JAV vėl dislokuoja Somalyje šimtus karių

Jungtinės Valstijos kovoje su islamistine „Shebab“ grupuote vėl dislokuoja Somalyje šimtus karių. Prezidentas Joe Bidenas patenkino Gynybos departamento prašymą dėl „nedidelio nuolatinio dalinių buvimo“ šalyje, pirmadienį Vašingtone sakė vyriausybės atstovas. Planuojama nusiųsti „mažiau nei 500“ karių, kurie jau dislokuoti Rytų Afrikoje.

​Jungtinės Valstijos kovoje su islamistine „Shebab“ grupuote vėl dislokuoja Somalyje šimtus karių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Jungtinės Valstijos kovoje su islamistine „Shebab“ grupuote vėl dislokuoja Somalyje šimtus karių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2022, 9:29 AM

J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas paskutinėmis savo kadencijos savaitėmis 2020 metų pabaigoje nurodė išvesti didžiąją dalį Somalyje dislokuotų amerikiečių kareivių. Tuomet apie 750 JAV karių paliko šalį. JAV pajėgos ir toliau dalyvavo kovoje su „Shebab“ ir apmokė Somalio karius, tačiau amerikiečiai vykdavo ten tik trumpam laikui.

Nuo tada „Shebab“ kovotojai, „deja, sustiprėjo“, dabar sakė JAV vyriausybės atstovas. Be to, nuolatinė JAV karių rotacija ir su tuo susijęs atvykimas ir išvykimas sukūrė „bereikalingą ir padidėjusią riziką“.

Pentagono atstovas Johnas Kirby‘is patvirtino, kad JAV kariai ir toliau „nedalyvaus koviniuose veiksmuose tiesiogiai“. Jie „apmokys, konsultuos ir aprūpins“ vyriausybinius dalinius. Atstovas pabrėžė, kad sprendimas mažai susijęs su valdžios pasikeitimu Somalyje. „Nepaisant pasikeitusios valdžios, mes sėkmingai bendradarbiavome su Somaliu, - kalbėjo J. Kirby‘is. – Ir esame įsitikinę, kad taip bus ir su naująja vyriausybe“.

Sekmadienį liaudies atstovai šalies vadovu vėl išrinko Hassaną Sheikhą Mohamudą, kuris jau vadovavo 2012-2017 metais. JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas pasveikino H. Sh. Mohamudą ir paragino prioritetu įvardyti „saugumo pajėgų sukūrimą terorizmui užkardyti ir atremti“.

„Al Qaeda“ sąjungininkė „Shebab“ kontroliuoja didelę dalį kaimiškų teritorijų Somalyje ir reguliariai vykdo išpuolius ir sostinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.