Svarbiausi Australijos rinkimų kovos klausimai: nuo infliacijos iki krūmynų gaisrų

Prieš Australijos federalinius rinkimus gegužės 21-ąją šalies rinkėjus neramina daug problemų: istorinio masto krūmynų gaisrai, potvyniai, pandemija, o dabar – dar ir smarkiai kylančios kainos.

Prieš Australijos federalinius rinkimus gegužės 21-ąją šalies rinkėjus neramina daug problemų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prieš Australijos federalinius rinkimus gegužės 21-ąją šalies rinkėjus neramina daug problemų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2022, 8:23 AM

Konservatorių ministras pirmininkas Scottas Morrisonas per rinkimus stengsis išlikti valdžioje ir įveikti populiarumu jį lenkiantį opozicinės centro kairiųjų Leiboristų partijos lyderį Anthony Albanese'ą.

Australijos rinkimų kova vyksta penkiuose „mūšio laukuose“.

Kainos

Infliacija šiuo metu yra 5,1 proc. – didžiausia per 20 metų. Kainos kyla degalinėse, parduotuvėse, nekilnojamo turto rinkoje – vidutiniškas būstas Sidnėjuje dabar kainuoja 1,5 mln. Australijos dolerių (0,95 mln. eurų).

Prie paskolos gavėjų vargų prisidėjo šį mėnesį priimtas centrinio banko sprendimas pirmą kartą per 20 metų padidinti palūkanų normas.

S. Morrisono teigimu, kainų kilimas yra pasaulinis reiškinys, o Australija laikosi geriau už daugumą valstybių. Be to, jo Liberalų ir Nacionalinės partijos vyriausybė pusmečiui smarkiai sumažino degalų akcizo mokestį.

A. Albanese'as pasišaipė, kad S. Morrisono kainų mažinimo priemonės yra kaip „netikras įdegis – dingsta, kai tik žmonės atiduoda savo balsą“. Tačiau ir jis neketina palikti galioti sumažintą degalų akcizo tarifą.

A. Albanese'as yra pažadėjęs remti minimalaus atlyginimo didinimą, kad žmonių pajamos atitiktų pragyvenimo išlaidas. Jis taip pat žada „sutvarkyti“ pagyvenusių žmonių priežiūrą – pritraukti daugiau slaugytojų, didinti algą senelių namų darbuotojams.

Klimatas

Australijos 2019–2020 metų „juodosios vasaros“ krūmynų gaisrai ir aukų pareikalavę vėlesni potvyniai rytinėje pakrantėje atkreipė dėmesį į klimato kaitos padarinius.

Tačiau S. Morrisonas yra pažadėjęs kasti ir eksportuoti anglis tol, kol bus pirkėjų, ir gyrė „dujomis kūrenamą atsigavimą“ po pandemijos. Jis taip pat priešinasi pasaulio raginimams sparčiau mažinti taršą anglies dvideginiu. Šiuo metu šalis yra įsipareigojusi iki 2030 metų taršą sumažinti daugiausia 28 procentais.

Leiboristai žada modernizuoti energetinę sistemą, skatinti naudoti atsinaujinančius šaltinius, propaguoti elektromobilius ir įsipareigoti iki 2030 metų 43 proc. sumažinti taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis. Tačiau partija nežada atsisakyti anglių ar uždrausti naujas anglių kasyklas.

Pandemija

S. Morrisonui priskiriami nuopelnai dėl Australijos ekonomikos energingo atsigavimo po pandemijos ir vos 4 proc. nedarbo.

Australijos sienų uždarymas ir atskirų valstijų griežtos karantino priemonės padėjo sumažinti mirčių nuo COVID-19 skaičių – su šia liga 26 mln. gyventojų turinčioje šalyje siejami kiek daugiau nei 7,5 tūkst. mirties atvejų.

Taip pat pripažįstama, kad S. Morrisonas skyrė didžiules sumas darbo vietoms ir ekonomikai apsaugoti.

Tačiau opozicija jį kritikuoja dėl gan vangiai vykdytų skiepijimo ir greitųjų antigenų testų programų.

Pasitikėjimas 

Reporteriams paklausus Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono, ar, jo nuomone, S. Morrisonas melavo jam dėl kontrakto pirkti prancūziškus povandeninius laivus, iš kurio Australija netikėtai pasitraukė, jis atsakė: „Aš nemanau. Aš žinau.“

Australijos lyderis tai neigia, bet su panašia kritika susiduria ir savo šalyje.

Vienoje nutekintoje 2021 metų SMS žinutėje iš Barnaby Joyce'o, kuris dabar yra ministro pirmininko pavaduotojas, sakoma, kad S. Morrisonas yra „veidmainys ir melagis“ ir kad jis juo „niekada nepasitikėjo“.

Iki rinkimų likus vos aštuonioms dienoms S. Morrisonas pripažino, jog per COVID-19 pandemiją siekdamas rezultatų veikė kaip „buldozeris“.

„Žinau, kad dėl mano veikimo metodo yra dalykų, kurie turės pasikeisti, nes pradedame kitokį periodą“, – žadėjo jis.

Ministras pirmininkas prašė rinkėjų jį vertinti pagal nuveiktus darbus ir įspėjo, kad A. Albanese'as yra nepatikimas ir neprognozuojamas ekonomikos klausimais.

Rinkimų kampanijos pradžioje A. Albanese pamiršo nedarbo lygį ir pagrindinę palūkanų normą. Neseniai jam buvo sunku paaiškinti savo paties negalios draudimo schemą.

„Jis neatrodo kaip žmogus, nusipelnęs antro pokalbio, jau nekalbant apie darbą“, – pasišaipė S. Morrisonas.

Korupcija 

Ministrui pirmininkui nepavyko ištesėti per praėjusius rinkimus prieš trejus metus duoto pažado įkurti federalinę kovos su korupcija komisiją.

S. Morrisonas kaltino opoziciją neparėmus jo siūlytos Sandraugos sąžiningumo komisijos, vadintos neveiksnia.

Australijos lyderis papiktino Naujojo Pietų Velso valstijos nepriklausomos antikorupcinės institucijos, kurios pavyzdžiu kai kas siūlė kurti federalinę komisiją, šalininkus pavadinęs šią instituciją „kengūrų teismu“ – tai yra, teisingumo parodija.

A. Albanese žadėjo, kad jei bus išrinktas, teiks prioritetą „galingos“ nacionalinės kovos su korupcija institucijos įkūrimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.