Pasaulio gyventojų skaičius piką gali pasiekti jau 2040 metais

Nauja prognozė rodo, kad jau apie 2040 metus gyventojų skaičius planetoje gali pasiekti piką – 8,5 mlrd. žmonių ir iki šimtmečio pabaigos sumažėti iki maždaug 6 mlrd. Tačiau to sąlyga yra didelės investicijos į kovą su skurdu, ekonomikos vystymą, švietimą ir sveikatą, skelbia tarptautinė iniciatyva „Earth4All“. Remiantis Jungtinių Tautų (JT) prognozėmis, pasaulio gyventojų skaičiaus pikas – 10,4 mlrd. žmonių – bus pasiektas tik 2080 metais.

 Niujorkas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Niujorkas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2023, 6:01 PM

Lapkritį, JT duomenimis, gyventojų skaičius Žemėje viršijo 8 mlrd. ribą. Apie 2000 metus planetoje gyveno 6 mlrd. žmonių, 1960-aisiais – perpus mažiau.

„Earth4All“ mokslininkai pirmadienį paskelbtame darbiniame dokumente „Žmonės ir planeta“ („People and Planet“) pateikia du galimus ateities scenarijus. Anot pirmojo, pasaulis ir toliau ekonomiškai vystysis panašiai, kaip per pastaruosius 50 metų. Tada gyventojų skaičius apogėjų pasieks iki 2050-ųjų. Remiantis antruoju scenarijumi, pikas gali būti pasiektas jau 2040 metais, jei, be kita ko, didesnės investicijos būtų skiriamos kovai su skurdu. Kitose prognozėse apie pasaulio gyventojus greitos ekonominės plėtros svarba neretai yra nepakankami įvertinama, įsitikinę „Earth4All“ ekspertai.

„Mes žinome, kad greitas ekonomikos vystymasis žemų pajamų šalyse turi milžinišką įtaką gimstamumo rodikliams“, – sakė „Earth4All“ projekto vadovas Peras Espenas Stoknesas. „Gimstamumo skaičiai mažėja, kai mergaitėms suteikiama galimybė įgyti išsilavinimą, moterys tampa ekonomiškai stipresnės ir atsiranda prieiga prie geresnės sveikatos priežiūros“, – akcentavo mokslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.