Samoa pasirašė dvišalį susitarimą su Kinija, žada „glaudesnį bendradarbiavimą“

Samoa šeštadienį pasirašė dvišalį susitarimą su Kinija ir pažadėjo „glaudesnį bendradarbiavimą“, kinų užsienio reikalų ministrui tęsiant kelionę po Ramiojo vandenyno pietinę dalį, kuri sukėlė Vakarų sąjungininkų susirūpinimą.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi susitiko su Samoa ministru pirmininku Fiame Naomi Mataafa po Kinijos ir Samoa susitarimų pasirašymo ceremonijos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi susitiko su Samoa ministru pirmininku Fiame Naomi Mataafa po Kinijos ir Samoa susitarimų pasirašymo ceremonijos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2022, 11:51 AM

Susitarimo, kuris sudarytas įpusėjus Kinijos delegacijos kelionei po aštuonias šalis, detalės neaiškios, tačiau anksčiau nutekintame dokumento projekte, išsiųstame kelioms Ramiojo vandenyno šalims, išdėstyti planai plėsti saugumo ir ekonominį bendradarbiavimą.

Kinijos diplomatijos vadovo Wang Yi kelionė vyksta augant Jungtinių Valstijų ir Australijos susirūpinimui dėl Kinijos ketinimų Ramiojo vandenyno pietuose.

Samoa vyriausybės pranešime žiniasklaidai patvirtinama, kad Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi ir Samoa ministrė pirmininkė Fiame Naomi Mata'afa susitiko ir aptarė „klimato kaitos, pandemijos ir taikos bei saugumo“ klausimus.

Vietos žiniasklaida buvo pakviesta stebėti susitarimo pasirašymo, tačiau į klausimus nebuvo atsakinėjama.

Pranešime teigiama, kad Kinija ir toliau teiks paramą infrastruktūros plėtrai įvairiuose Samoa sektoriuose, o būsimiems projektams bus sukurta nauja sistema, „kuri bus nustatyta ir dėl kurios bus abipusiai susitarta“.

„Samoa ir Kinijos Liaudies Respublika ir toliau sieks glaudesnio bendradarbiavimo, kuris padėtų įgyvendinti bendrus interesus ir įsipareigojimus“, – sakoma pranešime žiniasklaidai.

Šią savaitę Kinijos delegacija jau lankėsi Saliamono Salose ir Kiribatyje.

Penktadienio vakarą delegacija atvyko į Samoa, o šeštadienio popietę keliauja į Fidžį, kur Wang Yi aplankys ministrą pirmininką Franką Bainimaramą ir dalyvaus Ramiojo vandenyno šalių užsienio reikalų ministrų susitikime.

Kiti sustojimai numatomi Tongoje, Vanuatu, Papua Naujojoje Gvinėjoje ir Rytų Timore.

Tuo metu naujoji Australijos užsienio reikalų ministrė Penny Wong penktadienį atvyko į Fidžį, Kinijai sparčiai plečiant savo interesus regione. Saliamono Salos praėjusį mėnesį nustebino Kanberą pasirašydamos plataus masto saugumo paktą su Kinija.

„Mes viešai išreiškėme savo susirūpinimą dėl saugumo susitarimo“, – sakė P. Wong žurnalistams Fidžio sostinėje Suvoje.

„Kaip ir kitos Ramiojo vandenyno salos, mes manome, kad tai turės pasekmių. Manome, kad svarbu, jog regiono saugumą nustatytų pats regionas. Ir istoriškai taip buvo. Ir mes manome, kad tai yra geras dalykas“, – kalbėjo ji.

Ketvirtadienį Honiaroje Wang Yi piktinosi „šmeižtu ir išpuoliais“ prieš saugumo paktą, jau pasirašytą su Saliamono Salomis.

Nutekintame viešai neskelbiamo susitarimo projekte buvo išdėstytos priemonės, sudarančios sąlygas Kinijos saugumo pajėgų ir karinio jūrų laivyno dislokavimui Ramiojo vandenyno salų valstybėje, kurią nuo Australijos skiria mažiau nei 2 tūkst. kilometrų.

„Jis niekam nėra primestas ir nėra nukreiptas prieš jokią trečiąją šalį. Nėra jokių ketinimų steigti karinę bazę“, – spaudos konferencijoje po susitikimo su Saliamono Salų užsienio reikalų ministru Jeremiah Manele sakė Wang Yi.

Griežto tono laiške Ramiojo vandenyno regiono šalių lyderiams Mikronezijos prezidentas Davidas Panuelo perspėjo, kad šis susitarimas iš pirmo žvilgsnio atrodo „patrauklus“, bet jis Kinijai leistų „įgyti prieigą prie mūsų regiono ir jį kontroliuoti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.