Lūžio taškas Turkijoje: ką reikštų dar penkeri R. T. Erdogano metai

Po daugiau nei dešimt rinkimų ir dviejų dešimtmečių valdžioje autoritarinis Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas žino, kaip tvarkyti reikalus. Stambule vykusiame taksi vairuotojų suvažiavime susirinkusieji negalėjo juo atsigėrėti.

Prezidento rinkimai Turkijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prezidento rinkimai Turkijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.T.Erdoganui (nuotr. kairėje) nepavyko pirmajame ture įveikti K.Kilicdaroglu.<br>AFP/AP/„Scanpix“ nuotr.
R.T.Erdoganui (nuotr. kairėje) nepavyko pirmajame ture įveikti K.Kilicdaroglu.<br>AFP/AP/„Scanpix“ nuotr.
Kemalis Kilicdaroglu.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kemalis Kilicdaroglu.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 27, 2023, 10:07 PM

Jis valdė minią kaip orkestro dirigentas. Žmonės džiūgavo, plojo ir nušvilpė opoziciją. Renginio vieta buvo Stambulo konferencijų centras prie vandens, pastatytas R.T.Erdoganui dar būnant miesto meru.

Mitingas pasiekė kulminaciją, kai prezidentas pasakė atsisveikinimo žodį: „Viena tauta, viena vėliava, viena tėvynė, viena valstybė“. Tuo metu daugelis pagyvenusių vairuotojų jau buvo atsistoję ant kojų, smūgiavo į orą arba kėlė vieną ranką saliutui.

Ayse Ozdogan, konservatyviai apsirengusi moteris su galvos apdangalu, su savo vyru taksistu atvyko anksčiau, kad išgirstų kiekvieną savo lyderio žodį. Ant šalia jos esančios sėdynės gulėjo lazdelė. Ji sunkiai vaikšto, bet negalėjo likti nuošalyje.

„R.T.Erdoganas man yra viskas, – britų transliuotojui BBC sakė ji plačiai šypsodamasi. – Anksčiau negalėjome patekti į ligonines, o dabar galime lengvai judėti. Turime transportą. Turime viską. Jis pagerino kelius. Jis pastatė mečetes. Jis išvystė šalį, įdiegė greitaeigius traukinius ir metro linijas.“

Turkijos prezidento nacionalistinė žinia patiko daugeliui susirinkusiųjų, įskaitant 58 metų Kadirą Kavlioglu, kuris jau 40 metų vairuoja mikroautobusą. „Kadangi mylime savo tėvynę ir tautą, tvirtai einame paskui prezidentą“, – sakė jis.

„Esame su juo kiekviename žingsnyje, – pridūrė. – Nesvarbu, ar bulvių ir svogūnų kainos kyla, ar krenta. Mano brangus prezidentas yra mūsų viltis.“

Kai šio mėnesio pradžioje turkai ėjo prie balsadėžių, jie balsavo ne savo piniginėmis. Maisto produktų kainos sparčiai kyla. Infliacija siekia 43 proc.

Tačiau prezidentas R.T.Erdoganas, kuris čia kontroliuoja ekonomiką ir daugelį kitų dalykų, laimėjo 49,5 proc. balsų. Tai pribloškė analitikus ir davė pamoką – saugokitės viešosios nuomonės apklausų.

Susiskaldžiusi šalis

Jo varžovas Kemalis Kilicdaroglu, pasaulietinės opozicijos lyderis, surinko 44,9 proc. Taigi šios poliarizuotos šalies rinkėjai buvo susiskaldę – abi pusės buvo nesutaikomai priešiškos, tačiau jas skyrė vos 4 proc.

Ultranacionalistų kandidatas Sinanas Oganas netikėtai surinko 5,2 proc. balsų, todėl šį sekmadienį vyks antrasis rinkimų turas. Dabar jis parėmė prezidentą R.T.Erdoganą.

Kodėl dauguma rinkėjų pasiliko su juo, nepaisant ekonomikos krizės ir lėto vyriausybės reagavimo į pražūtingus dvigubus žemės drebėjimus vasario mėnesį, per kuriuos žuvo mažiausiai 50 tūkst. žmonių?

