Suskaičiavo Maskvos auksą Jungtinėje Karalystėje: įstatymai prieš tai bejėgiai

Jungtinės Karalystės parlamento užsienio reikalų komiteto parengtoje ataskaitoje teigiama, kad Londonas kartu su Vakarų partneriais turi suderinti vieningą strategiją kaip priešintis valdančiajam Rusijos režimui ir padidinti finansinį spaudimą Vladimirui Putinui bei jo artimiausios aplinkos žmonėms.

Parlamentarai tikina, kad purvinų Rusijos pinigų keliama grėsmė Jungtinės Karalystės nacionaliniam saugumui viršija jų atnešamą naudą šalies ekonomikai. <br>Reuters/AFP/Scanpix nuotr. lrytas.lt koliažas.
Parlamentarai tikina, kad purvinų Rusijos pinigų keliama grėsmė Jungtinės Karalystės nacionaliniam saugumui viršija jų atnešamą naudą šalies ekonomikai. <br>Reuters/AFP/Scanpix nuotr. lrytas.lt koliažas.
 Rusijos turtuoliai Jungtinėje Karalystėje perkasi didžiausius namus. 
 Rusijos turtuoliai Jungtinėje Karalystėje perkasi didžiausius namus. 
 Rusijos turtuoliai Jungtinėje Karalystėje perkasi didžiausius namus. 
 Rusijos turtuoliai Jungtinėje Karalystėje perkasi didžiausius namus. 
Daugiau nuotraukų (3)

Tomas Grainys, „Lietuvos ryto“ televizija

May 25, 2018, 6:36 AM, atnaujinta May 25, 2018, 6:37 AM

Parlamentarai tikina, kad purvinų Rusijos pinigų keliama grėsmė Jungtinės Karalystės nacionaliniam saugumui viršija jų atnešamą naudą šalies ekonomikai.

Tyrime, kuris pavadintas „Maskvos auksas: rusiška korupcija Jungtinėje Karalystėje“ pripažįstama, kad britų kovos su pinigų plovimu įstatymai iš esmės neveikia.

Finansininkams puikiai žinoma schema, kaip tuos įstatymus apeiti. Ji netgi turi žargoninį pavadinimą – „laundromatas“ arba „skalbykla“. Skaičiuojama, kad per 20 metų purvinų pinigų upės iš Rusijos į Jungtinę Karalystę atnešė apie šimtą milijardų svarų pelno. 

Rusijos pinigų čia tiek daug, kad Londonas juokais vadinamas Londongradu, o sostinės gyventojai skundžiasi, kad rusai Londono nekilnojamojo turto kainas pakėlė į jiems nebeįperkamas aukštumas. 

Čia dirbantis Romanas Grigorjevas savo itin turtingiems klientams iš Rusijos sudarė Londono žemėlapį su pažymėtais jiems įdomiais objektais.

„Yra daug priežasčių, kodėl rusai mėgsta Londoną. Pavyzdžiui, išsilavinimas. Londone ir Jungtinėje Karalystėje geriausios pasaulyje privačios mokyklos. Daug kas nori čia investuoti. Svarbiausia priežastis – saugumas. Nes jeigu investavai pinigus čia, iš tavęs jų jau niekas nebeatims“, – pasakojo verslininkas.

Parlamento komitetui parodymus davė daugelis garsių Rusijos opozicionierių ir disidentų – tarp jų ir Romanas Borisovičius, įsteigęs organizaciją „Kampanija už įstatymus prieš kleptokratų pinigų plovimą per nekilnojamąjį turtą“. 

Londone jis rengia vadinamuosius Kleptoturus, kurių metu klientams rodo Rusijos oligarchų ir valdininkų įsigytus būstus.

„Whitehall Court“ komplekse, butai 138 A ir 138 B, kainuojantys daugiau nei 11 mln. svarų (12,5 mln. eurų), pagal Aleksejaus Navalno pateiktus duomenis priklauso Rusijos vicepremjerui Igoriui Šuvalovui ir jo žmonai. 

Neaišku, kaip jis gali sau leisti tokį būstą, nes pagal oficialius pajamų deklaracijos duomenis per metus uždirba kiek daugiau nei šimtą tūkstančių svarų.  

„Visus Rusijos oligarchus Londone vienija tai, kad pinigus jie gavo dėl savo ryšių su Rusijos valdžia. Jie arba ką nors itin brangiai pardavė valstybei, arba nusipirko už centus per vadinamąją privatizaciją“, – teigė CLAMPK projekto iniciatorius Romanas Borisovičius.

Ilgą laiką Jungtinė Karalystė buvo laikoma saugiu purvinų pinigų prieglobsčiu. Apie jų kilmę nepatogių klausimų neužduodavo politikai ir teisėsauga, o prabangos prekių pardavėjai atvirai džiaugėsi klientais iš Rusijos su lagaminais grynųjų. Tačiau po Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo Londono požiūris pasikeitė.

„Galiausiai pati britų visuomenė visa tai turi pakeisti. Manau, kad žmonės pasakys – gana, užteks. Mes nenorime daugiau tokių apnuodijimų kaip Solsberyje“, – aiškino R.Borisovičius. 

Tyrimo autoriai daro išvadą, kad jei britų valdžia ir toliau pro pirštus žiūrės į rusų oligarchų ir korumpuotų valdininkų beveik atvirai čia plaunamus pinigus, Kremlius tai supras kaip ženklą, kad Londonas iš tiesų nesipriešina agresyviems Maskvos veiksmams. 

Parlamentarų nuomone, Rusijos ekonomika stipriai susijusi su Vakarų finansų sistema ir tebėra daug neišnaudotų galimybių bausti rusų kleptokratus, kertant per jautriausią jų vietą – kišenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.