Tūkstančiai islamistų netrukus išeis iš Europos kalėjimų – bijoma baisiausio

Tūkstančiai kalinių, kurie netrukus bus paleisti į laisvę iš ES kalėjimų, buvo radikalizuoti. Pasak už saugumo klausimus atsakingo eurokomisaro Juliano Kingo, šie kaliniai tapo islamistais būdami už grotų ir išėję į laisvę kels labai didelį pavojų, skelbia „Reuters“.

 Europos kalėjimuose vyrai buvo radikalizuoti.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Europos kalėjimuose vyrai buvo radikalizuoti.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Eurokomisaras teigė, kad teisėsauga negali prarasti budrumo.<br> 123rf.com nuotr.
 Eurokomisaras teigė, kad teisėsauga negali prarasti budrumo.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 31, 2019, 8:03 PM

Kaip teigė eurokomisaras J.Kingas, ne ką mažesnę grėsmę kelia atgal į Europą iš Sirijos grįžtantys islamistai kovotojai.

Per du pastaruosius dešimtmečius Europa tapo islamistinių išpuolių taikiniu. Mirtinų atakų kiekis sparčiai išaugo nuo 2015-ųjų, kai lapkričo mėnesį buvo užpultas Paryžius, o per koordinuotą ataką tada žuvo apie 130 žmonių.

Nuo tada saugumo pajėgos visoje Europoje suėmė daugybę radikalizuotų kovotojų, 1,1 tūkst. žmonių vis dar yra uždaryti už grotų ar sulaikyti dėl įtarimų planavus teroro aktą.

Tačiau labiausiai neraminanti žinia – kad dvigubai tiek kalinių, atliekančių bausmę Europos kalėjimuose už kitus nusikaltimus, nelaisvėje tapo radikaliais islamistais.

„Mes susiduriame su didžiuliu iššūkiu. Be to, daugybės žmonių, kurie pastaraisiais metais buvo uždaryti dėl veiksmų, susijusių su terorizmu, bausmės laikas eina į pabaigą. Jie taip pat išeis į laisvę – tokių žmonių yra tūkstančiai, – sakė J.Kingas. – Džihado grėsmė niekur nedingo. Mes jokiu būdu negalime prarasti budrumo.“

Pasak eurokomisaro, naudodamiesi labai nestabilia situacija Sirijoje į Europą gali grįžti iš čia kilę ir vėliau radikalizuoti kovotojai.

„Įvykiai Sirijoje (Turkijos operacija prieš kurdus, kurie padėjo įveikti „Islamo valstybę“ – red.) tikrai nepalengvina situacijos“, – tikino J.Kingas.

Maždaug 500 europiečių kovotojų buvo sulaikyti Sirijos kalėjimuose, tose dalyse, kurias kontroliuoja kurdai. Pastarieji ne kartą įspėjo, kad dėl Turkijos operacijos nebegali užtikrinti nuolatinio „Islamo valstybės“ kalinių stebėjimo. Prieš kelias savaites pasigirdo pranešimų, kad dalis kalinių pabėgo.

Eurokomisaras J.Kingas pasakojo, kad Sirijoje taip pat yra 1,4 tūkst. vaikų, kurių vienas arba abudu tėvai turi kažkurios ES valstybės pilietybę. Pusė iš šių žmonių yra kalėjimuose.

Kai kuriuos jų mėgina susigrąžinti tų ES valstybių teisėsauga, tačiau procesai stringa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.