Specialistas pasakė, kokia mityba padės lengviausiai atsikratyti kilogramų

Žmogus be maisto – kaip žuvis be vandens. Žuvis gali gyventi tik vandenyje, o žmogaus organizmas gali gyventi ir egzistuoti tiktai gaudamas reikiamas medžiagas. 

Tai, ar maistas virs kūno riebalais, priklauso nuo to, kada jis valgomas.<br> 123rf nuotr.
Tai, ar maistas virs kūno riebalais, priklauso nuo to, kada jis valgomas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2019, 6:25 AM

Kiekvienam yra reikalinga mityba, palaikanti mūsų gyvenimą ir suteikianti organizmui reikalingų medžiagų.

„Tai, ar maistas virs kūno riebalais, priklauso nuo to, kada jis valgomas – ryte deginamos kalorijos, o vakare po šeštos net ir menkiausios salotos, turinčios mažai kalorijų, virsta riebalais“, – kalbėjo masažuotojas, treneris ir mitybos specialistas vilnietis Natas Akmanavičius. 

Pasak jo, žmonės, atsisakydami pusryčių ir laikydamiesi išpopuliarėjusio trumpalaikio badavimo metodo, laužo pagrindinę subalansuotos mitybos taisyklę.  

„Kad viskas vyktų sklandžiai, rekomenduoju maitintis 4-5 kartus per dieną, nepamirštant užkandžių. Dažniausiai užkandis turi buti parinktas taip, kad jame būtų daugiau angliavandenių“, – patarė mitybos specialistas.

Kaip dažnai reikia valgyti norint atsikratyti nereikalingų kilogramų ir sulieknėti? 

„Norint sumažinti ar išlaikyti svorį visų pirma svarbu, kiek kalorijų suvartojama per dieną, o ne kokiu dažnumu valgoma.  Tiesą sakant, jei pradėsite valgyti 5 kartus per dieną, galite valgyti beveik dvigubai daugiau, nei maitindamiesi 3 kartus per dieną. Galų gale pagrindinis vaidmuo tenka patiekalų dydžiui ir maisto rūšiai“, – aiškino N.Akmanavičius.

Pavyzdžiui angliavandeniai, turintys didelį glikemijos indeksą (pirmiausia cukrus, saldainiai, pyragaičiai ir baltieji miltai) greitai padidina gliukozės kiekį kraujyje, tačiau po kelių valandų sumažėjus šiam lygiui, daugelis patiria silpnumo jausmą. Būtent dėl to žmogaus organizmas vėl prašo saldaus užkandžio.

Kodėl 5 kartų valgymas per dieną gali padėti sulieknėti? 

„Maitinimasis penkis kartus per dieną mažomis porcijomis tikrai padeda atsikratyti svorio.  

Tačiau tikroji priežastis yra ta, kad tokia mityba padeda atidžiau laikytis reguliarios ir subalansuotos mitybos. 

Tipiškame greito maisto patiekale yra 700-900 kcal, tai gerokai viršija  mažą porciją - pavyzdžiui, pica priešais televizorių arba pusė šokoladinio pyrago su arbatos puodeliu po gausios vakarienės. 

Tikrai lengviau valgyti 5-7 kartus kartus per dieną ir taip kontroliuoti kalorijas – tai tikrai gali padėti atsikratyti nereikalingų kilogramų“, – kalbėjo N.Akmanavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai