Škotijos premjerė atsiprašė už priverstinio įvaikinimo praktiką

Škotijos vyriausybės vadovė Nicola Sturgeon viešai atsiprašė už kadais jos šalyje taikytą priverstinio įvaikinimo praktiką. „Pripažįstame siaubingą neteisybę. Ir galime vienbalsiai pasakyti, kad dėl to apgailestaujame“, – sakė N. Sturgeon Škotijos parlamente Edinburge.

Škotijos vyriausybės vadovė Nicola Sturgeon (viduryje).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Škotijos vyriausybės vadovė Nicola Sturgeon (viduryje).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2023, 12:42 PM

Anot britų naujienų agentūros PA, vien tik Škotijoje iki aštuntojo dešimtmečio pabaigos institucijos nuo maždaug 60 000 motinų atskyrė jų vaikų ir perdavė juos įvaikinimui. Tai pirmiausia buvo netekėjusios motinos.

Moterys tuometinėje visuomenėje buvo laikomos antrarūšėmis, kalbėjo N. Sturgeon. Kai kurie vaikai globėjų šeimose buvo kankinami ar išnaudojami. Visi šie vaikai, be to, augo manydami, kad jų motinos pačios nusprendė juos atiduoti įvaikinti. „Tai, suprantama, darė jiems įtaką – tačiau niekuomet nebuvo tiesa“, – pažymėjo premjerė.

Priverstiniai įvaikinimai buvo tarp „didžiausių neteisybių mūsų visuomenėje“, – pridūrė Škotijos nacionalinės partijos (SNP) politikė, kuri kitą savaitę perleis savo postą įpėdiniui ar įpėdinei.

N. Sturgeon vasarį netikėtai paskelbė, kad traukiasi iš vadovavimo vyriausybei ir partijai. Ji laikoma Škotijos nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės šalininkų varomąja jėga. Svarbi jos politinio darbo tema buvo ir lygybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.