Viltys dėl pokyčių Rusijoje – ant labai plono ledo: paaiškino, kodėl žvalgybos nesitiki V. Putino pasitraukimo

JAV žvalgybos pareigūnai skeptiškai vertina pasigirstančius pareiškimus, kad net ir visiškai dramatiškas Rusijos visuomenės požiūrio į karą Ukrainoje pasikeitimas priverstų Vladimirą Putiną nuspausti stabdžio pedalą.

 V.Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>Ukrainos ginkluotųjų pajėgų
Karas Ukrainoje. <br>Ukrainos ginkluotųjų pajėgų
Karas Ukrainoje. <br>V.
Karas Ukrainoje. <br>V.
Karas Ukrainoje. <br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

May 20, 2022, 9:47 PM, atnaujinta May 21, 2022, 8:26 AM

Žvalgyba taip pat abejoja, kad daugelio karybos ekspertų nuomone Rusijos kariuomenę prie tragedijos privedęs karas lems V.Putino pašalinimą nuo valdžios.

Apie tokias tarp JAV žvalgybos pareigūnų vyraujančias nuomones CNN patvirtino su naujausia informacija susipažinę šaltiniai.

V.Putino rankose – net ir smulkiausi karo reikalai

Tai rodo, kad žvalgyba tiki, jog per daugiau nei du dešimtmečius V.Putinas stipriai sutvirtino savo pozicijas valdžioje.

Ir nors specialistai mano, kad V.Putinas yra pakankamai jautrus net ir mažiems visuomenės nuomonės pokyčiams, jo gebėjimas greitai užspausti protestus ir žiniasklaidos kontrolė leidžia apsisaugoti nuo bet kokio reikšmingo sukilimo prieš valdžią. O tai V.Putinui suteikia galimybę karą vykdyti taip, kaip jis įsivaizduoja tinkama.

Trys su JAV ir Vakarų žvalgybos informacija susiję šaltiniai CNN patvirtino, kad V.Putinas aktyviai dalyvauja kasdieniame karo situacijos valdyme. Teigiama, kad jis tiesiogiai dalyvauja priimant sprendimus, kuriuos Vakarų kariuomenės įprastai skiria žemesnio rango karininkams.

Vienas šaltinių pabrėžė, kad V.Putinas priima ir taktinius sprendimus. Pavyzdžiui – puolimo linijas ir kasdienius operacijų tikslus.

„Jis labai aiškiai pats priima sprendimus. Nepanašu, kad jis remtųsi valdžioje esančiais ekspertais, todėl labai sunku patikėti, kad visuomenės nuomonės pokyčiai jam darytų didelę įtaką“, – CNN sakė vienas aukštų NATO pareigūnų.

Pasak CNN, tokia situacija kelia klausimą ir dėl Vakarų sankcijų, kurios iš dalies yra pritaikomos ir ta, kad dėl ekonominio skausmo Rusijoje karas Ukrainoje būtų pasmerktas. Dėl į Rusijos oligarchus nutaikytų sankcijų buvo įšaldyti milijonai eurų, konfiskuotos prabangios jachtos ir brangiausias nekilnojamas turtas visame pasaulyje. Tačiau pasak ekspertų, bent jau kol kas V.Putinui Rusijoje pavyksta išlaikyti kiek geresnę situaciją.

Ir nors sankcijų prispaustas elitas ėmė burnoti, CNN šaltiniai teigė, kad nėra jokių ženklų, kurie leistų galvoti, jog V.Putinas bus priverstas keisti karo kursą, jau nekalbant apie jo patraukimą iš valdžios.

„Labai platus nuomonių spektras. Mano nuomone, mes esame labai toli nuo to, kad jam kiltų grėsmė būti pašalintam nuo valdžios“, – CNN sakė su JAV žvalgybos informacija susipažinęs šaltinis.

Nepaisant patiriamų smūgių V.Putino karas išlieka populiarus

Rusijos pajėgos Ukrainoje patyrė labai daug žalos ir kol kas neįgyvendino nė vieno sau kelto tikslo. Pirminis invazijos tikslas užimti sostinę Kijevą bei didžiausius Ukrainos miestus bei nuversti valdžią ją pakeičiant sava – žlugo. Dabar Rusija sutelkusi savo pajėgas į Ukrainos rytus, bet ir čia ne viskas klostosi taip, kaip buvo planuota – ukrainiečiams pavyko nustumti rusus nuo Charkovo ir dabar gynėjai artėja prie sienos su Rusija.

