Koronaviruso pandemijos banga vėl smogė Europai: kur buvo suklysta?

Nors pirmoji infekcijų ir mirčių banga buvo sutramdyta, artėjant žiemai Europa atsidūrė antrosios koronaviruso bangos epicentre. Natūraliai kyla klausimas – kodėl situacija vėl taip pablogėjo?

Daugelis Europos šalių grąžina apribojimus<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugelis Europos šalių grąžina apribojimus<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestuotojai prieš karantiną šeštadienį įsivėlė į konfliktą su policija Londono Trafalgaro aikštėje.<br>Capital Pictures/Scanpix nuotr.
Protestuotojai prieš karantiną šeštadienį įsivėlė į konfliktą su policija Londono Trafalgaro aikštėje.<br>Capital Pictures/Scanpix nuotr.
PSO Europoje direktorius H. Kluge.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
PSO Europoje direktorius H. Kluge.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas B. Johnsonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas B. Johnsonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 23, 2020, 10:06 PM, atnaujinta Sep 23, 2020, 11:11 PM

Kiekvieną dieną Europos Sąjungoje ir Jungtinėje Karalystėje atvejų skaičiai – rekordiniai, skelbia Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ELPKC).

Nauji apribojimai įvedami vietovėse, kurios jau buvo spėję daugiau mažiau sugrįžti į normalų ritmą. Lyderiai išreiškė nuogąstavimus dėl galimos apkrovos ligoninėms ateinančiais mėnesiais ir dėl naujo visuotinio karantino.

Mirčių skaičius Europoje buvo stabilus 72 dienas (ELPKC duomenimis), tačiau pastaruoju metu mirtingumas auga Bulgarijoje, Kroatijoje, Maltoje, Rumunijoje ir Ispanijoje.

Pablogėjimą galima paaiškinti tam tikromis tendencijomis. Užsikrėtimų šuolis prasidėjo iškart po vasaros atostogų sezono, kai darbuotojai grįžo į miestų centrus, o vaikai – į mokyklas.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) spėja, kad augimas iš dalies gali būti paaiškintas tuo, kad atlaisvinus apribojimus žmonės prarado atsargumą ir budrumą.

Yra įrodymų, kad antrajai bangai Europoje daug įtakos padarė jaunų žmonių veikla.

Nepaisant to, kad Europoje atvejų ir mirčių skaičius auga, žemynas vis dar laikosi neblogai palyginus su JAV. Europoje, kurioje yra 750 milijonų gyventojų, patvirtinta virš 5 milijonų užsikrėtimo atvejų ir virš 217 tūkst. mirčių. Tuo tarpu JAV skaičiuojama per 7,1 milijonų COVID-19 atvejų ir virš 205 tūkst. mirčių daugiau nei dvigubai mažesnėje populiacijoje – 330 milijonų.

Antroji koronaviruso banga

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas penktadienį žurnalistams pasakė, kad šalis „išgyvena antrosios bangos atėjimą“ ir kad tai buvo „neišvengiama“.

„Be abejonės, mes labai atidžiai stebime pandemijos plitimą pastarosiomis dienomis, – kalbėjo B. Johnsonas. – Tai net nebuvo klausimas, kaip jau sakiau ištisas savaites, mes išgyvensime antrosios bangos atėjimą. Mes matome tai Prancūzijoje, Ispanijoje, daug kur Europoje. Kad taip atsitiks ir mūsų šalyje buvo neišvengiama.“

„Aš nenoriu antros visuotinės izoliacijos. To galima išvengti vieninteliu būdu – jei žmonės laikysis nurodymų“, – kalbėjo B.Johnsonas.

Britų sveikatos reikalų sekretorius Mattas Hancockas sekmadienį pasakė, kad šalis yra „lūžio taške“ po to, kai šeštadienį Britanijoje buvo fiksuotas rekordinis susirgimų skaičius – 4422. Tai yra didžiausias naujų atvejų skaičius nuo gegužės pradžios.

