V. Zelenskis prabilo apie didvyrišką lakūnų pagalbą „Azovstal“ gynėjams: „Jie žinojo, kad skristi beveik neįmanoma“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmą kartą papasakojo, kaip Ukrainos pilotai bandė skristi į „Azovstal“ gamyklą padėti kariškiams.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2022, 10:04 PM

„Absoliučiai didvyriški žmonės (Mariupolio gynėjai – red.). Nepamirštant, kad ten buvo visi: Nacionalinė gvardija ir 400 pasieniečių. Daugelis jų buvo sužeisti, mirė, bet jų buvo 400. Taip pat desantininkai, policininkai, net Ukrainos saugumo tarnybos darbuotojai, medikai, karo medikai, paprasti žmonės, vietiniai gyventojai. Daugybė didvyriškų žmonių. Todėl dabar sakau, kad visi šie žmonės yra absoliutūs didvyriai. Vienas klausimas – kaip tai įvyko, kas čia atsitiko. Jie gynė Mariupolį“, – sakė V. Zelenskis.

„Žuvo labai daug žmonių, tarp jų – mūsų lakūnai. Deja, jie mirė. Taip pat visiškai didvyriški žmonės, kurie žinojo, kad tai bus sunku. Jie žinojo, kad skristi beveik neįmanoma. Skristi į „Azovstal“ ir nugabenti jiems vaistų, maisto, vandens, paimti kūnus, sužeistuosius. Visa tai vyko. Vyko daug dalykų, kurių niekas negalėjo oficialiai komentuoti. Kodėl? Nes dėl galingos oro gynybos į „Azovstal“ nebuvo jokių oro koridorių“, – tęsė prezidentas.

Jis pabrėžė, kad Ukraina „ne veltui“ paragino pasaulį padėti uždaryti dangų virš jos teritorijos.

„Tai nėra tik kalbos. Ne todėl, kad bijome lėktuvų, nors jie yra pavojingi. Bet mes su jumis matėme, kad jie (okupantai – red.) taip pat bijojo skristi, nes nukentėjo ne kartą. Tai buvo ne tik lėktuvų klausimas. Daugeliu atžvilgių problema buvo jų oro gynyba, jų raketos. Taigi jūs negalite tiesiog artintis prie Mariupolio. Jūs tiesiog negalite. Sraigtasparniuose jau daug savaičių dirba pilotai, žinodami, kad 90 proc. jų negrįžta. Įsivaizduokite, ką tie žmonės darė. Jie skrido ten. Praradome daug pilotų“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Gegužės 17 d. Ukrainos Gynybos ministerija pranešė, kad pradėjo Mariupolio gynėjų, įstrigusių kombinato teritorijoje, gelbėjimo operaciją.

Gynybos ministerijos duomenimis, gegužės 16 d. iš „Azovstal“ į medicinos įstaigą Novoazovske buvo evakuoti 53 sunkiai sužeisti žmonės.

Dar 211 žmonių humanitariniu koridoriumi buvo nugabenti į Olenivką. Norint juos grąžinti namo, bus vykdoma mainų procedūra.

Gegužės 18 d. prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas sakė, kad „Azovstal“ gynėjų evakuacijos procesas tęsiasi ir yra sudėtingas.

Šiandien, gegužės 20 d., Azovo pulko vadas pulkininkas leitenantas Denisas Prokopenko vaizdo pranešime išreiškė viltį, kad žuvę „Azovstal“ didvyriai artimiausiu metu bus garbingi palaidoti..

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.