Ruošiate maistą virš žarijų? Mokslininkai turi jums blogų žinių

Maisto ruošimas virš atviros liepsnos prieš daugelį tūkstantmečių pakeitė žmogaus evoliuciją ir, nors atsirado naujų galimybių ruošti maistą, gyva ugnis vis dar populiari, ypač vasarą. 

Kepant grilyje rekomenduojama dėvėti apsaugines prijuostes, drabužius ilgomis rankovėmis ir kelnes.<br> 123rf.com nuotr.
Kepant grilyje rekomenduojama dėvėti apsaugines prijuostes, drabužius ilgomis rankovėmis ir kelnes.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2018, 9:41 AM, atnaujinta May 28, 2018, 2:21 PM

Savaitgalio daugelis nebeįsivaizduojame be grilio, kepsninės ar laužo. 

Seniai žinoma, kad bet ką deginant išsiskiria kancerogeninės molekulės, žinomos kaip policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (daugiacikliai aromatiniai angliavandeniliai, sutr. DAA, PAH arba PAA).

Mokslininkai žino apie PAH keliamą pavojų – anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad tiek įkvepiant dūmus, sklindančius nuo laužo ar kepsninės, tiek valgant iškeptą maistą į organizmą patenka pakankamai šių cheminių medžiagų. 

Tačiau niekas neištyrė, kiek jų patenka per odą, lengvai absorbuojančią tam tikras molekules. Iki šiol. 

Pekino ir Dzinano universitetų mokslininkai ištyrė, kiek PAH į organizmą patenka įkvepiant nuo žarijų sklindančius dūmus, vartojant keptą maistą ir per odą. Tyrimo metu jie sustatė 20 savanorių vyrų aplink anglimis kūrenamą krosnį. 

Mokslininkų nuostabai, paaiškėjo, kad per odą patenka daugiau PAH, negu per plaučius. 

Kaip rašoma leidinyje „Environmental Science & Technology“, kinų mokslininkai tyrimo dalyvius suskirstė į tris grupes: pirmosios dalyviai ne tik stovėjo dūmuose, bet ir kvėpavo jais ir ragavo kepto maisto, antrosios grupės dalyviai tiktai stovėjo dūmuose ir kvėpavo jais, o trečiosios – tiktai stovėjo dūmuose, veidus uždengę kaukėmis. 

Tyrimas truko 2,5 valandos. Po jo per 24 valandas paimti šlapimo mėginiai parodė, kad didžiausia PAH koncentracija susidarė dėl valgyto žarijose kepto maisto. Ir nors atrodė, kad daugiau PAH bus absorbuota per plaučius, o ne odą, paaiškėjo, kad yra atvirkščiai. 

Autoriai teigia, kad odoje esantys lipidai padidina aromatinių angliavandenilių pasisavinimą, o PAH kiekį tiesiogiai nulemia odos plotas. 

Todėl kepant grilyje jie rekomenduoja dėvėti apsaugines prijuostes, drabužius ilgomis rankovėmis ir kelnes. Jie apsaugos tol, kol patys neprisigers kritinio kiekio PAH. Tad verta atminti – ilgai dūmuose buvę drabužiai gali tapti PAH rezervuaru, iš kurio PAH pateks į odą net nebekūrenant laužo ar kepsninės. 

Mokslininkų patarimas? 

Nusirenkite ir išskalbkite drabužius iškart, kai tik baigėte grilio vakarėlį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.