne mano darbas vertinti, kas yra geras, o kas blogas. Tuo turėtų užsiimti saugumo tarnybos.“

Vakarų saugumo pareigūnai 2015 m. perspėjo, kad Islamo valstybei pavyko gauti svarbios įrangos, pavyzdžiui, tuščių pasų knygelių ir spausdintuvų, skirtų Sirijos ir Irako piliečių pasams gaminti, kuriuos ji naudojo, norėdama užmaskuoti Islamo valstybės kovotojus tarp daugiau kaip 1 mln. žmonių, pabėgusių į ES per patį pabėgėlių krizės įkarštį.

Netrukus po to IV prisiėmė atsakomybę už keletą teroristinių atakų visame žemyne, įskaitant 2015 m. lapkričio mėn. išpuolį Paryžiaus teatre „Bataclan“ bei 2017 m. Mančesterio arenoje įvykdytą sprogdinimą.

Nuo to laiko Europos pasienio tarnybos investavo į technologijas ir personalo mokymus, kad galėtų geriau atpažinti padirbtus pasus. 2020 m. Tadžikistanas visiškai pertvarkė savo dokumentų sistemą ir konsulinį personalą Stambule, siekdamas panaikinti suklastotų Tadžikistano pasų naudojimą.

Tačiau, reaguodami į tai, pasų klastotojai nesėdėjo rankų sudėję – padirbinėjimui pradėję naudoti platesnį spektrą tautybių pasų, pritraukė dar didesnį skaičių potencialių klientų.

Dokumentų klastojimu besiverčiantis uzbekas „The Guardian“ redakcijai, bendravusiai su juo apsimetant klientu, atsiuntė keletą vaizdo įrašų su savo prekėmis, tarp kurių – nauji prancūziški, belgiški, bulgariški ir rusiški pasai, turintys autentiškus apsauginius vandens ženklus bei hologramas.

Du rusiškus pasus pardavėjui padėjus po juoda šviesa, juose buvo matyti ultravioletiniams spinduliams jautrios medžiagos, skirtos užkirsti kelią pasų klastojimui, o Belgijos pasas, padėtas ant skanavimo aparato, panašaus į naudojamus oro uostuose, buvo teisingai nuskaitytas, ir dokumento savininko duomenys pasirodė monitoriuje.

Klastočių pardavėjų teigimu, veikiančio biometrinio lusto suklastoti neįmanoma, tačiau daugelyje pasienio kontrolės punktų pasus tikrinantys pareigūnai paprasčiausiai ignoruoja neveikiančius pasus ir praleidžia jų turėtojus.

„Turkijoje yra konkretus pardavėjas, kuris Islamo valstybės nariams teikia labai aukšto lygio (t. y. gerai suklastotus) dokumentus. Jis veikia, padedamas žmonių, kalbančių rusų, arabų ir kitomis kalbomis, kad patenkintų skirtingų tautybių klientų poreikius“, – teigė šaltinis JAV vidaus saugumo departamente.

„Žinome apie Islamo valstybės narius, kurie naudojasi šiais suklastotais pasais, kad patektų į Europą, o Europos saugumo tarnyboms ne visus juos pavyksta sulaikyti“, – pridūrė jis.

Rinka plečiasi

Nors populiariausia dokumentų pardavėjų paslauga – teikti dokumentus su IV bei kitomis ginkluotomis grupuotėmis susijusiems užsienio kovotojams Sirijoje, kad jie galėtų keliauti į Europą, neseniai jie atrado naujų sričių, kuriose galėtų plėstis.

Internetu suklastotais asmens dokumentais prekiaujantys žmonės nusitaikė ir į su įvairiomis grupuotėmis susietas moteris bei vaikus.

Susirašinejimo programėlės „Telegram“ grupėje, skirtoje žmonėms, gyvenantiems al Havle, stovykloje Sirijos šiaurės rytuose, kurioje gyvena apie 60 tūkst. moterų ir vaikų, susijusių su Islamo valstybe, viena pardavėja rašė: „Jei reikia padirbtų dokumentų iš Rusijos, Vidurinės Azijos, Turkijos, Europos, rašykite man.“

Afganistano krizė Talibanui perėmus šalies valdžią taip pat sukūrė naują afganų pabėgėlių klientų bazę Turkijoje, atskleidė anksčiau minėtas dokumentų padirbėjas. Nors uzbeko paslaugos daugumai perkeltųjų afganų yra per brangios, jis sako, kad jo klientai iš šios šalies naudojasi suklastotais pasais, kad galėtų skristi į Vakarų šalis, o nusileidę prašyti prieglobsčio.

