Kepti obuoliai – geriausia žarnyno šluota ir net apsauga nuo vėžio

Kepti obuoliai, pasirodo, gali būti ne tik gardus desertas. Netgi dėl vėžio profilaktikos patariama kone kasdien išsikepti obuolių, nes jie organizme suriša laisvuosius radikalus ir taip padeda išvengti ligų.

Kepti galima ne tik antaninius, bet ir kitus rūgštesnius obuolius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kepti galima ne tik antaninius, bet ir kitus rūgštesnius obuolius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Agnė Tojūtė, „Lietuvos rytas“

Nov 19, 2018, 9:49 PM, atnaujinta Nov 14, 2019, 2:54 PM

Keptų obuolių nauda neabejotina ir žarnynui. Juos valgant pagerėja virškinimas. Be to, ne veltui kepti obuoliai vadinami žarnyno šluota, nes vaisiuose esantis pektinas labai gerai suriša šlakus ir kitas nuodingąsias medžiagas ir jas pašalina iš organizmo, rašo „Gyvenimo būdas“.

„Jaunoms motinoms patarčiau dažniau vaikams iškepti obuolių, nei jiems siūlyti nesveikų užkandžių – skrudintų bulvyčių, traškučių ar kibinų“, – tvirtino keptų obuolių nauda įsitikinusi ir sunkias ligas išsigydžiusi vilnietė Meilė Jakutienė (84 m.).

Senjorė antaninius obuolius orkaitėje kepa daug metų – nuo jaunystės. Anksčiau ji turėjo sodą, kuriame augo kelios antaninius obuolius svarinančios obelys. Sulaukus solidaus amžiaus rūpintis sodu tapo per sunku, tad jo teko atsisakyti.

Pastaruoju metu M.Jakutienė obuolių savo mėgstamam desertui ieško turguje. Moteris moka juos išsirinkti, mat šios rūšies obuoliai išsiskiria aromatu, kurį įmanoma iškart užuosti. O jeigu obuoliai iš pažiūros tik atrodo kieti, tačiau nedvelkia antaniniams būdinga rūgštele, neverta jų pirkti.

Vilnietė antaninius obuolius su varškės įdaru šiuo metu kepa kiekvieną savaitę – jie puikus desertas sau ir vaišės užsukusiems svečiams. Meilė obuolius kepa ir Kūčioms, tačiau vietoj varškės įdarui naudoja tik medų.

Anksčiau moteris keptais obuoliais vaišindavo bendradarbius. Todėl jie kartais net paprašydavo, kad Meilė vėl iškeptų, nes jiems nepavykdavo toks gardus skanėstas.

„Niekada nesinaudoju kitų receptais, nes turiu savo. Jei ką nors gaminu, improvizuoju. Todėl ir šį mano receptą sudaro šiek tiek fantazijos“, – šypsodamasi patikino desertą ruošusi moteris.

Ji pasidalijo viena gudrybe, dėl kurios kepti obuoliai su varške tampa nepakartojamo skonio. Dažna šeimininkė įsitikinusi, kad išskobus obuolių vidų iškart reikia sudėti varškės įdarą. Vargu ar varškė išliks puri ir skani, kol galutinai iškeps obuoliai.  Neretai dėl per ilgo kepimo varškė sukietėja, tampa tąsi lyg guma.

Kad to neatsitiktų, senjorė pirmiausia į įkaitintą orkaitę pašauna obuolius, iš kurių būna išimti sėklalizdžiai su sėklomis.

Kai jie apkepa, moteris skardą su obuoliais staigiai ištraukia iš orkaitės ir skubiai šaukštu prideda įdaro su kaupu. Po to desertas pašaunamas į orkaitę maždaug 10 minučių.

Tada, kai obuoliai iškepa, juos galite aplieti grietine.

Ji ima varvėti šiltų obuolių šonais ir juos nudažo baltais dryžiais.

Po to ant deserto uždėkite medaus, jis ištirps nuo šilumos, aplies kraštus gelsva spalva.

Jeigu norite sodresnio skonio deserto, keptus rūgštokus obuolius pagardinkite saldžia aviečių uogiene.

Šie obuoliai gardžiausi, kol šilti. Jų išsikepkite, kai lauke dargana arba jei peršalote – gomuriu slenkantis šiltas desertas su medumi gali apmalšinti peršinčios gerklės skausmą ir jus pačius sušildyti.

Tačiau juos galite valgyti ir kitą dieną, jeigu per naktį laikysite šaldytuve, kad nesugestų. Vėsus desertas gali būti puikus užkandis darbe, jei jį įsidėsite į pietų dėžutę. 

Ant deserto – raudonos uogos

Kepti galima ne tik antaninius, bet ir kitus rūgštesnius obuolius. Jų viršų truputį nupjaukite, išimkite sėklas. Nupjauti kone pusę obuolio nederėtų, nes ant viršaus uždėta varškė nesilaikytų, išvirstų.

Reikės:

• 10 didelių obuolių;

• 500 g varškės (5 proc. riebumo);

• 2 kiaušinių;

• cukraus pagal skonį;

• grietinės;

• medaus.

Obuolius nuplaukite, nusausinkite ir išimkite sėklalizdžius. Į varškę įmuškite kiaušinius, įberkite cukraus, šaukštu viską gerai išmaišykite. Galite naudoti ir plaktuvą.

Įjunkite orkaitę – nustatykite 180 laipsnių kaitrą.

Pirmiau pakepkite orkaitėje obuolius. Kai jie pradeda minkštėti, juos išimkite ir greitai pridėkite įdaro su kaupu. Nuo kai kurių obuolių varškė gali nuvarvėti, tačiau tai ne bėda, o ženklas, kad jau netrukus desertą bus galima išimti iš orkaitės.

Išėmę obuolius ant kiekvieno jų uždėkite po šaukštelį grietinės, po to – po šaukštelį medaus. Papuoškite desertą raudonomis uogomis – braškių ar aviečių uogiene.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų lapkričio 13 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.