Meghan Markle tapo kunigaikštienė, bet vieno dalyko tikrai neatsisakys

Meghan Markle santuoka su princu Harry pavertė ją viena matomiausių amerikiečių visoje planetoje. Ir nors šeima, į kurią ji atėjo, yra pabrėžtinai nepolitiška, buvusi aktorė neketina atsižadėti savo pažiūrų.

Žmogiškiausia ir šilčiausia karališkojoje šeimoje - taip kalbama apie M.Markle.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Žmogiškiausia ir šilčiausia karališkojoje šeimoje - taip kalbama apie M.Markle.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Savo šiltumą ji rodo ir paprastiems žmonėms Jungtinėje Karalystėje.<br>„Mega“/„Scanpix“ nuotr.
 Savo šiltumą ji rodo ir paprastiems žmonėms Jungtinėje Karalystėje.<br>„Mega“/„Scanpix“ nuotr.
Iištekėjusi už Velso princo Harry Meghan tapo Sasekso kunigaikštiene.<br> AP nuotr.
Iištekėjusi už Velso princo Harry Meghan tapo Sasekso kunigaikštiene.<br> AP nuotr.
Meghan augo išsiskyrusių tėvų šeimoje, tačiau sako, kad meilės jai niekada netrūko.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Meghan augo išsiskyrusių tėvų šeimoje, tačiau sako, kad meilės jai niekada netrūko.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Iš JAV atskridusi Meghan motina D.Ragland lydėjo savo dukterį jai svarbią dieną, kai ištekėjusi už Velso princo Harry ji tapo Sasekso kunigaikštiene.<br>AP nuotr.
Iš JAV atskridusi Meghan motina D.Ragland lydėjo savo dukterį jai svarbią dieną, kai ištekėjusi už Velso princo Harry ji tapo Sasekso kunigaikštiene.<br>AP nuotr.
Princas Harry vedė Meghan Markle.<br>Scanpix nuotr.
Princas Harry vedė Meghan Markle.<br>Scanpix nuotr.
Meghan Markle vestuvių dieną.<br>Scanpix nuotr.
Meghan Markle vestuvių dieną.<br>Scanpix nuotr.
Meghan Markle vestuvių dieną.<br>AP nuotr.
Meghan Markle vestuvių dieną.<br>AP nuotr.
M.Markle davė ne vieną interviu žurnalams.
M.Markle davė ne vieną interviu žurnalams.
Princas Harry ir Meghan Markle.
Princas Harry ir Meghan Markle.
Princas Harry ir Meghan Markle.<br>Scanpix nuotr.
Princas Harry ir Meghan Markle.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

CNN, BBC, „Time“, „Lietuvos rytas“

May 27, 2018, 7:44 AM, atnaujinta May 27, 2018, 11:21 AM

Prieš ištekėdama už 33-ejų Jungtinės Karalystės princo Harry Meghan turėjo atsisakyti daugybės dalykų: baigti aktorės karjerą, persikelti gyventi į Jungtinę Karalystę, išsitrinti paskyras socialiniuose tinkluose, kur su gerbėjais dalijosi ne tiktai savo nuotraukomis, bet ir politinėmis įžvalgomis.

Vis dėlto akivaizdu, kad ateidama į šeimą, kuriai svarbu tradicijų tęstinumas, o monarchijos taisyklės per šimtmečius išliko tarsi įkaltos akmenyje, Meghan pasiruošusi kovoti už savo vertybes ir kilmę.

Tai įsitikinimai, kuriuos ji susiformavo augdama kaip mišrios rasės moteris Amerikoje, – nuo mažų dienų buvo socialiai aktyvi ir vadino save feministe.

Tereikia pažvelgti į detales vestuvėse ir tampa akivaizdu, jog 36 metų Meghan britų monarchijai įpūtė gaivaus vėjo: giedojo gospelų choras, protestantų pastorius skaitė uždegantį pamokslą, į šventę ją automobilyje atlydėjo motina, ne tėvas.

Svečių prašyta paaukoti labdaros fondui, kuris rūpinasi, kad indės būtų aprūpintos moteriškomis higienos priemonėmis, o tuoktuvių priesaiką ji pakeitė išmesdama pasižadėjimą „paklusti vyrui“.

Feministė nuo mažens

Prieš ateidama į šeimą, iš kurios reikalaujama vengti politines prieštaras galinčių sukelti pareiškimų, M.Markle savo pozicijas išdėstė aiškiai ir paprastai.

Jos moralinis kodeksas ir kertinė jo ašis – lygybė, nepaisant rasės ar lyties – buvo atskleisti kalboje, kurią ji pasakė Jungtinėse Tautose, ir išdėstė žurnaluose.

Bet ji save vadina „socialine aktyviste nuo mažų dienų“. Mat Meghan puikiai prisimena savo pasipiktinimą, kai būdama 11-os pamatė indų ploviklio reklamą, kurios šūkis buvo „Visos Amerikos moterys kaunasi su riebaluotais puodais ir keptuvėmis“.

Kai apie tai prabilo mokykloje, du berniukai nusistebėjo: „O ką? Moterų vieta virtuvėje.“ Meghan buvo pikta ir nusivylusi.

Jos tėvas Thomas Markle’as tada jai pasiūlė parašyti laiškus žmonėms, kuriems šie dalykai irgi rūpi, ir išdėstyti savo nuomonę.

