Šios uogos sparčiai populiarėja – ir dėl unikalaus skonio, ir dėl didžiulės naudos sveikatai

Prasidėjo šviežių lietuviškų uogų – ne tik populiariųjų braškių, šilauogių ir aviečių, bet ir lietuviams dar gana neįprastų sausmedžio uogų – sezonas. Didelė dalis tautiečių vis dar nėra ragavę šių uogų ir nė nenumano, kad jos auginamos Lietuvoje. Itin skanios, organizmui naudingos sausmedžio uogos, pasak specialistų, yra kone tobulas vitaminų šaltinis bei puikiai tinka ruošti desertus ar net padažus.

 Sausmedžių uogos.
 Sausmedžių uogos.
 Sausmedis.<br>123rf nuotr.
 Sausmedis.<br>123rf nuotr.
 Sausmedžių ūkis.
 Sausmedžių ūkis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 8, 2023, 8:35 AM

Penkerius metus sausmedžio uogas Alytaus rajone auginanti Laima Statutaitė įsitikinusi – sezono metu čia, Lietuvoje, nuskintos uogos yra nepakeičiamas vitaminų šaltinis, džiuginantis ir ypatingu skoniu.

„Kuo trumpesnis kelias nuo augintojo iki vartotojo, tuo produktas yra šviežesnis ir sveikesnis. Lietuvoje pasimėgauti natūraliomis, ką tik nuskintomis sausmedžio uogomis turime vos pusantro mėnesio – nuo birželio iki liepos vidurio. Šis laikas yra tarsi lobis uogų mėgėjams – galime įsisavinti vitaminų keliems mėnesiams į priekį, o ir skonis ypatingas. Jo su niekuo nesumaišysi“, – sako L. Statutaitė.

Sausmedžio uogos jau užsitarnavusios supermaisto vardą: jose geležies net keliskart daugiau nei mėlynėse, taip pat gausu vitaminų C ir A, kalio, kalcio, fosforo, B grupės vitaminų, seleno. Šios uogos turtingos antioksidantų, antocianinų, sveikatos specialistų vertinamų dėl uždegimo slopinamojo poveikio bei regėjimą gerinančių savybių.

Svarbiausia – paragauti

Lietuvoje sausmedžiai sodininkų mėgėjų pradėti auginti dar prieš trisdešimt metų, o masiškesnis jų auginimas ūkiuose prasidėjo neseniai – prieš maždaug dešimtmetį. Dabar visoje šalyje sausmedžių ūkių skaičiuojama jau virš šimto hektarų.

„Vis dėlto, manau, kad 99 proc. mūsų šalies gyventojų net nėra ragavę sausmedžio uogų. Galiu patikinti, kad jos tikrai skanios ir naudingos. Yra kelios skirtingos rūšys: saldžios, kurias skanautojai mėgsta labiausiai, ir kitos – kartesnės, rūgštesnės. Didelę dalį derliaus pristatome prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėms, tad turime daug vilčių, kad šiemet žmonės sausmedžio uogas ne tik pastebės, bet ir išdrįs paragauti. Daug kam jos pradeda patikti nuo pirmosios uogos“, – teigia ūkininkė.

Specialistė pasakoja, kad sezono metu derlius būna itin gausus. Sausmedžio uogos jos hektaro dydžio ūkyje skinamos kone kasdien. Vienintelė išimtis – liūtys. Šlapių uogų skinti negalima, tačiau visomis sausomis dienomis pirkėjai gali mėgautis tik ką nuskintu derliumi.

„Vis daugiau žmonių sužino apie sausmedžio uogų naudingas savybes, išskirtinį skonį. Asortimente jų turėjome ir anksčiau – mūsų pirkėjai domėjosi šiuo produktu ir jo ieškojo. Pradžioje uogas veždavome iš Lenkijos ūkių, o dabar džiaugiamės bendradarbiaudami su Lietuvos augintojais – radome mūsų kokybės kriterijus atitinkančius vietinius tiekėjus. Šviežias lietuviškas derlius yra didelė vertybė, kurią galime pasiūlyti savo klientams“, – kalba Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.

Nuo saldžių desertų iki aštrių padažų

Sausmedžio uogos itin universalios – jas galima valgyti vienas ir išbandyti įvairiuose kulinariniuose eksperimentuose.

„Šviežios uogos labai skanios ir naudingos – ragaujame jas vienas, dedame į kokteilius, košes, valgome su varške. Labai tinka desertams, ledams gaminti, nes uogos yra ryškios spalvos, suteikiančios išskirtinumo bet kokiam desertui. Sausmedžio uogos taip pat tinka mėsos marinatams, nes yra šiek tiek rūgščios. Iš jų galima gaminti vyną bei pikantiškus padažus. Šias uogas galima džiovinti arba šaldyti – jos labai ilgai nepraranda skonio“, – pasakoja L. Statutaitė.

Pati ūkininkė sausmedžio uogas dažniausiai užšaldo – taip vos mėnesį trunkantis sezonas pratęsiamas kone visiems metams. Dalį derliaus L. Statutaitė džiovina arba gamina aštrius padažus, pavyzdžiui, su Chalapos paprikomis.

Išskirtinis galiojimo laikas

Šviežias uogas žmonės įpratę vartoti čia ir dabar, mat jos greitai praranda skonio savybes ir ima gesti. Pavyzdžiui, įsigijus braškių, jas rekomenduojama suvalgyti per kelias dienas. Tačiau sausmedžio uogas galima palaikyti gerokai ilgėliau.

„Tai tikrai unikalu. Nors šios uogos yra labai trapios ir minkštos, jos negenda, išlieka šviežios ir tinkamos vartoti mažiausiai dvi savaites. Noriu pabrėžti – mažiausiai dvi. Nusipirkę indelį uogų galėsite apie jį pamiršti. Valgysite po kelias uogas per dieną, o likusios stovės kad ir pusę mėnesio“, – šypteli ūkininkė.

Pataria rinktis pagal spalvą

Uogų derlius iki maždaug liepos pabaigos bus itin gausus. O kaip atskirti, kuri uoga pati šviežiausia, tinkamiausia vartoti? Ūkininkė išduoda, kad svarbiausia – spalva.

„Gerai sunokusios sausmedžio uogos yra matinės, sodrios, tamsiai mėlynos spalvos. Jeigu jos yra blizgios ir rausvos, reiškia, dar gerai neprinoko. Pirkėjams tai svarbu žinoti, mat jokia uoga nenudžiugins, jeigu nėra gerai prinokusi“, – sako L. Statutaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.