Po bandymo paleisti Kongresą Peru prezidentas buvo nušalintas ir suimtas

Peru įstatymų leidėjai trečiadienį nušalino kairiųjų pažiūrų prezidentą Pedro Castillo, o vėliau jis buvo suimtas.

​Peru įstatymų leidėjai trečiadienį nušalino kairiųjų pažiūrų prezidentą Pedro Castillo, o vėliau jis buvo suimtas.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Peru įstatymų leidėjai trečiadienį nušalino kairiųjų pažiūrų prezidentą Pedro Castillo, o vėliau jis buvo suimtas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 10:49 AM, atnaujinta Dec 8, 2022, 10:50 AM

Šalyje, kurioje jau seniai vyrauja dramatiškas politinis klimatas, pastaruoju metu netrūko stulbinančių įvykių.

60-metė teisininkė Dina Boluarte, ėjusi viceprezidentės pareigas, buvo prisaikdinta pirmąja Peru prezidente moterimi praėjus vos kelioms valandoms po to, kai P. Castillo bandė paleisti Kongresą, pasak kritikų, mėgindamas įvykdyti perversmą.

Dramatiška diena prasidėjo parlamento bandymu surengti P. Castillo apkaltą. Tai buvo jau trečiasis bandymas nuo tada, kai šis buvęs kaimo mokyklos mokytojas prieš pusantrų metų vykusiuose rinkimuose netikėtai perėmė valdžią iš tradicinio Peru politinio elito.

Per televiziją transliuotame kreipimesi į tautą 53-ejų politikas paskelbė, kad paleidžia opozicijos dominuojamą Kongresą, įveda komendanto valandą ir valdys dekretu.

Kadangi dėl šio kreipimosi pasipylė kritika, įstatymų leidėjai savavališkai susirinko anksčiau nei planuota, kad aptartų pasiūlymą dėl apkaltos, ir jam pritarė 101 parlamentaras iš 130.

Po daugybės krizių, įskaitant šešis prieš jį pradėtus tyrimus, penkis ministrų kabineto pertvarkymus ir didelius protestus, P. Castillo buvo apkaltintas dėl „moralinio nepajėgumo“ vadovauti.

Pagal konstituciją apkaltos procesas prezidentui gali būti pradėtas remiantis įtariamais politiniais, o ne teisiniais nusižengimais, todėl apkalta Peru yra įprastas reiškinys.

P. Castillo buvo suimtas trečiadienį vakare, sakė Marita Barreto, prokurorų grupės, tiriančios vyriausybės korupcijos atvejus, koordinatorė.

Šaltinis generalinėje prokuratūroje naujienų agentūrai AFP sakė, kad prieš prezidentą pradėtas tyrimas dėl maišto.

Jis tapo trečiuoju nuo 2018 metų šalies lyderiu, atleistu iš pareigų dėl „moralinio nepajėgumo“.

Po dviejų valandų D. Boluarte Kongrese prisiekė tarnauti iki 2026 metų liepos, užbaigiant likusią P. Castillo kadencijos dalį.

Politinis nestabilumas Peru nėra svetimas – 2020 metais per penkias dienas prezidentas čia pasikeitė net tris kartus, o nuo 2016 metų darbą pradeda šeštasis šalies vadovas.

Politinis atstumtasis

Po balsavimo dėl apkaltos P. Castillo su asmens sargybiniu išvyko iš prezidento rūmų ir nuvyko į Limos policijos būstinę dar prieš oficialiai paskelbiant apie jo sulaikymą.

Jo šalininkai kritikavo savo lyderio nušalinimą.

„Noriu pasmerkti faktą, kad mūsų prezidentą pagrobė nacionalinė policija, kad jį iš anksto apgalvotai ir išdavikiškai sulaikė Kongresas“, – sakė 59 metų į pensiją išėjęs buvęs karys Manuelis Gaviria.

Tačiau per prisaikdinimo ceremoniją prieš įstatymų leidėjus, užsidėjusi prezidento juostą, D. Boluarte pareiškė, kad „ponas Pedro Castillo bandė įvykdyti perversmą, kuris nesulaukė jokio palaikymo nei demokratinėse institucijose, nei gatvėse“.

2021 metų birželį vykusiame antrajame rinkimų ture P. Castillo, surinkęs 50,12 proc. balsų, laimėjo prieš dešiniųjų pažiūrų Keiko Fujimori, korupcija apkaltintą buvusio prezidento Alberto Fujimori, nuteisto už kyšininkavimą, dukterį.

Nušalintasis prezidentas gimė mažame kaimelyje, kuriame 24 metus dirbo mokytoju, ir buvo beveik nežinomas.

Į politinės arenos centrą jis pateko 2017 metais, kai vadovavo nacionaliniam streikui, privertusiam tuometinę vyriausybę sutikti su reikalavimais padidinti darbo užmokestį.

P. Castillo stengėsi vaizduoti save kaip nuolankų liaudies tarną, didžiąją savo prezidentinės kampanijos dalį keliavo ant žirgų, žadėjo nugalėti korupciją.

Tačiau greitai prieš jį pasipylė kaltinimai.

Jo atžvilgiu atliekami įvairūs tyrimai – nuo įtariamo kyšininkavimo ir trukdymo vykdyti teisingumą iki universiteto disertacijos plagijavimo.

Generalinis Peru prokuroras spalį taip pat pateikė konstitucinį skundą, kuriame P. Castillo kaltinamas vadovavęs nusikalstamai organizacijai, įtraukusiai ir jo šeimą bei sąjungininkus.

Buvęs lyderis ir jo teisininkai ilgą laiką tvirtino, kad prieš jį vykdomi tyrimai yra sąmokslo, kuriuo siekta jį nuversti, dalis.

„Tokia netoleruotina padėtis negali tęstis“, – sakė jis anksčiau trečiadienį, paskelbęs apie planą per devynis mėnesius sušaukti naują Kongresą, kuris parengtų atnaujintos konstitucijos projektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.