Rusijos pajėgoms itin sunkiai sekasi ir brautis pro Ukrainos gynėjų įtvirtinimus Luhansko ir Donecko apskrityse. Būtent šių apskričių absoliuti kontrolė ir buvo Rusijos antrojo plano dalimi.

Tačiau nepaisant didelių pralaimėjimų, Rusijos visuomenė ir toliau labai palankiai vertina karą, rodo analitikų ir šaltinių, susipažinusių su JAV žvalgybos informacija, pareiškimai.

Pareigūnai pabrėžia, kad dauguma rusų tiesiog iki galo nesuvokia karo realybės, o tai faktas, kad Rusijos valdžia yra užspaudusi laisvą žodį ir žiniasklaidą.

Su invazija į Ukrainą V.Putinas dar labiau sugriežtino žodžio laisvę apribojančius įstatymus ir sėkmingai uždarė keletą likusių laisvų žiniasklaidos leidinių.

Pasak specialistų, V.Putinui pavyko užgniaužti ir pasipriešinimo balsus. Rusijos invazijos į Ukrainą pradžioje pačioje Rusijoje vyko protestai, tačiau režimas juos pasitiko masiniais areštais.

„Visi bus prieš karą, tačiau jie bijos ką nors daryti. Tai bus ilgai trunkanti, stabili siaubinga situacija“, – sakė Europos politikos analizės centro socialiogė dr. Natalija Saveljeva.

Tačiau šaltiniai CNN teigė, kad JAV žvalgyba labai atidžiai stebi Rusijos žmonių nuotaikas, nes tiki, kad V.Putinas jaučia visuomenės pulsą ir tai gali leisi pamatyti jo mąstymo ar būsimų sprendimų ženklų.

Tačiau pabrėžiama, kad iš išorės stebėti nuotaikas darosi vis sudėtingiau. JAV nepasitiki viešų Rusijos daromų apklausų rezultatais, o V.Putino smūgis disidentams paliko žvalgybos agentūras be patikimų duomenų.

„Dabar daroma prielaida, kad V.Putinas sėkmingai izoliavo savo žmones nuo su karu susijusios informacijos. Nėra aišku, kiek ilgai jis tai galės daryti“, – CNN kalbėjo vienas šaltinių.

Nemano, kad greitu metu pamatysime pokyčių Rusijos valdžioje

V.Putinas kol kas sėkmingai naudojasi valdoma žiniasklaida ir per ją stumia savo alternatyvios realybės naujienas. Rusijoje žiniasklaida ir toliau praneša, kad Ukrainoje kovojame prieš nacius, o dėl karo kalti Vakarai.

Ir nors precedento neturinčios Vakarų sankcijos per kitus metus turėtų Rusijos BVP sumažinti bent 10 procentų, žvalgybos pareigūnai mano, kad V.Putinas ir jo karas ir toliau išliks populiarūs. Tai didžiąja dalimi lems faktas, kad V.Putinas sėkmingai kontroliuoja žiniasklaidą.

Dėl šių priežasčių JAV žvalgyba įsitikinusi – tikimybė, kad Rusijos viduje įvyks sukilimą prieš valdžią lemiantys pokyčiai – ypatingai maži. Pasak CNN šaltinių, šiek tiek daugiau šansų duodama scenarijui, pagal kurį prieš V.Putiną sukils ne visuomenė, o Rusijos elitas.

Tačiau ir čia tikimybė – ypač menka.

Pasak specialistų, netgi visuomenei pakeitus nuomonę, tai neturėtų padaryti didelės įtakos V.Putino veiksmams. Teigiama, kad V.Putinas paprasčiausiai gali užgniaužti opoziciją. Pasak CNN šaltinių, laikas irgi yra V.Putino pusėje: rinkimų Rusijoje nebus iki 2024 metų.

„Tam, kad įvyktų toks pokytis, reikėtų labai daug laiko, – CNN sakė vienas su Vakarų žvalgybos informacija susipažinusių šaltinių. – Dar reikėtų tikėtis, kad jis nepasuks visiškai komunistiniu keliu, nes jau dabar žmonės skundžia savo kaimynus. Baimės kultūra gali gyvuoti labai ilgą laiką, net jeigu ir nesi labai populiarus. O jis yra populiarus.“

Parengta pagal CNN informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.