ES antiteroristinės pajėgos „Takuba“ baigė veiklą chuntos kontroliuojamame Malyje

Prancūzijos vadovaujama Europos Sąjungos specialiųjų pajėgų grupė „Takuba“ oficialiai baigė operacijas Malyje, penktadienį pranešė Paryžius.

​Prancūzijos vadovaujama Europos Sąjungos specialiųjų pajėgų grupė „Takuba“ oficialiai baigė operacijas Malyje.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Prancūzijos vadovaujama Europos Sąjungos specialiųjų pajėgų grupė „Takuba“ oficialiai baigė operacijas Malyje.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-02 11:57

„Takuba“ užbaigė metus trukusią kovos su džihadistais misiją, pašlijus ryšiams su Bamaku po dviejų karinių perversmų, nuvertusių civilę vyriausybę.

„Takuba“, veikusi kartu su Prancūzijos misija „Barkhane“, buvo įkurta prezidentui Emmanueliui Macronui paprašius didesnės sąjungininkų Europoje pagalbos kovos su terorizmu kampanijai Sachelio regione.

Prancūzijos kariuomenės atstovas generolas Pascalis Ianni žurnalistams sakė, kad „Barkhane“ ir „Takuba“ parodė, jog „europiečiai gali daug padaryti veikdami kartu esant sudėtingai saugumo aplinkai“. Anot jo, įgyta patirtis bus labai svarbi ateities bendroms operacijoms.

Vis dėlto „Prancūzijos karinio dalyvavimo Sachelyje reorganizacija... atvedė prie „Takuba“ operacijų Malyje pabaigos nuo birželio 30 dienos“, nurodė P. Ianni.

„Takuba“, apie kurios įkūrimą buvo paskelbta 2019 metų pabaigoje, vienu metu turėjo beveik 900 elitinių pajėgų karių iš devynių Prancūzijos sąjungininkių – Belgijos, Čekijos, Danijos, Estijos, Italijos, Nyderlandų, Portugalijos, Švedijos ir Vengrijos.

Kartu su „Barkhane“ pajėgomis abi grupės vienu metu turėjo iš viso 5,1 tūkst. karių. Pagrindiniai „Takuba“ uždaviniai buvo vietos pajėgų, mėginančių numalšinti su džihadistų grupuotėmis „al Qaeda“ ir „Islamo valstybė“ (IS) susijusius kruvinus sukilimus, mokymas ir pastiprinimas.

Nepaisant taktinės sėkmės, pavyzdžiui, kai kurių aukšto rango džihadistų vadeivų likvidavimo, vadinamojo Sachelio penketo (Burkina Faso, Čado, Malio, Mauritanijos ir Nigerio) vyriausybėms sunkiai sekėsi pažaboti kovotojų atakas tiek prieš karinius, tiek prieš civilius taikinius.

Malyje 2020 metų rugpjūtį ir 2021 metų gegužę įvykę kariniai perversmai padidino diplomatinę įtampą su Prancūzija.

Santykiai dar labiau pašlijo, kai Bamako chunta užmezgė glaudesnius ryšius su Maskva ir pasikvietė kovotojų, kurie, anot Prancūzijos, yra Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ samdiniai.

E. Macronas vasarį paskelbė, kad tiek „Barkhane“, tiek „Takuba“ pajėgos bus išvestos iš Malio. Vis dėlto jis pridūrė, kad Prancūzijos pajėgos liks veikti Sachelyje pagal naują konfigūraciją.

Nuo tada su IS siejami džihadistai, kurių įtaka Sachelyje vienu metu atrodė silpnėjanti, išplėtė savo veiksmus ir įvykdė precedento neturinčią virtinę civilių žudynių.

Malį toliau remia Jungtinių Tautų taikos palaikymo misija MINUSMA, turinti apie 13 tūkst. karių ir beveik 2 000 policininkų.

MINUSMA penktadienį pranešė, kad vienas iš jos civilių darbuotojų – malietis generatorių mechanikas – ketvirtadienį buvo nužudytas nežinomų ginkluotų vyrų.

Misija šį išpuolį Menakoje šalies šiaurės rytuose pavadino „bailiu ir barbarišku aktu“.

Trečiadienį MINUSMA mandatas buvo pratęstas JT Saugumo Tarybos dar metams.

Vis dėlto šios pajėgos nebebus palaikomos Prancūzijos aviacijos, Maliui atmetus šį Paryžiaus pasiūlymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.