Šiame puslapyje rodomi 1 - 20 str. iš 103, tenkinančių paieškos kriterijus.
Rasti straipsniai išrikiuoti pagal datą.

  1. Vyno imperijoje iš kartos į kartą perduoda ir verslą, ir vardą

Gurmanų klubas / 2016-09-14 15:09 / Giedrė Balčiūtė („Lietuvos rytas“)

Miguelio Torreso Maczasseko (42 m.) ateitį nulėmė nuostabus vaikystės pasaulis. Jo ir dviejų seserų vaikystė prabėgo žaidžiant slėpynes vynuogynuose. Būdamas maždaug aštuonerių Miguelis mėgdavo pasiimti tuščią butelį ir drožti pas vyndarį su prašymu pripildyti jį vyno. Vyndarys, žinoma, vyno vaikui duoti negalėjo, tad pripildydavo butelį vynuogių sulčių. Migueliui patikdavo, kai juodu su seserimi tėvas vesdavosi į vynuogynus ir pasakodavo apie vynuogių įvairovę, skirtingus kvapus ir skonius.


  2. Restoranuose – puikūs patiekalai, bet vynas nuvilia iki ašarų

Gurmanų klubas / 2016-09-08 11:50 / Jūratė Sprindžiūnaitė (žurnalas „Geras skonis“)

Restorane mėgstu skaityti. Tikrai ne romanus, žurnalus ar FB profilį. Didžiausias malonumas man yra atsiversti vyno meniu, kurį mieliau vadinu vyno korta, nors Lietuvių kalbos komisija nurodė jį vadinti vynraščiu. Kol kas neįprastas pavadinimas, bet priprasime. Taigi, kol draugai aptarinėja valgiaraštį ir renkasi, kas ką valgys, aš nagrinėju vyno pasiūlą.


  3. Jei tuo pasinaudosite, saldžiausių vynuogių užsiauginsite ir čia

Pasidaryk pats / 2016-08-26 14:01 / Lina Liubertaitė

Vynuogių auginimas Lietuvoje apraizgytas mitais, pasakomis ir legendomis. Deja, dažniausiai žmonės pažįsta rūgščias uogas, kurios auga prie kaimynų daugiabučio ar prie verandos, o tas skonis gerokai skiriasi nuo to, ką ragavo Ispanijoje ar vietinėje parduotuvėje. Agronomė, Aleksandro Stulginskio universiteto docentė ir vynuogių augintoja Asta Ramaškevičienė paneigė populiariausius paplitusius mitus apie vynuogių auginimą Lietuvoje.


  4. Patys brangiausi grybai: kiekvienas gramas vertas euro

Gurmanų klubas / 2016-08-19 12:27 / Giedrė Šerpytienė („Stilius“)

Dedu į burną kąsnį ir skaičiuoju – vienas euras, antras kąsnis – du eurai, trečias – trys eurai... Kiekvienas kąsnis kainuoja apie eurą. Nes kiekviename jų – po drožlę trumo. Brangiausio pasaulyje grybo, kurio gramas apytiksliai kainuoja nuo 30 centų iki 2 ir daugiau eurų. Kaina priklauso nuo jo rūšies ir kitokių niuansų. Ir ji kasmet didėja.


  5. Kada vynas tampa nebemadingas?

Gurmanų klubas / 2016-08-17 11:42 / Aidas Puklevičius („Stilius“)

Parašius tokią antraštę ranka pati kyla prie autoriaus gerklės ir nori ją stipriai sugniaužti. Taip stipriai, kad autorius ilgai kosėtų ir dievagotųsi daugiau tokių erezijų neberašysiąs. Kokia mada? Tas, kas amžina, tas nepasiduoda madai, madų vaikosi tik dėmesio ištroškę ir vidaus demonų nukankinti.


  6. Itališko raudonojo vyno paslaptis – populiarios vynuogių veislės

Gurmanų klubas / 2016-06-24 09:20 / lrytas.lt

Jei esate smalsūs ir jums norisi pažinti kuo daugiau raudonųjų vynų, Italija yra kaip tik ta šalis, kurioje tai galite padaryti. Saulėtoji Italija garsėja savo didžiule vietinių vynų įvairove. Vietiniai netgi juokauja – jei norite išragauti visas itališkas raudonąsias vynuoges ir iš jų spaudžiamus vynus jums gali prireikti net kelerių metų. Rizika, kad du kartus paragausite tokį patį vyną – labai maža.