„Gyventojai privalo laikytis taisyklių. Jei jie to nedarys, turėsime griežtinti priemones“, – BBC interviu kalbėjo M. Hancockas. Paklaustas apie antrą visuotinį karantiną, ministras atsakė: „Tokios galimybės neatmetu. Nenorėčiau to pamatyti.“

Protestuotojai prieš karantiną šeštadienį įsivėlė į konfliktą su policija Londono Trafalgaro aikštėje.

32 asmenys buvo sulaikyti dėl agresyvaus elgesio ir viešosios tvarkos pažeidimų, vienas greitosios pagalbos darbuotojas ir du policijos pareigūnai buvo sužeisti.

Miesto policijos viršininkė Emma Richards pabrėžė, kad protestuotojų priešiškumas, nukreiptas į žmonių saugumą siekiančius užtikrinti pareigūnus, yra nepriimtinas.

Sekmadienį buvo paskelbta, kad privalomąją izoliaciją (gavus teigiamą koronaviruso testo atsakymą arba turėjus kontaktą su tokiu asmeniu) pažeidę asmenys bus baudžiami baudomis nuo 1 tūkst. svarų (1086,91 eurų) iki 10 tūkst. svarų (10870,50 eurų) asmenims, kurie pažeidžia ją ne pirmą kartą.

Jungtinėje Karalystėje mirtingumas nuo COVID-19 yra aukščiausias Europoje. Šią savaitę Anglijoje buvo sugriežtinti apribojimai žmonių susibūrimams.

Netgi paprastai B. Johnsonui pagyrų negailintys dešiniosios pakraipos laikraščiai „Daily Telegraph“ ir „Spectator“ dabar kvestionuoja Vyriausybės planą, o dienraščio „Times of London“ kolumnistas Matthew Parris rašo, kad B. Johnsono „spindesys išblėso“.

Jų kritikos žodžiai daugiausiai skirti griūvančiai testavimo ir atsekamumo sistemai, kuri, kaip pripažįsta ir pats premjeras, turi „milžiniškų problemų“.

Apribojimai grįžta į Europos šalis

Nauji apribojimai buvo paskelbti ir Madride, kur aptinkamas maždaug trečdalis naujų visos Ispanijos atvejų pagal Ispanijos sveikatos ministeriją. Šalyje rugsėjo 11-ąją patvirtintas rekordinis naujų atvejų skaičius – 12 183. Atvejų skaičius šalyje – 682 tūkst., iš kurių 30 tūktst. mirčių – yra aukščiausias Europoje

Prancūzijoje penktadienį buvo užfiksuoti 13 215 nauji COVID-19 atvejai per parą, tai yra didžiausias skaičius nuo balandžio. Taip pat pastebima, kad auga naujų pacientų skaičius ligoninėse – per pastarąsias septynias dienas hospitalizacijos prireikė 3626 asmenims.

CNN duomenimis viename dideliame Prancūzijos mieste ligoninėse beveik neliko laisvų intensyviosios terapijos lovų.

Nyderlanduose patvirtinta rekordiškai daug – 1977 – naujų infekcijos atvejų. Šalies premjeras Markas Rutte naujienų konferencijoje paskelbė, kad kasdieninis infekcijų skaičius padvigubėjo per vos savaitę. „Per tris savaites šis skaičius pasieks daugiau, nei 10 tūkst. atvejų per dieną, jei toks užsikrėtimų tempas išliks. Nereikia būti matematiku ar virusologu kad suprastum, jog tokie skaičiai reikš perpildytas ligonines“.

Restoranai, kavinės ir barai šešiuose Nyderlandų regionuose nuo sekmadienio susidurs su naujais apribojimais.

Italijoje skaičiai didžiausi nuo gegužės – 1907 atvejai per dieną, Lenkijoje šeštadienį užfiksuotas 1002 atvejų rekordas. Čekijoje, nepaisant sugrąžinto nurodymo mokyklose dėvėti kaukes, penktadienį užregistuoti 3 130 užsikrėtimų rekordas.

Kur buvo suklysta?

