Naujienos / lrytas.lt
Išplėstinė paieška >>
Šiame puslapyje rodomi 1 - 20 str. iš 78, tenkinančių paieškos kriterijus.
Rasti straipsniai išrikiuoti pagal datą.

  1. Septintos italų vyndarių kartos vynas siunčiamas net į 100 šalių

Skonis / 2014-09-19 18:25 / Rūta Peršonytė

Italijos vynas, kaip ir kraštovaizdis yra įvairiapusis, charakteringas, nenuspėjamas. Šalies vynuogynai išsidėstę ir ant kalvų šlaitų, ir saulės atokaitoje plytinčiose lygumose, ir driekiasi pajūrio zonoje. Vieni garsiausi Italijos patriotai ir vyndarystės meistrai yra Zoninų šeima. Septintos kartos valdomos įmonės „Zonin“ istorija siekia jau beveik du šimtmečius.


  2. Naują vilniečio A. Oželio užeigą papuošė portretas su ožio galva

Skonis / 2014-07-27 17:02 / Daiva Kaikarytė

Jei ne medžioklė, pasaulis šiandien neturėtų vieno šventojo. O dabar – ir restorano Vilniuje „St.Hubertus“. Nors yra nemažai žmonių, nusiteikusių prieš medžioklę, sostinė švenčia – su medžiokle susijusią stilingą užeigą neseniai atidarė jau ne vieną restoraną anksčiau įkūręs Arūnas Oželis (51 m.).


  3. Neįtikėtina: už vynuogių kekę sumokėjo 5,4 tūkst. dolerių

Rinkos pulsas / 2014-07-05 17:05 / BNS ir lrytas.lt inf.

Jaunavedžių poros vienuose Japonijos santuokų rūmuose per savo banketą galės pasidžiaugti ypatingu skanėstu: šviežių sultingų vynuogių keke, kuri kainuoja rekordinę sumą – 5,4 tūkst. JAV dolerių (13,7 tūkst. litų).


  4. Kantrybės reikalaujantis A.Užkalnio patiekalas (receptas)

Skonis / 2014-05-01 18:08 / Andrius Užkalnis

Manęs dažnai klausia, bandydami pašiepti: vertini restoranus, esi jų siaubas ir palaima – o kas tau tokią teisę suteikė? Ir ką pats pagamintum? Klausimas, žinoma, yra kvailas, nes juk neprivalai būti gėlininkas ir pats auginti gėles, kad atskirtum gerą tulpę nuo nuvytusios. Teisę vertinti suteikia tai, kad turiu gomurį, o pavalgęs restorane susimoku. Gyvenimas paprastesnis, nei jūs manote. Aš susigalvojau būti vertintojas ir esu. Man maistas patinka arba nepatinka.


  5. Lietuvoje užaugo šampano ekspertų karta

Stilius ir grožis / 2014-01-27 18:44 / Inga Bytautė

Su bičiule šampano mėgėja, žinove ir tikra šampano ambasadore Lietuvoje Jolanta Smičiene susitinkame viename iš nedaugelio Vilniaus barų, kuriame šampanas pilstomas taurėmis. „Gaila, kad vis dar neturime tikro šampano baro Lietuvoje“, – atsidūsta J.Smičienė ir elegantiškai įsitaiso minkštasuolyje.


  6. „Burbulio vyninė“: dovana gero vyno mėgėjui

Skonis / 2013-11-07 15:20 / Andrius Užkalnis

Kai prieš trejus metus buvo atidaryta ši vyninė, neprognozavau jai geros ateities. Vyninė Lietuvoje buvo išdergta ir apspjaudyta girdyklų ir pigaus importo pilstymo į taures fabrikų. Paskutinis dalykas, kurio tada reikėjo Vilniui, buvo dar viena vyninė (Vilniui nereikėjo ir dar vieno blogo kinų restorano, dar vieno griūvančio senamiesčio pastato, kurio neleidžia atstatyti paveldo nacių legionai, arba dar vieno troleibuso su greitųjų kreditų reklamomis ant šono). Girdykloms, kaip piktybiniams augliams prisisiurbusioms prie gatvių, tenka labai didelė atsakomybė. Kaip ir toms vyno parduotuvėms prekybos centruose, kur tik žemiausia kaina ir kurių savininkams visai ne gėda.


  7. Atvykusio svečio tautybę čekams išduoda jo geriamas alus

Skonis / 2013-10-28 14:42 / Danutė Jonušienė

Treningais apsirengę ir medines slides prie kojų prisisegę vyrai kaukšėdami nubėgo Karolio tilto link. Vos ne kaktomuša su jais susidūrusi siauroje Prahos senamiesčio gatvelėje pagalvojau – tai, matyt, bernvakario dalyviai, nes praėjusį savaitgalį Čekijos sostinėje oras buvo įšilęs iki 20 laipsnių. Kiauliena, troškinti kopūstai ir garsieji virtiniai (knedlikai). Toks tradicinis čekų valgis gali pasirodyti sunkiai virškinamas, bet jo paragavus alkis ilgai negraužia skrandžio, nes tai gausiai užgeriama alumi.


