Per dvi paras „Islamo valstybės“ džihadistai nukovė 35 Sirijos pajėgų karius

Džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) kovotojai Sirijos dykumoje per pastarąsias dvi paras nukovė 35 Damasko režimą remiančių pajėgų kovotojus, šeštadienį pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija.

Sirijoje vis dar vyksta kovos su islamistais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sirijoje vis dar vyksta kovos su islamistais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2019, 10:22 AM, atnaujinta Apr 20, 2019, 12:45 PM

Pasak Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), tai yra daugiausia aukų pareikalavusi operacija, įvykdyta IV po džihadistų „kalifato“ žlugimo.

SOHR duomenimis, tarp karių ir jų sąjungininkų, nukautų per susirėmimus dykumoje į rytus nuo Homso provincijos, yra keturi aukšto rango Sirijos armijos karininkai.

Džihadistų propagandos agentūra „Amaq“ paskelbė, kad operaciją įvykdė IV kovotojai.

Dar aštuoni kariai ir kovotojai, tarp jų du karininkai, buvo nukauti per ketvirtadienį vakare surengtą atskirą ataką kaimyninėje Deir az Zoro provincijoje, nurodė SOHR.

Per šį išpuolį buvo atakuota dykumų gyvenvietė į pietus nuo Majadino miesto.

Kurdų vadovaujamos pajėgos praėjusį mėnesį sunaikino paskutinius vadinamojo kalifato likučius, tačiau džihadistai tebesislapsto dykumoje ir kalnuose tiek Sirijoje, tiek Irake.

Pasak SOHR vadovo Rami Abdel Rahmano, pastarasis džihadistų išpuolis buvo didžiausias ir kruviniausias nuo tada, kai buvo paskelbta, kad „kalifatas“ yra nugalėtas.

Organizacijos duomenimis, per susirėmimus taip pat žuvo šeši IS kovotojai.

„Amaq“ pranešė, kad IV pradėjo puolimą ketvirtadienio vakarą, kai vyriausybės pajėgos pamėgino nustatyti, kur slapstosi judėjimo kovotojai.

Didžiulė Sirijos dykuma, arabiškai vadinama Badija, plyti nuo Damasko ir į šiaurę nuo sostinės esančių Homso bei Hamos miestų iki pat Eufrato slėnio netoli Irako sienos, kur IV desperatiškai stengėsi išlaikyti savo kadaise kontroliuotos teritorijos likučius.

Vis dėlto JAV vadovaujamos koalicijos, kurdų vadovaujamoms pajėgoms teikusios aviacijos ir artilerijos palaikymą, vadai ne kartą perspėjo, kad džihadistai, net ir netekę visų jų kontroliuotų teritorijų, išsaugojo nemenką kovinę galią.

Analitikai sako, kad bus būtina tęsti įvairių susivienijusių aljansų operacijas prieš dykumose besislapstančius džihadistus, kad jie negalėtų atsigauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.