  7. Papūgai Albiniukui lengviausia mokytis patriotinių dainų

Margumynai / 2016-03-11 08:00 / Ričardas Vitkus

Šiauliuose iš vieno Tilžės gatvėje esančio daugiabučio balkono vasarą sklindantys patriotinių dainų motyvai jau nebestebina šio namo gyventojų. Visi žino, kad „Lietuva, Tėvyne mūsų...“ bei „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“ sodriu balsu traukia ne kas kitas, o čia gyvenanti šešerių metų žako papūga Albiniukas.


  8. Britai eina iš proto dėl Lietuvos: idealios atostogos su vaikais

Vaikai / 2016-01-11 14:11 / lrytas.lt

Savaitgalį mūsų nedidelė šalis atsidūrė populiaraus Didžiosios Britanijos portalo „The Guardian“ akiratyje. Britė Catherine Nelson susižavėjusi pristatė Lietuvą kaip šalį, idealiai tinkančią atostogoms su paaugusiais vaikais. Moteris ieškojo, kur smagiai ir turiningai praleisti savaitę su savo 10 ir 14 metų vaikais, ir pasirinkusi Lietuvą liko maloniai nustebinta – atostogos pranoko visus lūkesčius.


  9. Pačios netikėčiausios vietos, kuriose noksta vynuogės

Gurmanų klubas / 2015-12-06 09:36 / AIDAS PUKLEVIČIUS

Žmonės, kurie rašo man laiškus (gerai, išgalvojau, jokių laiškų man niekas nerašo, nebent raginimus susimokėti už komunalines paslaugas), kartais ūdija, kad vis kalbu apie tokį vyną, kurį ir taip visi žino. Suprask, Prancūzija, Italija, Ispanija mūsų nenustebinsi. Kaip ir Australija, Argentina ar ta pačia Pietų Afrikos Respublika. Tu, rašo man tie išgalvoti žmonės, papasakok mums apie mažiau girdėtus dalykus. Tokius, vien nuo kurių gaminimo istorijos oda eina pagaugais.


  10. Viskas, ką gurmanas turėtų žinoti apie jauną vyną

Gurmanų klubas / 2015-11-28 17:32 / Aidas Puklevičius

Kasmet, kai į pašto dėžutę, anksčiau fizinę, dabar virtualią, pradeda plūsti raginimai kartu pasitikti „Beaujolais Nouveau“ atvykimą, mane apima dvejopi, o gal net trejopi jausmai.


  11. Agnės Grigaliūnienės lauktuvės iš Bordo lauks išskirtinės progos

Gurmanų klubas / 2015-11-07 19:01 / Erika Zabulėnienė, „Lietuvos rytas“

Penkios dienos, kurias vilnietė renginių organizatorė Agnė Grigaliūnienė (34 m.) praleido Bordo regione stūksančioje pilyje „Chateau Magnol“, iš pagrindų išklibino ne tik jos iki šiol sukauptas žinias apie vyną ir maistą, bet ir skonio receptorius.


  12. Kur gimsta gėrimas, vadinamas akmenų vynu

Gurmanų klubas / 2015-08-03 18:45 / vynoguru.lt

Cariñena (Karinena) – vienas tik iš nedaugelio DO (Denominación de Origen – kilmės vietos nuoroda) pavadinimą turinčių vyno gamybos regionų Aragono srityje, Ispanijoje. Regionas didžiuojasi senomis vyndarystės tradicijomis, o ši, viena seniausių Europoje saugomų, kilmės vietos nuorodų sukurta 1932 metais.


  13. A. Puklevičius: „Blogų vynuogių nėra. Yra tik blogi vyndariai“

Gurmanų klubas / 2015-06-25 21:00 / Aidas Puklevičius, „Stilius“

Žmonėms, kuriems vynas yra tiek pat įdomus, kiek musės įkąstas zebras kur nors Limpopo žemupyje (tarsi ir egzotiška, bet labai toli ir sudėtinga), dažnai atrodo, kad netyčia susitikę vyno mėgėjai nieko daugiau neveikia, tik dalijasi vakar išragautais aromatais, išuostytomis puokštėmis ir suvilgytais gomuriais. Tikrovė, deja, yra daug liūdnesnė.