  8. Putojančio vyno skonį atskleidžia specialiai parinktos vynuogės

Skonis / 2013-10-21 10:29 / lrytas.lt

Neretai ragaudami putojantį vyną net nesusimąstome apie tai, kad kiekvienas jų pagamintas iš skirtingų vynuogių. Rodos, vertiname tik saldumą, burbuliukų kiekį, poskonį, kuris arba patinka, arba ne. Tačiau ką apie putojantį vyną pasako vynuogių rūšis? Net ir per daug nesidomintys vyno kultūra greičiausiai bent kartą yra girdėję tokius žodžius, kaip „prosekas“, „šardonė“ ar „muskatas“. Tai – iš skirtingų vynuogių pagaminto natūralaus vyno rūšys.


  9. Kuo stebina Vengrijos vynas?

Skonis / 2013-09-12 19:30 / Rūta Peršonytė

Prancūzijos karaliui Liudvikui XIV vengriškas vynas buvo vertas aukso. Nežinia, kas labiausiai lemia vengriško vyno išskirtinumą – saulė ir šiluma, geras dirvožemis, o gal tai, kad vyndarystės vadžias vis energingiau į savo rankas perima moterys. Pasisvečiavusi pas kelis Vengrijos vyndarius keturiuose vyno regionuose – Badačonio, Eteko-Budos, Egerio ir Tokajaus – įsitikinau, kad Vengrijos vyndariai turi kuo nustebinti gero vyno mėgėjus.


  10. Ką turėtų žinoti vyno mėgėjai?

Skonis / 2013-08-23 16:49 / Ilja Šarov (www.vynozurnalas.lt)

Vienos regionas nuo seno žinomas savo sezoninių užeigų (Heuriger) vynais, kurie gaminami iš kelių vynuogių veislių, kurios auga drauge ir yra skinamos vienu metu. Gemischte Satz (liet. mišrus rinkinys) vynas yra labiausiai paplitęs vyno stilius 612 ha plotą užimančiame Vienos regione, ypač Bisambergo, Nussbergo, Kahlenbergo, Georgenbergo vietovėse. Skirtingai nuo daugumos kontroliuojamų apeliacijų vyno, Gemischte Satz vyno stiliui svarbiausia ne atskiros veislės grynumas, bet tame pačiame vynuogyne šalia auginamų skirtingų vynuogių veislių įvairovė.


  11. Modernūs vėjai gardumynų turguje - duris atvėrė parduotuvė „Marche de Provence Boutique”

Skonis / 2013-06-15 12:47 / Daiva Kaikarytė

„Laukite tęsinio“, – prieš dvejus metus gudriai šypsodamasis tarė Arūnas Oželis (50 m.), atidarydamas „Marche de Provence“ restoraną Vilniaus senamiestyje. Pažadą ištesėjo – prie restorano duris atvėrė ir parduotuvė „Marche de Provence Boutique“. Dar viena gurmaniško maisto parduotuvė Vilniuje? Jei ją atidaro Arūnas, reikia tikėtis ko nors įdomesnio. Juk jis vienas iš tų, kurie lietuvius pratino valgyti austres, mėgautis kokybišku maistu, supažindino su ekstravagantiškais virtuvės meistrų eksperimentais.


  12. Vyndariai Pietų Afrikoje drąsiai laužo taisykles

Skonis / 2013-05-19 17:59 / Jūratė Sprindžiūnaitė („Lietuvos rytasi“)

„Užsisakyk viešbutį trims naktims, susiplanuok kelis susitikimus, visa kita palik savieigai”, – šiuo bičiulio patarimu, kaip rengtis kelionei į Pietų Afrikos Respubliką (PAR), pasinaudojo vyno žinovė Jurgita Karinauskaitė (35 m). Ir nenusivylė. Egzotiškame ir draugiškame krašte ji patyrė daug atradimų. Jurgita pernai rudenį skynė derlių Bordo regiono (Prancūzija) vynuogynuose. Grįžusi į Lietuvą ji su bičiule Karolina juokaudamos pasvajojo, kad šia malonia veikla būtų galima užsiimti dukart per metus: Pietų ir Šiaurės pusrutulyje.


  13. Ekologiško vokiško vyno gamintojai tarp vynmedžių augina kopūstus ir vaistažoles

Skonis / 2013-04-19 11:49 / Iveta Skliutaitė

Ne sausi mokslai, o tikros degustacijos su galimybe paragauti įvairių vyno rūšių ir tuo pat metu išgirsti apie šio vyno kilmės regionus, ženklinimą, vynuoges, iš kurių jis gaminamas, bei vartojimo kultūrą. Tokiu principu „Vyno akademija“ nutarė atidaryti renginių ciklą, skirtą populiariai ir nemokamai pažinčiai su vynu.


