Po britų tanklaivio užėmimo – griežtos Vakarų reakcijos

Irano pajėgoms užėmus su Jungtinės Karalystės vėliava plaukiojusį tanklaivį, Persijos įlankos regione šeštadienį dar labiau paaštrėjo įtampa, išaugusi Jungtinėms Valstijoms pareiškus, kad jų kariuomenė numušė iraniečių bepilotį lėktuvą.

Įtampa Persijos įlankoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Įtampa Persijos įlankoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Įtampa Persijos įlankoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Įtampa Persijos įlankoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 20, 2019, 4:52 PM

Didžiosios Britanijos sąjungininkai paragino paleisti laivą ir perspėjo apie padėties eskalavimo pavojaus.

„Vien bėdos“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pranešė vesiantis derybas su Londonu dėl Irano revoliucinės gvardijos įvykdyto užėmimo.

„Tai tik patvirtina tai, ką sakau apie Iraną: bėdos, vien bėdos“, – penktadienį pareiškė jis Baltuosiuose rūmuose susirinkusiems reporteriams.

Prezidentas vėl pasmerkė 2015 metais Irano ir Vakarų galybių sudarytą sutartį, kuria siekiama pažaboti Teherano branduolines ambicijas. D. Trumpas pavadino jo pirmtako Baracko Obamos iniciatyva parengtą dokumentą „absurdišku susitarimu“.

Dabartinis Baltųjų rūmų vadovas pernai išvedė Jungtines Valstijas iš vadinamojo Bendrojo išsamių veiksmų plano (JCPOA) ir grąžino Iranui skaudžias sankcijas.

„Tvirta“ reakcija

Britų užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas pareiškė, kad Teherano sprendimas užimti tanklaivį yra „nerimą keliantis ženklas, kad Iranas galbūt nusprendė elgtis neteisėtai ir destabilizuoti padėtį“.

Keliomis valandomis anksčiau Gibraltaro teismas pranešė pratęsiantis 30 dienų Irano tanklaivio „Grace 1“ sulaikymą. Šis laivas prieš dvi savaites buvo sulaikytas įtariant, kad juo mėginama nuplukdyti naftos Sirijai, pažeidžiant Europos Sąjungos sankcijas.

„Mūsų reakcija bus apgalvota, bet tvirta. Mėginome rasti būdą išspręsti „Grace 1“ klausimą, bet BŪTINAI pasirūpinsime mūsų laivų saugumu“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

JK vyriausybės narys James'as Brokenshire'as pareiškė, kad Londonas tebemėgina pradėti su Teheranu dialogą dėl šio incidento.

„Iraniečių veiksmai yra visiškai nepriimtini. Labai svarbu, kad išsaugotume laivybos laisvę Persijos įlankoje“, – BBC radijui sakė jis.

„Norėtumėm išspręsti šį reikalą diplomatiniu būdu“, – pridūrė jis.

„Pavojingas eskalavimas“

Vokietija taip pat paragino Iraną nedelsiant paleisti Švedijai priklausantį ir su JK vėliava plaukiojantį tanklaivį „Stena Impero“.

Užsienio reikalų ministerija Berlyne pavadino šio laivo sulaikymo faktą „jau ir šiaip įtemptos padėties pavojingu eskalavimu“.

Būtinybė mažinti įtampą

Panašų pareiškimą padarė ir Prancūzija, kurios užsienio reikalų ministerija pareiškė, jog Irano veiksmai „trukdo reikalingam įtampos Persijos įlankos regione deeskalavimui“.

„Raginame Irano valdžią nedelsiant paleisti laivą ir jo įgulą, taip pat gerbti laivybos laisvės principus Persijos įlankoje“, – nurodė ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.