Klastočių kokybė gerėja

Nors paprasti IV kovotojai dažniausiai vos išgali įsigyti vieną netikrą pasą, aukšto rango grupuotės nariai, kurie stengiasi išlikti nepastebėti, paprastai įsigyja kelis skirtingų šalių dokumentus ir jais dažnai naudojasi – kiekvieną kartą skrisdami lėktuvu, įskaitant kelionių persėdimus, oro uostų darbuotojams rodo skirtingus pasus, teigė pasų padirbėjas iš Rusijos.

Vienas asmuo, iki 2015 m. kovojęs IV gretose, pasakojo: „Turėjau tik porą šimtų dolerių, kai atvykau iš Sirijos, todėl nusipirkau pigiausią pasą – tikrai prastos kokybės Tadžikistano pasą. Tačiau jis nesuveikė, tad buvau suimtas Stambulo oro uoste.

„Tada mano šeima namuose surinko pakankamai pinigų, kad galėčiau nusipirkti geresnės kokybės pasą. Taigi gavau tikrą rusišką pasą su savo nuotrauka, ir su juo galėjau patekti į Ukrainą. Jis tikrai geras – kartą Ukrainoje mane sustabdė policija ir jį paėmė, bet po savaitės grąžino, sakydami, kad viskas gerai. Deja, šio paso galiojimo laikas netrukus baigsis, todėl šiuo metu bandau gauti pinigų naujam pasui įsigyti.“

Kad asmuo visiškai pradingtų, už 500 dolerių uzbekų pardavėjas gali pasiūlyti ir turkišką mirties liudijimą, kurį galima nusiųsti į gimtosios šalies konsulatą. „Nebent esate Abu Bakras Baghdadis (IV lyderis, nužudytas 2019 m.), niekas nevažiuos į morgą tikrinti, ar jūs tikrai mirėte. Jie tiesiog priims tą dokumentą ir suves duomenis į sistemą“, – sakė jis.

Egzistuoja keli pasų variantai, priklausomai nuo klientų tautybės, kalbų, kurias jie moka, kur nori vykti bei kiek pinigų gali išleisti. Pigiausi dokumentai, su kuriais galima neteisėtai patekti į Europą, yra Rusijos, Kirgizijos ir Kazachstano pasai, kurie kainuoja apie 5 tūkst. JAV dolerių (4 441 eurų).

Kiti populiarūs, bet šiek tiek brangesni – Ukrainos ir Moldovos dokumentai, su kuriais galima keliauti į ES be vizų.

Klastočių prekeivių teigimu, brangiausias pasirinkimas – vienos iš ES valstybių pasas, už kurį žmonės moka nuo 8 tūkst. JAV dolerių (7 104 eurų). Paprastai šiuos perka arabai, kurie moka bent šiek tiek kalba prancūziškai ir gali apsimesti prancūzais arba belgais.

Paprastai ES pilietis atvyksta į Turkiją su savo pasu, parduoda jį uzbekui ir jo kolegoms už maždaug 2 500 eurų, tada šio paso nuotrauka pakeičiama į kliento iš Artimųjų rytų nuotrauką. Po to tikrojo ES paso savininkas kreipiasi į savo šalies konsulatą Stambule, praneša, kad neva pametė savo pasą bei prašo naujo.

Tuomet naujas pasas atspausdinamas jo kilmės šalyje ir nugabenamas į valstybę, kurioje laukia klientas, kur dokumentui uždedami oficialūs sienos kirtimo antspaudai, padedantys įtvirtinti dokumento teisėtumą.

„Pats pasas santykinai nieko nekainuoja. Kas kainuoja, tai antspaudai, – sakė padirbtų dokumentų prekeivis iš Rusijos. – Didžioji dalis pinigų skiriama kyšiams už antspaudus.“

„Anksčiau rinkoje cirkuliuojančių pasų kokybė buvo prasta, todėl šalių, į kurias buvo galima keliauti iš Sirijos, skaičius buvo ribotas, – pridūrė jis. – Dabar pasai yra tokios geros kokybės, kad jei turi pakankamai pinigų, gali vykti absoliučiai bet kur.“

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.