Buvęs Izraelio ministras pirmininkas: V. Putinas pažadėjo nežudyti V. Zelenskio

Buvęs Izraelio premjeras Naftali Bennettas, trumpai tarpininkavęs Rusijai pradedant karą su Ukraina, sako, kad iš Rusijos prezidento gavo pažadą nežudyti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, skelbia naujienų agentūra „Associated Press“, remiantis informacija iš premjero interviu su žurnalistu Hanoch Daum. 

Vladimiras Putinas.<br>SvenSimon-TheKremlinMoscow/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>SvenSimon-TheKremlinMoscow/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2023, 1:22 PM

Buvęs ministras pirmininkas N.Bennettas buvo vienu iš nedaugelio Vakarų lyderių, karo metu susitikusių su prezidentu Vladimiru Putinu.

N. Bennetto vėlai šeštadienį internete paskelbtame Izraelio „Channel 12“ kanale interviu atskleidė užkulisinę diplomatiją ir skubias pastangas, kuriomis pirmosiomis karo dienomis buvo stengiamasi kuo greičiau jį užbaigti.

Penkias valandas trukusiame interviu, kuriame buvo paliesta daug kitų temų, N.Bennettas teigė, kad jis paklausė V.Putino, ar šis ketina nužudyti Ukrainos prezidentą V.Zelenskį.

Kovo pradžioje eidamas Izraelio ministro pirmininko pareigas N.Bennettas išvyko į Maskvą. Pasak jo, jis du kartus paklausė V.Putino, ar jis neplanuoja nužudyti Ukrainos prezidento.

„Aš paklausiau: „Ar ketinate nužudyti V. Zelenskį?“. Jis atsakė: „Aš nežudysiu V. Zelenskio“. Tada aš jam pasakiau: „Turiu suprasti, kad jūs duodate man žodį, jog V. Zelenskio nežudysite“. Jis atsakė: „Aš nežudysiu V. Zelenskio“, – kalbėjo jis.

N.Bennettas sakė, kad tada paskambino V.Zelenskiui ir informavo jį apie V.Putino pasižadėjimą.

„Aš ką tik atėjau iš susitikimo, jis neketina tavęs nužudyti. Jis manęs paklausė: „Ar tu tikras?“ Atsakiau: „100 proc. Jis neketina tavęs nužudyti“, – pokalbį su Ukrainos prezidentu prisiminė buvęs Izraelio premjeras.

N.Bennettas taip pat patikino, kad V.Putinas tada sutiko nereikalauti Ukrainos nuginklavimo.

„Viskas, ką dariau (kaip tarpininkas), buvo derinama su JAV“, – patikslino buvęs Izraelio premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.