Naujienos / lrytas.lt
Išplėstinė paieška >>
Šiame puslapyje rodomi 1 - 20 str. iš 81, tenkinančių paieškos kriterijus.
Rasti straipsniai išrikiuoti pagal datą.

  1. Sardinijos vynas: paveiktas kitų tautų, bet išsaugojęs veidą

Gurmanų klubas / 2014-12-17 16:40 / lrytas.lt

Į Lietuvą importuojama nemažai skirtingų veislių vynuogių vyno iš įvairiausių ES kampelių. O Sardinijos vynas mūsų šalyje žengia tik pirmuosius žingsnius ir siekia užkariauti Lietuvos vyno entuziastų širdis. Tad koks yra Sardinijos vyno veidas, jo charakteris, palyginti su kitu ES šalių vynu ir pačia Italija?


  2. Atrasti baltąjį vyną ispanams padėjo prancūzas

Gurmanų klubas / 2014-12-02 13:45 / Domas Burkauskas

Tapas.lt komanda iš Šiaurinės Ispanijos pajudėjo link Ruedos provincijoje esančio La Seca miestelio, kurio pavadinimas, išverstas į lietuvių kalbą, aiškiai sako, kad tai – sausa vieta (seca – isp. sausa). Čia vasaros – itin karštos, o žiemą temperatūra gali nukristi ir žemiau nulio. Tokios unikalios šio regiono klimato sąlygos lemia tai, kad La Seca apylinkėse, kaip ir visame Ruedos regione, puikiai auga verdejo vynuogės, iš kurių spaudžiamas puikus baltas vynas.


  3. Izraelyje Jogaila Morkūnas šventas vietas iškeitė į vynuogynus

Kelionės ir pomėgiai / 2014-10-29 11:20 / Daiva Kaikarytė („Lietuvos rytas")

Viskas prasidėjo nuo kiaušinienės. Ir tai, kad garsus renginių organizatorius Jogaila Morkūnas (41 m.) atidarė interneto parduotuvę vynokorta.lt, ir tai, kad per savo gimtadienį porai dienų nurūko į Izraelį. Šventojoje žemėje Jogaila atšventė 41-ąjį gimtadienį. Tačiau pagrindinis tikslas buvo ne puota. Svarbiausia buvo kartu su muzikantu ir kulinarinių knygų bei televizijos laidų autoriumi Gidonu Šapiro-Bilu aplankyti penkias vynines. Tad vynokorta.lt jau papildyta rinktiniu tos šalies vynu.


  4. Septintos italų vyndarių kartos vynas siunčiamas net į 100 šalių

Gurmanų klubas / 2014-09-19 18:25 / Rūta Peršonytė

Italijos vynas, kaip ir kraštovaizdis yra įvairiapusis, charakteringas, nenuspėjamas. Šalies vynuogynai išsidėstę ir ant kalvų šlaitų, ir saulės atokaitoje plytinčiose lygumose, ir driekiasi pajūrio zonoje. Vieni garsiausi Italijos patriotai ir vyndarystės meistrai yra Zoninų šeima. Septintos kartos valdomos įmonės „Zonin“ istorija siekia jau beveik du šimtmečius.


  5. Naują vilniečio A. Oželio užeigą papuošė portretas su ožio galva

Gurmanų klubas / 2014-07-27 17:02 / Daiva Kaikarytė

Jei ne medžioklė, pasaulis šiandien neturėtų vieno šventojo. O dabar – ir restorano Vilniuje „St.Hubertus“. Nors yra nemažai žmonių, nusiteikusių prieš medžioklę, sostinė švenčia – su medžiokle susijusią stilingą užeigą neseniai atidarė jau ne vieną restoraną anksčiau įkūręs Arūnas Oželis (51 m.).


  6. Neįtikėtina: už vynuogių kekę sumokėjo 5,4 tūkst. dolerių

Rinkos pulsas / 2014-07-05 17:05 / BNS ir lrytas.lt inf.

Jaunavedžių poros vienuose Japonijos santuokų rūmuose per savo banketą galės pasidžiaugti ypatingu skanėstu: šviežių sultingų vynuogių keke, kuri kainuoja rekordinę sumą – 5,4 tūkst. JAV dolerių (13,7 tūkst. litų).


  7. Kantrybės reikalaujantis A.Užkalnio patiekalas (receptas)

Gurmanų klubas / 2014-05-01 18:08 / Andrius Užkalnis

Manęs dažnai klausia, bandydami pašiepti: vertini restoranus, esi jų siaubas ir palaima – o kas tau tokią teisę suteikė? Ir ką pats pagamintum? Klausimas, žinoma, yra kvailas, nes juk neprivalai būti gėlininkas ir pats auginti gėles, kad atskirtum gerą tulpę nuo nuvytusios. Teisę vertinti suteikia tai, kad turiu gomurį, o pavalgęs restorane susimoku. Gyvenimas paprastesnis, nei jūs manote. Aš susigalvojau būti vertintojas ir esu. Man maistas patinka arba nepatinka.


