Džihadistas ir jo žmona prašosi namo – mano, kad Europa privalo priimti atgal

Pirmiausia prašytis namo ėmė iš Jungtinės Karalystės į Siriją pabėgusi Shamima Begum. Merginai tebuvo 15 metų, kai ji paspruko, kad taptų grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) džihadisto žmona. Dabar į Europą prašosi ir jos vyras, skelbia BBC.

 Yago Riedijkas ir Shamima Begum nori grįžti į Europą.
 Yago Riedijkas ir Shamima Begum nori grįžti į Europą.
 Sh.Begum paspruko į Siriją, kai jai tebuvo 15 metų.<br> AP nuotr.
 Sh.Begum paspruko į Siriją, kai jai tebuvo 15 metų.<br> AP nuotr.
 Sh.Begum paspruko į Siriją, kai jai tebuvo 15 metų.<br> AP nuotr.
 Sh.Begum paspruko į Siriją, kai jai tebuvo 15 metų.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

BBC, „The Daily Mail“

Mar 3, 2019, 12:25 PM, atnaujinta Mar 3, 2019, 12:26 PM

27-erių Yago Riedijkas yra kilęs iš Nyderlandų. Jis prisijungė prie islamistų, kai buvo 15-os ir neslepia, kad kartu su jais kovojo iki šiol – kol nebuvo perimti teroristų bastionai Sirijoje.

Nori grįžti į Nyderlandus

Y.Riedjikas Nyderlanduose yra įtrauktas į teroristų sąrašus, bet iš jo pilietybė nebuvo atimta.

Dabar vyras teigia, kad nori savo žmoną Shamimą – kurios nebeįsileidžia jos gimtoji Jungtinė Karalystė – ir jųdviejų naujagimį vežtis gyventi į Nyderlandus.

„Mes turėtume ten gyventi“,-- sakė jis BBC.

Šiuo metu džihadistas yra laikomas Kurdų sulaikymo centre, kartu su kitais IV kariais mirtininkais. Grįžus į tėvynę jam grėstų šešeri metai už grotų, tačiau jis dievagojasi, kad pasikeitė – atmeta IV ideologiją, be to, jau kartą bandė pabėgti.

Sh.Begum ir E.Riedikas susituokė prieš ketverius metus. Vyras teigė, kad nesigaili savo sprendimo, nors jam nelabai patiko idėja, kad jo žmona bus paauglė, kuri pabėgo iš Rytų Londono.

„Kai atėjo mano draugas ir pasakė, kad atvyko mergina, kuri norėtų ištekėti, nesusidomėjau, nes ji buvo mokinė. Bet vėliau priėmiau pasiūlymą – man patiko jos požiūris, – dėstė vyras interviu BBC. – Ji buvo labai jauna, gal galėjo palaukti. Bet ji nelaukė. Ji pasirinko tapti nuotaka, o aš pasirinkau ją vesti.“

Kartu pora susilaukė trijų vaikų, bet du mirė dėl prastos mitybos ir ligų. Neseniai gimus jų trečiąjam kūdikiui pora ėmė reikalauti Europos, kad jiems padėtų grįžti namo, nes jie atsisako bendradarbiavimo su džihadistais.

Niekas nenori priimti

Sh.Begum šiuo metu atsidūrusi aklavietėje – Jungtinė Karalystė rengiasi iš jos atimti pilietybę dėl bendradarbiavimo su teroristais ir galimo dalyvavimo jų veikloje. Mergina gali prašyti Bangladešo pilietybės, nes iš ten kilusi jos motina.

Vis dėlto Bangladešo užsienio reikalų ministerija apie tai nė nenori girdėti ir teigia, kad 19-metės tikrai neįsileis.

„Aš suprantu, ką žmonės apie mane mano namuose, skaitau naujienas internete, tačiau aš tik noriu užauginti savo vaiką. Darysiu viską, ką lieps, kad tik galėčiau grįžti namo ir ramiai gyventi“, – kalbėjo S.Begum.

Dabar ji kartu su mažiausiai 39 tūkst. žmonių gyvena pabėgėlių stovykloje ir viliasi sugrįžti namo.

Daugybė pagalbos prašančių žmonų

Viešai prabilus Sh.Begum iš šešėlio išlindo ir daugiau užsieniečių IV nuotakų, kurios norėtų grįžti į gimtuosius namus.

Iš JAV kilusi Hoda Muthana radikalizavosi ir į IV išvyko 2014-aisiais. Internete ji dažnai dalijosi įrašais, kuriais skatino žmones vykdyti teroristinius išpuolius.

Skelbiama, kad ji per kelerius metus turėjo net tris vyrus, tačiau dabar pripažįsta, kad jai buvo „išplautos smegenys“ ir gailisi savo veiksmų.

Kita viešai prabilusi džihadisto žmona į Siriją atvyko gimtojoje Kanadoje ištekėjusi už musulmono. Paskui vyrą į džihadistų judėjimą 34-erių Amy įsitraukė su dviem mažamečiais sūnumis.

Moters vyras buvo nužudytas, greitai ji buvo ištekinta už bosnio, bet jis taip pat greitai mirė. Dabar Amy laukiasi jo vaiko. Į Kanadą moteris nori grįžti, kad jos vaikai gautų tinkamą išsilavinimą.

JAV vyriausybė ragina kitas šalis repatrijuoti buvusius IV narius ir juos teisti savo šalyse, tačiau Europos šalys neskuba priimti nei buvusių kovotojų, nei jų nuotakų.

Nors kitas šalis skatina priimti buvusius kovotojus ir jų žmonas, pačios Jungtinės Valstijos neskuba to daryti. JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad įsakė valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo neįleisti į šalį sugrįžti norinčios H.Muthana.

Buvusiems kalifato nariams grįžti į gimtinę šiuo metu leidžia tik Rusija, Indonezija, Libanas ir Sudanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.