„Manau, kad jis yra tefloninis politikas, – sakė profesorius Soli Ozelis, dėstantis tarptautinius santykius Stambulo Kadir Haso universitete. – Jis taip pat turi paprastą bendravimo būdą. Negalima to paneigti. Jis spinduliuoja valdžią. K.Kilicdaroglu to neturi.“

K.Kilicdaroglu, kurį remia šešių partijų opozicijos aljansas, anksčiau spinduliuodavo viltimi ir žadėjo laisvę bei demokratiją.

Tačiau po nusivylimo pirmajame ture jis staigiai pasuko į dešinę. Dabar jis mažiau primena rūpestingą senelį ir daugiau nacionalistinį griežtosios linijos šalininką. „Tai lenktynės į dugną“, – teigia vienas turkų žurnalistas.

„Aš čia skelbiu, kad kai tik būsiu išrinktas prezidentu, visus pabėgėlius išsiųsiu atgal namo, ir taškas“, – neseniai vykusiame rinkiminiame mitinge sakė K.Kilicdaroglu.

Tai apima daugiau kaip tris milijonus sirų, kurie pabėgo nuo karo savo šalyje. Ši žinia Turkijoje skamba gerai.

Kad ir kas būtų kitas Turkijos prezidentas, nacionalizmas čia jau dabar yra nugalėtojas. Rinkėjai išrinko patį nacionalistiškiausią ir konservatyviausią parlamentą, kuriame R.T.Erdogano valdančiosios Teisingumo ir plėtros (AK) partijos koalicija išlaikė kontrolę.

Kai kuriems jauniems rinkėjams atrodo, kad lemtingas sprendimas jau priimtas. Sėdėdami ant raudonos sofos po vaivorykštės vėliava, 21 metų Zeynep ir 23 metų Mertas vaišino BBC komandą karšta turkiška arbata ir nerimavo dėl ateities.

Abu januoliai studijuoja psichologiją Bogazici universitete – gerbiamoje mokslo įstaigoje, kurioje vyko dabar slopinami studentų protestai. Jų draugystė užsimezgė universiteto LGBTQ+ klube, kuris vėliau buvo uždarytas. Nuo 2015 m. buvo uždrausti gėjų paradai.

Rinkimų kampanijos metu prezidentas R.T.Erdoganas buvo nusitaikęs į šią bendruomenę. „Iš šios tautos neatsiranda LGBT žmonės, – sakė jis gausiai susirinkusiems mitinguotojams Izmiro mieste. – Mes neteršime savo šeimos struktūros. Atsistokite tiesiai kaip vyrai, mūsų šeimos yra tokios.“

Pasak Merto, kuris turi pečius siekiančius tamsius plaukus ir auskarus, dabar bendruomenei kyla vis didesnis pavojus.

„Pats R.T.Erdoganas kiekvienoje savo kalboje, kiekviename renginyje pradėjo mus vaizduoti kaip taikinius, – sakė jis. – Kiekvieną dieną valstybė iš mūsų daro priešus.“

Naujas Turkijos amžius

„Tai, ką sako vyriausybė, daro poveikį žmonėms. Tai atsispindi artimiausiuose žmonėse, net mūsų šeimose. Jei taip ir toliau, kas mūsų laukia? Galiausiai mes visada gyvensime budrūs, visada įsitempę, visada baiminsimės“, – kalbėjo Mertas.

Tamsių akių ir išraiškingų rankų Zeynep vis dar tikisi naujos eros, bet žino, kad ji gali ir neateiti. „Man 21 metai, o jie čia jau 20 metų“, – sakė ji.

„Noriu pokyčių, ir jei jų nesulauksiu, būsiu liūdna ir išsigandusi. Jie mus puls dar labiau, jie atims mūsų teises. Manau, kad jie uždraus daug daugiau dalykų. Bet mes vis tiek kažką darysime, vis tiek kovosime“, – tikino mergina.

Sekmadienį Turkijos piliečiai eis prie balsadėžių į pirmąjį istorijoje antrąjį prezidento rinkimų turą, kai jų šalis atsidūrė lūžio taške.

Praėjo beveik 100 metų, kai Mustafa Kemalis Ataturkas įkūrė Turkiją kaip pasaulietinę respubliką.

R.T.Erdoganas žada naują „Turkijos šimtmetį“, jei bus perrinktas. Jo šalininkai sako, kad jis užtikrins didesnį vystymąsi ir stipresnę Turkiją. Jo kritikai sako, kad bus mažiau Ataturko, daugiau islamizacijos ir tamsesnė ateitis.

Parengta BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.