Štai kodėl kasdien turėtumėte suvalgyti po kiaušinį

Kas yra vienas iš dažniausiai valgomų pusryčių patiekalų? Be abejo, tai – kiaušiniai.

 Kiaušinius verta valgyti kuo dažniau. <br> 123rf.com nuotr. 
 Kiaušinius verta valgyti kuo dažniau. <br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2018, 6:40 AM, atnaujinta May 23, 2018, 7:59 AM

Žmonės juos mėgsta keptus, virtus, ruoštus su lukštu ar be.

„Ir teisingai daro“, – pasakytų mokslininkai, kurių naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad kasdien suvalgant po kiaušinį galima gerokai sumažinti insulto ar širdies ligų tikimybę.

Moksliniai tyrimai parodė, kad tiems, kurie kasdien suvalgo po kiaušinį, rizika patirti insultą sumažėja ketvirtadaliu, palyginti su tais, kurie kiaušinius valgo retai, rašo interneto svetainė „Daily Mail“.

Tiems, kurie vidutiniškai suvalgo po penkis kiaušinius per savaitę, taip pat 12 procentų sumažėja tikimybė susirgti širdies ligomis.

Pekino universiteto Sveikatos mokslų centro ir Oksfordo universiteto mokslininkai ištyrė ryšį tarp kiaušinių vartojimo, insultų ir širdies ligų.

Jie apžvelgė daugiau nei 400 tūkst. sveikų Kinijos gyventojų nuo 30 iki 79 m. mitybos įpročius.

Tyrimų pradžioje 13,1 proc. dalyvių pasakė, kad kasdien suvalgo po kiaušinį, o 9,1 proc. kinų teigė, kiaušinius valgantys retai arba niekada.

Po 9 metų pasidomėję tų pačių žmonių likimais mokslininkai sužinojo, kad per tą laiką 83 tūkst. 977 asmenys susirgo širdies ir kraujagyslių ligomis. Per devynerius metus numirė 9 tūkst. 985 tirtieji, daugumos kurių mirties priežastis buvo korinarinės ligos, tokios kaip infarktas.

Tų, kurie kasdien suvalgydavo po kiaušinį, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis buvo mažesnė.

Taip pat jie net 26 proc. mažiau rizikavo patirti insultą, 28 proc. sumažėjo rizika nuo insulto numirti ir 18 proc. sumažėjo tikimybė numirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Nors tyrimas buvo tik apžvalginis, jis leidžia daryti prielaidą, kad kiaušiniai yra naudinga subalansuotos mitybos dalis.

Pekino universisteto profesorius Limingas Li sakė: „Tyrimas parodė, kad galima susieti saikingą kiaušinių vartojimą su sumažėjusia tikimybe susirgti širdies ligomis.

Mūsų atradimas prisidės kaip mokslinis įrodymas, sudarant mitybos rekomendacijas dėl kiaušinių vartojimo sveikiems Kinijos suaugusiems.

Kiaušiniuose yra daug baltymų, vitaminų, mineralų ir gyvybiškai svarbių riebalų rūgščių, bet mažai sočiųjų riebalų.

Nors tai, kad juose daug cholesterolio, anksčiau kiaušiniams kažkada lėmė nekokią šlovę, paaiškėjo, kad tai – ne blogasis cholesterolis.

Taigi, kaip rodo mokslinių tyrimų rezultatai, kiaušiniai yra puikus pusryčių pasirinkimas.

Šefildo universiteto širdies ir kraujagyslių medicinos profesrorius Timas Chico sakė, kad tyrimų rezultatai, paskelbti medicinos žurnale „Heart“, turėtų nudžiuginti mėgstančius kiaušinius.

„Kiaušinius valgantys žmonės gali dar kartą įsitikinti, kad jie nekelia rizikos širdžiai.

Bet svarbu širdies ligų riziką stengtis sumažinti ir tinkamai maitinantis bei gyvenant. Nerealu galvoti, kad užtenka vien tik valgyti daugiau kiaušinių“, – įspėjo profesorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.