  14. Vyno čempionate išrinktas geriausias Naujojo Pasaulio vynas

Gurmanų klubas / 2015-05-29 13:04 / lrytas.lt

Dešimtąjį kartą vykusiame Lietuvos vyno čempionate buvo vertinami ir į geriausiųjų sąrašus atrenkami vynai iš viso pasaulio. Vynai buvo skirstomi į kategorijas, kuriose vynai konkuravo dėl aukso, sidabro ir bronzos medalių.


  15. Tarp Lietuvos vyno čempionato nugalėtojų – ir pienių vynas

Gurmanų klubas / 2015-05-27 16:27 / lrytas.lt

Lietuvos vyno profesionalų bendruomenė išrinko geriausius šiais metų šalyje parduodamus vynus. Dešimtą kartą vykusiame Lietuvos someljė čempionate 17 tiekėjų pateiktus 269 vynus vertino rinktinė dvidešimt devynių vyno ekspertų komisija.


  16. Kodėl pirkdami gruzinišką vyną kartais galite apsigauti?

Gurmanų klubas / 2015-05-17 09:17 / Aušra Karsokienė, specialiai lrytas.lt, Gruzija

Gruzijos vynuogynams, laikomiems pasaulio vyndarystės lopšiu, prieš keturis šimtus metų buvo iškilusi mirtina grėsmė: juos užsimojo iškirsti dėl Gruzijos su Turkija varžęsis persų šachas Abasas, diegdamas islamo draudimą vartoti svaigiuosius gėrimus.


  17. Nustebsite, kaip nesudėtinga užsiauginti vynuogių ir aktinidijų

Pasidaryk pats / 2015-04-23 15:39 / Gintarė Dragūnaitė-Kaminskienė

Nors į vynuogių auginimą Lietuvoje daugelis žiūri skeptiškai, specialistų nuomone, tinkamai parinkta vieta bei vynuogių veislė ir mūsų krašte gali suteikti puikios kokybės derlių. Be to, daugelis vynuogių augintojų pripažįsta, kad šiaurinių kraštų vynuogės yra švaresnės, o kartais net ir skanesnės. Panaši situacija ir su aktinidijomis.


  18. Pietūs iš alyvuogių aliejaus: koldūnai, spagečiai ir net ledai

Gurmanų klubas / 2015-04-21 13:02 / Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Alyvuogių aliejus. Pilame jo ant salotų, apšlakstome virtas daržoves, įlašiname į sriubą, dažome juo duoną, kepame ir troškiname. Bet žinome, kad geriausia yra vartoti ypač tyrą alyvuogių aliejų. Tik tai garantuoja puikią alyvuogių kokybę ir tai, kad aliejus yra termiškai neapdorotas.


  19. Italus suerzino burbuliukai iš Krymo

Marga planeta / 2015-03-30 08:59 / Daiva Lapėnaitė („Lietuvos rytas“)

Apie ką pagalvojate, kai paminimas prosekas ar parmidžanas? Apie Italiją? Teisingai. O apie Kaliforniją ar Krymą minčių nekyla? Vargu. Tad nenuostabu, kad italai niršta išvydę minėtuose regionuose pagamintą gėrimą ar sūrį. ’Prosecco’ veislės vynuoges Koneljano ir Valdobjadenės vyndariai Veneto regione augina jau nuo XVIII a. Saulės ir palyginti gausių kritulių lepinamos vynuogės ilgą laiką nebuvo vertinamos.


  20. Kodėl grapos gamintojų laboratorija buvo praminta „kiaušais“?

Gurmanų klubas / 2015-01-13 18:15 / Jūratė Sprindžiūnaitė, „Lietuvos rytas"

Basano del Grapos miestą Italijoje išgarsino ten gaminama grapa. O dabar šiame mieste yra ir kita įžymybė - garsaus architekto Massimiliano Fukso suprojektuota grapos gamybos laboratorija ir konferencijų centras. Šį pastatą be kampų statytojai praminė „Burbulais", o vietiniai - „kiaušais". Sakoma, kad grapos istorija - tai Italijos kultūra ir istorija skystame pavidale.


Populiariausi per 24 val.