Danai protestuoja prieš planą panaikinti valstybinę šventę

Dešimtys tūkstančių danų sekmadienį protestavo prieš vyriausybės planą panaikinti valstybinę šventę, siekiant padėti finansuoti gynybos biudžetą, vykstant karui Ukrainoje.

Danai protestuoja prieš planą panaikinti valstybinę šventę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Danai protestuoja prieš planą panaikinti valstybinę šventę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2023, 10:40 PM

„Tai visiškai nesąžiningas pasiūlymas“, – sakė demonstraciją surengusios FH sąjungos vadovė Lizette Risgaard. 5,9 mln. gyventojų turinčioje šalyje FH sąjungai priklauso 1,3 mln. narių. Protestuotojai, kurių policijos ir organizatorių duomenimis buvo nuo 40 000 iki 50 000, Kopenhagoje susirinko prie parlamento ir nešė plakatus su užrašais „Šalin rankas nuo mūsų atostogų“ ir „Pasakyk karui ne“.

Danijos kairiųjų ir dešiniųjų vyriausybės koalicija, valdanti nuo gruodžio mėnesio ir vadovaujama socialdemokratų ministrės pirmininkės Mette Frederiksen, planuoja atsisakyti religinės šventės, vadinamos Didžiąja maldos diena, kuri minima nuo XVII a. Sutaupytus pinigus vyriausybė nori panaudoti gynybos biudžetui padidinti iki NATO siekiamo 2 procentų BVP iki 2030 m., o ne 2033 m., kaip planuota anksčiau. Ji tvirtina, kad numatyta data buvo paankstinta dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. Tačiau Danijos profesinės sąjungos tvirtina, kad sprendimas priversti danus dirbti papildomą dieną pažeidžia šventas šalies kolektyvines darbo užmokesčio sutartis, dėl kurių derėjosi profesinės sąjungos ir vyriausybė.

Vyriausybės sprendimas „pažeidžia mūsų Danijos modelį“, AFP sakė Risgaard.„Kitą kartą, kai parlamente nutars, kad reikia daugiau pinigų, ar jie atšauks dar vieną šventę ar sekmadienį ir sakys: „oi, turėsite dirbti“, – teigė ji.1 8-metis studentas Madsas Overgaardas sakė, kad išėjo palaikyti danų modelį. „Labai svarbu, kad danų modelis nepasikeistų, nes ką jie darys kitą kartą, jei jiems pavyks dabar?“, – kalbėjo jis AFP. 56 metų sąjungos 3F viešbučių ir restoranų padalinio vadovas Kurtas Frederiksenas sakė taip pat nesutinkantis su vyriausybe, kad pinigai būtų panaudoti gynybai stiprinti. „Nemanome, kad pinigai karui kada nors atneš taiką“, – sakė jis.

Tuo tarpu Johannesas Gregersas Jensenas, Danijos evangelikų liuteronų bažnyčios, kurios nariai yra apie 73 procentai danų, Kopenhagos dekanas, teigė, kad pagrindinė problema yra „čia sulaužytas principas“. Danija turi senas tradicijas, pagal kurias „bažnytinius reikalus sprendžia Bažnyčios žmonės, o vyriausybė neturėtų į tai kištis“, sakė jis. „Jie tai daro... ir tai yra didžiulė problema“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.