Kipras aktyviai balsuoja naujo prezidento rinkimuose

Kipro gyventojai sekmadienį aktyviai balsavo per prezidento rinkimus, kuriuose dalyvavo trys kandidatai, daugiausia dėmesio skiriantys korupcijai ir ekonomikai, šaliai atsidūrus aklavietėje dėl ilgalaikio salos susiskaldymo.

Kipras aktyviai balsuoja naujo prezidento rinkimuose.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kipras aktyviai balsuoja naujo prezidento rinkimuose.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-05 22:22

Balsavimo apylinkės užsidarė 18 val. (1600 GMT), o rinkėjų aktyvumas siekė 72 procentus, panašiai kaip ir paskutiniuose prezidento rinkimuose 2018 m., teigia vyriausiasis parlamentaras Costas Constantinou.

Balsavimo rezultatai parodė, kad antrasis turas vyks vasario 12 d., nes nė vienas kandidatas neužsitikrino tiesioginės daugumos.

Laimėtojui reikia 50 procentų plius vieno balso, kad jis pakeistų dvi kadencijas valdžiusį prezidentą Nicosą Anastasiadesą.

Buvęs užsienio reikalų ministras Nikos Christodoulides (49 m.) turėtų patekti į antrąjį turą, pranešė valstybinis transliuotojas CyBC.

Christodoulidesas susirungs su 66 metų technokratu Andreasu Mavroyiannisu, kurį remia komunistų partija AKEL, arba Averofu Neofytou (61), valdančiosios konservatorių partijos DISY lyderiu.

Prieš sekmadienio balsavimą analitikai favoritu laikė centristų remiamą Christodoulidesą.

Privataus televizijos kanalo „Sigma“ apklausa suteikė Christodoulidesui 31–35 procentus balsų, Mavroyianniui – 26–30 procentų, o Neofytou – 25–29 procentus.

Kito privataus kanalo „Antenna TV“ apklausos duomeninims pirmauja Christodoulides (34,1 proc.), Mavroyiannis liko antras (27 proc.) ir „Neofytou“ – trečias (24,8 proc.)

„Visos apklausos rodo, kad Christodoulides pateks į antrąjį turą“, – prieš balsavimą sakė Andreasas Theophanousas iš Kipro Europos ir tarptautinių reikalų centro. – Ir jei jis pateks į antrąjį turą, jam prognozuojama pergalė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.