PSO Europos skyriaus direktorius Hansas Kluge šią savaitę įspėjo dėl „nerimą keliančio viruso plitimo greičio“ ir „itin rimtos situacijos“ regione, pabrėždamas, kad savaitinis atvejų skaičius dabar yra didesnis, nei kovo mėnesį buvusio piko metu.

Pasak H. Kluge, nors pirmąją rugsėjo savaitę padaugėjo užsikrėtusiųjų 50-79 metų amžiaus grupėje, didžiausia dalis naujų atvejų yra tarp 25-49 metų amžiaus asmenų.

„Nuoseklus atvejų skaičiaus augimas rugpjūčio pabaigoje gali būti paaiškintas apribojimų švelninimu ir per dideliu visuomenės atsipalaidavimu“, – teigė H. Kluge.

Jis pabrėžė, kad nerimą itin kelia faktas, kad tarp užsikrėtusiųjų daugėja jaunų žmonių. Ekspertas pataria susilaikyti nuo didelių žmonių susibūrimų ir vakarėlių.

Kai kuriose valstybėse atvejų skaičius ypatingai sparčiai auga tankiai apgyvendintuose miestuose, kur žmonės ima grįžti į biurus, mokyklas ir viešąsias erdves po to, kai buvo sušvelninti pavasario piko metu įvesti apribojimai.

Austrijoje, kaip ir Ispanijoje, didžiausias užsikrėtimų šuolis matomas būtent sostinėje. Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas nacionalinei naujienų agentūrai APA praėjusį sekmadienį pranešė, kad situacija yra „dramatiškiausia“ Vienoje, kur buvo užregistruota daugiau, nei pusė visų naujų užsikrėtimų.

„Mes išgyvename antrosios bangos pradžią. Mūsų laukia sunkūs rudens ir žiemos mėnesiai. Infekcijų skaičius auga kasdien“, – S. Kurzas rašė tviteryje, prašydamas Austrijos piliečius mažinti socialinį kontaktą. Reikalavimas dėvėti kaukes viešose vietose šalyje buvo sugriežtintas.

Šią savaitę Turkija užfiksavo 63 mirties nuo koronaviruso atvejus per 24 valandas. Tai rekordinis vienos paros rodiklis. Turkijos sveikatos ministras Fahrettinas Koca rugsėjo 2-ąją per savo savaitinį koronaviruso pranešimą pasakė, kad šalis yra „antrame pirmosios bangos pike“.

„Mes šiandien esame ant šio slenksčio dėl žmonių judėjimo atostogų laikotarpiu ir vestuvių, kurios yra neatsiejama mūsų tradicijų dalis“, – kalbėjo F. Koca

Italijos valdžios atstovai rugpjūčio pabaigoje pranešė, kad pusė naujų užsikrėtimų įvyko vasaros atostogų metu, tiek šalies viduje, tiek užsienyje, daugiausia tarp jaunų suaugusiųjų, kurie nebuvo atsargūs laikantis socialinio atstumo ir nesilaikė kaukių dėvėjimo nurodymų.

Graikija, Kroatija ir kitos pirmosios bangos mažai paveiktos šalys su sparčiu atvejų skaičiaus augimu susidūrė rugpjūtį, kai daugybė turistų pasinaudojo galimybėmis birželį atidarytomis Europos vidinėmis sienomis.

Visgi, yra ir guodžiančių ženklų. Edinburgo universiteto profesorius epidemiologas Markas Woolhousas anksčiau šį mėnesį pasakė CNN, kad pirmasis karantinas „niekaip negalėjo išpręsti problemos nei Europoje, nei kur kitur, jis ją tik atidėjo“.

Nors atvejų daugėja, taip gali atrodyti ir dėl padidėjusių testavimo apimčių, o mirtingumas Europoje nukrito nuo 3 788 per dieną (balandį) iki 504 per dieną (rugsėjį), jei žiūrime į septynių dienų vidurkį, remiantis CNN atlikta Johns Hopkins universiteto duomenų analize.

Parengta pagal CNN informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.