  14. Ūkininkavimo būdai vynuogyne – kuris geriausias?

Skonis / 2013-03-24 09:33 / Arūnas Starkus ("Vynožurnalas.lt")

Postmoderniame įvairovės pasaulyje vynuogių augintojas turi daug galimybių rinktis, kaip organizuoti darbą vynuogyne. Įprastinis cheminių medžiagų naudojimu pagrįstas ūkininkavimas geriausiai tinka ne kokybės, o kiekybės siekiantiems, mechanizuotiems ūkiams.


  15. Lapkričio trečiasis 4-dienis – Naujieji metai vyno mėgėjams

Skonis / 2012-11-12 22:39 / "Vyno žurnalas"

Taip jau atsitiko, kad Naujuosius pradedame ragaudami prancūzišką jauną vyną iš prabangaus, pripažinto, gilias tradicijas turinčio Burgundijos regiono pietinės pusės. Vadiname jį „Beaujolais nouveau“ ir pagal jį mėginame spręsti apie tų metų derliaus kokybę. Kasmet pagaminama apie 49 milijonai litrų šio vyno!


  16. Portas – nuo gaivios jaunystės iki subtilios brandos

Skonis / 2012-10-16 11:04 / Jūratė Sprindžiūnaitė ("Vyno žurnalas")

Tenka pripažinti, kad saldieji vynai, tiek natūralūs, tiek pastiprinti, sunkokai skinasi kelią į lietuvių širdis. Jeigu juos kas nors mėgsta, tai nuoširdžiai ir be kompromisų: ieško vis retesnių, geriau kritikų vertinamų ir, žinoma, brangesnių. Neseniai Lietuvoje viešėjo žinomo ir visame pasaulyje garsaus porto gamintojo „W.&J. Grahams“ atstovas Gustavas Devesas, kuris paprastai paaiškino, kodėl vienas portas yra geliančiai tamsios vyšnių spalvos, o kitas – lyg gintaras.


  17. Pirmą kartą Lietuvos atstovas tapo Baltijos someljė čempionato prizininku

Skonis / 2012-10-08 14:34 / Jūratė Sprindžiūnaitė ("Vyno žurnalas")

Praeitą savaitgalį Vilniuje vyko septintasis Baltijos someljė čempionatas „Vana Tallinn Grand Prix 2012“, kurį organizuoja Lietuvos someljė asociacija . Pirmą kartą lietuviams jis buvo sėkmingas – šių metų Lietuvos someljė čempionas Narimantas Miežys užėmė antrą vietą. Už jį geresnis pasirodė latvis Jānis Kaļķis. Laimėtojas apdovanotas čempionato rėmėjo bendrovės „Liviko“ įsteigtu prizu – 1000 eurų vertės vyno turnė.


  18. Saldžios vynuogių kekės – įgyvendinta panevėžiečio svajonė

Sėkmės istorijos / 2012-09-07 21:01 / Rasa Stundžienė

Ant Panevėžio turgaus „Tau Žemdirby“ senbuvio Alfonso Narbuto prekystalio išvydę dideles žalių, mėlynų ar raudonų vynuogių kekes pirkėjai neretai klausia - iš kokios šalies jos atvežtos. O tada nepatikliai kraipo galvas išgirdę, kad jos užaugusios netoliese, vos už kelių kilometrų nuo miesto. Nesistebi tik tie, kas žino, jog vynuogės – ilgametė A. Narbuto meilė, kuriai jis paskyrė jau beveik ketvirtį amžiaus.


  19. Kokio jums rislingo: traškaus ar nektaro švelnumo?

Skonis / 2012-07-09 10:42 / Jūratė Sprindžiūnaitė ("Vyno žurnalas")

Daug keliaujantis bičiulis vangiai atsakė: įdomaus. Ir jis buvo teisus. Mat, ‘Riesling‘ vynuogė stilių įvairove, ilgaamžiškumu bei istorija neturi konkurentų. Todėl visą liepos mėnesį „Vyno klube“ bus skiriama daug dėmesio šis svynuogės vynams, geriausiems ir savo požiūriu į vyndaryste įdomiausiems vyndariams iš Senojo pasaulio.


  20. Pažintis su kilminga Italija

Skonis / 2012-06-01 18:21 / Jūratė Sprindžiūnaitė ("Vyno žurnalas")

Dar 1550 metais bolonietis vienuolis Leandro Alberti knygoje „Descrittione di tutta Italia“ („Visos Italijos aprašymas“), kalvotą Toskanos regiono Montalcino vietą aprašė kaip „šalyje labai garsėjančią gerais vynais, gaunamais iš tų linksmų kalvų“. Gegužės viduryje Vilniuje vyko Montalcino vynų pristatymas, kurio metu vyno žurnalistams buvo pristatytas keturiolikos pripažintų gamintojų penkiomis žvaigždutėmis įvertintas 2007 metų derliaus vynas.


Populiariausi per 24 val.