  8. Lietuvoje užaugo šampano ekspertų karta

Stilius ir grožis / 2014-01-27 18:44 / Inga Bytautė

Su bičiule šampano mėgėja, žinove ir tikra šampano ambasadore Lietuvoje Jolanta Smičiene susitinkame viename iš nedaugelio Vilniaus barų, kuriame šampanas pilstomas taurėmis. „Gaila, kad vis dar neturime tikro šampano baro Lietuvoje“, – atsidūsta J.Smičienė ir elegantiškai įsitaiso minkštasuolyje.


  9. „Burbulio vyninė“: dovana gero vyno mėgėjui

Gurmanų klubas / 2013-11-07 15:20 / Andrius Užkalnis

Kai prieš trejus metus buvo atidaryta ši vyninė, neprognozavau jai geros ateities. Vyninė Lietuvoje buvo išdergta ir apspjaudyta girdyklų ir pigaus importo pilstymo į taures fabrikų. Paskutinis dalykas, kurio tada reikėjo Vilniui, buvo dar viena vyninė (Vilniui nereikėjo ir dar vieno blogo kinų restorano, dar vieno griūvančio senamiesčio pastato, kurio neleidžia atstatyti paveldo nacių legionai, arba dar vieno troleibuso su greitųjų kreditų reklamomis ant šono). Girdykloms, kaip piktybiniams augliams prisisiurbusioms prie gatvių, tenka labai didelė atsakomybė. Kaip ir toms vyno parduotuvėms prekybos centruose, kur tik žemiausia kaina ir kurių savininkams visai ne gėda.


  10. Atvykusio svečio tautybę čekams išduoda jo geriamas alus

Gurmanų klubas / 2013-10-28 14:42 / Danutė Jonušienė

Treningais apsirengę ir medines slides prie kojų prisisegę vyrai kaukšėdami nubėgo Karolio tilto link. Vos ne kaktomuša su jais susidūrusi siauroje Prahos senamiesčio gatvelėje pagalvojau – tai, matyt, bernvakario dalyviai, nes praėjusį savaitgalį Čekijos sostinėje oras buvo įšilęs iki 20 laipsnių. Kiauliena, troškinti kopūstai ir garsieji virtiniai (knedlikai). Toks tradicinis čekų valgis gali pasirodyti sunkiai virškinamas, bet jo paragavus alkis ilgai negraužia skrandžio, nes tai gausiai užgeriama alumi.


  11. Putojančio vyno skonį atskleidžia specialiai parinktos vynuogės

Gurmanų klubas / 2013-10-21 10:29 / lrytas.lt

Neretai ragaudami putojantį vyną net nesusimąstome apie tai, kad kiekvienas jų pagamintas iš skirtingų vynuogių. Rodos, vertiname tik saldumą, burbuliukų kiekį, poskonį, kuris arba patinka, arba ne. Tačiau ką apie putojantį vyną pasako vynuogių rūšis? Net ir per daug nesidomintys vyno kultūra greičiausiai bent kartą yra girdėję tokius žodžius, kaip „prosekas“, „šardonė“ ar „muskatas“. Tai – iš skirtingų vynuogių pagaminto natūralaus vyno rūšys.


  12. Kuo stebina Vengrijos vynas?

Gurmanų klubas / 2013-09-12 19:30 / Rūta Peršonytė

Prancūzijos karaliui Liudvikui XIV vengriškas vynas buvo vertas aukso. Nežinia, kas labiausiai lemia vengriško vyno išskirtinumą – saulė ir šiluma, geras dirvožemis, o gal tai, kad vyndarystės vadžias vis energingiau į savo rankas perima moterys. Pasisvečiavusi pas kelis Vengrijos vyndarius keturiuose vyno regionuose – Badačonio, Eteko-Budos, Egerio ir Tokajaus – įsitikinau, kad Vengrijos vyndariai turi kuo nustebinti gero vyno mėgėjus.


  13. Ką turėtų žinoti vyno mėgėjai?

Gurmanų klubas / 2013-08-23 16:49 / Ilja Šarov (www.vynozurnalas.lt)

Vienos regionas nuo seno žinomas savo sezoninių užeigų (Heuriger) vynais, kurie gaminami iš kelių vynuogių veislių, kurios auga drauge ir yra skinamos vienu metu. Gemischte Satz (liet. mišrus rinkinys) vynas yra labiausiai paplitęs vyno stilius 612 ha plotą užimančiame Vienos regione, ypač Bisambergo, Nussbergo, Kahlenbergo, Georgenbergo vietovėse. Skirtingai nuo daugumos kontroliuojamų apeliacijų vyno, Gemischte Satz vyno stiliui svarbiausia ne atskiros veislės grynumas, bet tame pačiame vynuogyne šalia auginamų skirtingų vynuogių veislių įvairovė.