Taip mokinė savo mintis išsiuntė stipriausioms moterims, kurias tuo metu žinojo: politikei Hillary Clinton, vaikų kanalo laidos „Nick News“ vedėjai Lindai Ellerbee, advokatei Gloriai Allred ir bendrovei „Procter & Gamble“, kuri buvo atsakinga už žeminančią reklamą.

M.Markle sulaukė atsakymų iš visų trijų moterų, „Nick News“ moterų lygybės klausimui skyrė visą laidą, o „Procter & Gamble“ reklamoje žodį „moterys“ pakeitė į „žmonės“.

Meghan tuo metu nė nebuvo įžengusi į paauglystę, o jau nuskynė pirmą pergalę kovoje už lygias teises.

Opus rasės klausimas

Kai Meghan buvo septintokė, jai reikėjo užpildyti anketą, kurioje buvo klausimas: kokia tavo rasė? Atsakymą ji galėjo pasirinkti tik vieną, nors jos tėvas – baltaodis, o motina – juodaodė.

Jos mokytoja sutrikusiai merginai siūlė pasirinkti atsakymą „baltaodė“, tačiau ji nenorėjo išskirti nė vieno iš tėvų ir rasės iš viso nenurodė.

Šią istoriją ji pasakojo per Jungtinių Tautų (JT) moterų konferenciją Niujorke 2015 m., kur kalbėjo ir viena jos įkvėpėjų H.Clinton.

„Didžiuojuosi, kad esu moteris ir feministė“, – taip savo kalbą tąsyk pradėjo M.Markle.

Beje, šiuos jos žodžius kaip vieną pagrindinių naujosios Sasekso kunigaikštienės citatų į jos biografiją įdėjo ir Bakingamo rūmai.

JT konferencijoje Meghan kalbėjo, kad moterų lygybės principas pasaulyje įgyvendinamas dar nepakankamai ir šio proceso nebus galima pagreitinti, jei moterys nedalyvaus politikoje.

„Žmona yra lygi su sutuoktiniu, sesuo – su savo broliu.

Nėra jokių „kai laimė lydės ar vargas prispaus“, yra tik lygybė“, – tuo metu sakė Meghan.

Tai buvo žinia ir būsimajam jos sutuoktiniui. Tampa aišku, kad nors santuoka su britų karališkosios šeimos atstovu privers ją kiek santūriau reikšti politines pažiūras, Meghan jų neatsisakys.

Bet karališkoji šeima pelnytai didžiuojasi socialiai aktyvia princo žmona. Būtent tokį jos portretą visuomenei oficialiai pristatė ir Bakingamo rūmai.

Įliejo daugiau šilumos

„Aš esu amerikietė ir aš apsikabinu žmones“, – rėžė Meghan sulaukusi pastabos, kad sveikindamasi neturėtų glėbesčiuotis su Bakingamo rūmų sargybiniais.

Naujoji Sasekso kunigaikštienė nuo pradžių parodė, kad nežada santūriau dalinti savo šilumos žmonėms ar keisti tapatybės, nes prie vardo prisirašė karališkąjį titulą.

Tačiau iš Meghan, regis, ir nesitikima, kad ji bus susivaržiusi ir santūri kaip karalienė Elizabeth II.

Laikai pasikeitė: britų princui joks tabu vesti išsiskyrusią, nekilmingą, maišytos rasės amerikietę aktorę. O dar praėjusiame amžiuje tai būtų virtę skandalu.

Jeigu Meghan kalbina kūdikį – žmonės šypsosi. Jeigu pasidaro asmenukę su gerbėjais, tai tik prideda jai papildomų simpatijos taškų.

Britų biografas Andrew Mortonas, prieš ketvirtį amžiaus milijoniniais tiražais po pasaulį pasklidusio bestselerio „Diana: jos tikroji istorija“ autorius, nė neabejoja: mūsų dienomis Meghan tinkamesnė nuotaka Harry nei bet kuri išblyškusi nuo pernelyg mėlyno kraujo Anglijos aristokratė.

Meghan taps viena žinomiausių pasaulio moterų, tuo pat metu įlies šviežios energijos, kurios verkiant reikia Windsorams, jei „Firma“ nori išlikti gyvybinga ir reikalinga šiuolaikinėje demokratinėje britų visuomenėje.

„Ši princo ir aktorės sąjunga yra savotiškas lakmuso popierėlis, įrodantis, kaip per Elizabeth II valdymo metus evoliucionavo tiek monarchija, tiek ir šalies visuomenė, – „Lietuvos rytui“ sakė A.Mortonas. – Esame kitoje epochoje: užtenka pasivaikščioti Londono arba Birmingamo gatvėmis, kad pamatytum, kaip per pusę amžiaus pakito visuomenė.

Velso princesė Diana tapo žmonių princese, nes laužė sustabarėjusias protokolo ir etiketo taisykles. Ji mokėjo bendrauti tiek su žvaigždėmis, tiek su eiliniais piliečiais, net atstumtaisiais. Nematau priežasčių, kodėl jos pėdomis negalėtų sekti M.Markle.“

Vis dėlto nuo šiol Meghan turės vaikščioti plonu lynu – balansuoti tarp asmeninio gyvenimo ir karališkojo titulo naštos.

Amerikietė norės pasinaudoti naujuoju statusu, kad paverstų pasaulį geresniu, tačiau kartu išlaikyti neutralumą. Bet kiek ji galės peržengti protokolo ribas?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.