  14. Modernūs vėjai gardumynų turguje - duris atvėrė parduotuvė „Marche de Provence Boutique”

Gurmanų klubas / 2013-06-15 12:47 / Daiva Kaikarytė

„Laukite tęsinio“, – prieš dvejus metus gudriai šypsodamasis tarė Arūnas Oželis (50 m.), atidarydamas „Marche de Provence“ restoraną Vilniaus senamiestyje. Pažadą ištesėjo – prie restorano duris atvėrė ir parduotuvė „Marche de Provence Boutique“. Dar viena gurmaniško maisto parduotuvė Vilniuje? Jei ją atidaro Arūnas, reikia tikėtis ko nors įdomesnio. Juk jis vienas iš tų, kurie lietuvius pratino valgyti austres, mėgautis kokybišku maistu, supažindino su ekstravagantiškais virtuvės meistrų eksperimentais.


  15. Vyndariai Pietų Afrikoje drąsiai laužo taisykles

Gurmanų klubas / 2013-05-19 17:59 / Jūratė Sprindžiūnaitė („Lietuvos rytasi“)

„Užsisakyk viešbutį trims naktims, susiplanuok kelis susitikimus, visa kita palik savieigai”, – šiuo bičiulio patarimu, kaip rengtis kelionei į Pietų Afrikos Respubliką (PAR), pasinaudojo vyno žinovė Jurgita Karinauskaitė (35 m). Ir nenusivylė. Egzotiškame ir draugiškame krašte ji patyrė daug atradimų. Jurgita pernai rudenį skynė derlių Bordo regiono (Prancūzija) vynuogynuose. Grįžusi į Lietuvą ji su bičiule Karolina juokaudamos pasvajojo, kad šia malonia veikla būtų galima užsiimti dukart per metus: Pietų ir Šiaurės pusrutulyje.


  16. Ekologiško vokiško vyno gamintojai tarp vynmedžių augina kopūstus ir vaistažoles

Gurmanų klubas / 2013-04-19 11:49 / Iveta Skliutaitė

Ne sausi mokslai, o tikros degustacijos su galimybe paragauti įvairių vyno rūšių ir tuo pat metu išgirsti apie šio vyno kilmės regionus, ženklinimą, vynuoges, iš kurių jis gaminamas, bei vartojimo kultūrą. Tokiu principu „Vyno akademija“ nutarė atidaryti renginių ciklą, skirtą populiariai ir nemokamai pažinčiai su vynu.


  17. Ūkininkavimo būdai vynuogyne – kuris geriausias?

Gurmanų klubas / 2013-03-24 09:33 / Arūnas Starkus ("Vynožurnalas.lt")

Postmoderniame įvairovės pasaulyje vynuogių augintojas turi daug galimybių rinktis, kaip organizuoti darbą vynuogyne. Įprastinis cheminių medžiagų naudojimu pagrįstas ūkininkavimas geriausiai tinka ne kokybės, o kiekybės siekiantiems, mechanizuotiems ūkiams.


  18. Lapkričio trečiasis 4-dienis – Naujieji metai vyno mėgėjams

Gurmanų klubas / 2012-11-12 22:39 / "Vyno žurnalas"

Taip jau atsitiko, kad Naujuosius pradedame ragaudami prancūzišką jauną vyną iš prabangaus, pripažinto, gilias tradicijas turinčio Burgundijos regiono pietinės pusės. Vadiname jį „Beaujolais nouveau“ ir pagal jį mėginame spręsti apie tų metų derliaus kokybę. Kasmet pagaminama apie 49 milijonai litrų šio vyno!


  19. Portas – nuo gaivios jaunystės iki subtilios brandos

Gurmanų klubas / 2012-10-16 11:04 / Jūratė Sprindžiūnaitė ("Vyno žurnalas")

Tenka pripažinti, kad saldieji vynai, tiek natūralūs, tiek pastiprinti, sunkokai skinasi kelią į lietuvių širdis. Jeigu juos kas nors mėgsta, tai nuoširdžiai ir be kompromisų: ieško vis retesnių, geriau kritikų vertinamų ir, žinoma, brangesnių. Neseniai Lietuvoje viešėjo žinomo ir visame pasaulyje garsaus porto gamintojo „W.&J. Grahams“ atstovas Gustavas Devesas, kuris paprastai paaiškino, kodėl vienas portas yra geliančiai tamsios vyšnių spalvos, o kitas – lyg gintaras.


  20. Pirmą kartą Lietuvos atstovas tapo Baltijos someljė čempionato prizininku

Gurmanų klubas / 2012-10-08 14:34 / Jūratė Sprindžiūnaitė ("Vyno žurnalas")

Praeitą savaitgalį Vilniuje vyko septintasis Baltijos someljė čempionatas „Vana Tallinn Grand Prix 2012“, kurį organizuoja Lietuvos someljė asociacija . Pirmą kartą lietuviams jis buvo sėkmingas – šių metų Lietuvos someljė čempionas Narimantas Miežys užėmė antrą vietą. Už jį geresnis pasirodė latvis Jānis Kaļķis. Laimėtojas apdovanotas čempionato rėmėjo bendrovės „Liviko“ įsteigtu prizu – 1000 eurų vertės vyno turnė.


Populiariausi per 24 val.