6 dalykai, kuriuos verta daryti kasdien – ir svajonė apie liekną figūrą taps realybe

Mesti svorį nėra lengva, ir tai tikrai nenutinka išgėrus stebuklingą tabletę, kokteilį ar vandens su citrina.

Daugelis norinčių sulieknėti skaičiuoja kalorijas, tačiau vien tai nepadeda sėkmingai mesti svorio ir gyventi sveikai.<br>123rf nuotr.
Daugelis norinčių sulieknėti skaičiuoja kalorijas, tačiau vien tai nepadeda sėkmingai mesti svorio ir gyventi sveikai.<br>123rf nuotr.
Šeši įpročiai padės lengvai išsaugoti svajonių figūrą.<br>123rf nuotr.
Šeši įpročiai padės lengvai išsaugoti svajonių figūrą.<br>123rf nuotr.
 Pirmas dalykas, kurio, pasak dietologės, niekada neturėtumėte daryti, – tai valgyti, kai nuobodu, kamuoja stresas ar liūdesys.<br>123rf nuotr.
 Pirmas dalykas, kurio, pasak dietologės, niekada neturėtumėte daryti, – tai valgyti, kai nuobodu, kamuoja stresas ar liūdesys.<br>123rf nuotr.
Stiklinė vandens prieš pat valgant gali padėti išvengti persivalgymo.<br>123rf nuotr.
Stiklinė vandens prieš pat valgant gali padėti išvengti persivalgymo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 12, 2020, 9:46 AM, atnaujinta May 16, 2023, 11:24 AM

Taip teigia 30-metė dietologė Leanne Ward iš Brisbeno (Australija). Pasak jos, dėl to reikia stengtis kasdien, todėl verta išsiugdyti šešis įpročius ir jų laikytis – tik tuomet pasieksite norimo rezultato.  

L.Ward pastebėjo, kad daugybei žmonių, numetusių svorį, vėliau ne mažiau sunku išlaikyti liekną figūrą. Jos teigimu, tie patys šeši įpročiai padės lengvai išsaugoti svajonių figūrą.

Taigi, kaip sau padėti? Įsidėmėkite šias taisykles.

1. Nevalgykite, kai jums nuobodu, jūs apimti streso ar liūdesio

Pirmas dalykas, kurio, pasak dietologės, niekada neturėtumėte daryti, – tai valgyti, kai nuobodu, kamuoja stresas ar liūdesys.

Jei esate tokios būklės, dažniausiai tai visiškai nereiškia, kad esate alkanas, tiktai bandote valgymu užmušti laiką ar į šalį nustumti nemalonias emocijas.

Pabandykite pakeisti emocijas kitomis – susiraskite kitą emocijų šaltinį: knygą, filmą arba pasivaikščiokite. Kitas patarimas – atsigerkite vadens arba arbatos. 

Leanne teigimu, troškulys dažnai supainiojamas su alkiu, todėl visada turėkite prie savęs buteliuką vandens ir prieš atidarydami šaldytuvą ar spintelę, atsigerkite.

2. Nepamirškite reikiamo daržovių ir vaisių kiekio 

Dietologė stengiasi kiekvieną dieną suvalgyti penkias porcijas daržovių ir vaisių. 

Jeigu tai daryti per sunku, ji pataria plakti kokteilius, virti trintas sriubas – ir net nepastebėsite, kaip suvalgysite reikiamą daržovių kiekį. 

3. Valgykite lėtai

Kaip neturėtumėte valgyti, kai jums nuobodu, liūdna ar jaučiate stresą, taip ir atėjus metui valgyti tai darykite lėtai ir susitelkę į tai, ką valgote.  

Valgymas turėtų užtrukti mažiausiai 15-20 minučių, jeigu susitelksite į maistą, o ne į televizorių, telefoną ar žurnalą.

Gerai sukramtykite maistą prieš nurydami. Po 20 minučių organizmas smegenims praneš, kad gana, o jūs per tą laiką nebūsite suvalgę trijų patiekalų. 

4. Sumažinkite perdirbto maisto kiekį – valgykite jo du kartus per savaitę

Daugelis dietologų teigia, kad perdirbtas maistas – svorio priešas.  L.Ward – ne išimtis.

„Tačiau taip pat esu žmogus ir suprantu, kad kažkas perdirbto vienaip ar kitaip gali patekti į mitybos racioną, ypač jei pietausite  ar vakarosite su draugais“, – kalbėjo L.Ward.

Ji rekomenduoja sumažinti perdirbto maisto kiekį iki dviejų kartų per savaitę, nesvarbu, ar tai penktadienio vakarienė, ar šokoladinis sausainis darbo dienos popietę. 

„Vartokite kuo daugiau maisto produktų, kuriuose yra sveikų riebalų, pavyzdžiui, avokado, alyvuogių aliejaus ir riešutų“, – patarė ji.

Tai, pasak jos, turėtų sumažinti potraukį prie perdirbto maisto.

5. Gerkite vandenį prieš valgį ir valgydami

Stiklinė vandens prieš pat valgant gali padėti išvengti persivalgymo, teigia L.Ward.

Taip pat atminkite: gurkšnodami vandenį ir tarp valgymų tinkamai aprūpinsite organizmą skysčiais ir nesupainiosite troškulio su alkio jausmu. 

6. Judėkite

Nors tinkama mityba ir valgymo režimas garantuoja 70 procentų svorio metimo sėkmės, visa kita tenka judėjimui.

Nebūtina vaikščioti į treniruoklių salę, tačiau turėtumėte kasdien skirti laiko pajudėti ir stengtis nueiti 10 tūkstančių žingsnių per dieną.

Geras būdas to pasiekti – 30 minučių pasivaikščiojimas ryte. Per tą laiką galite nužingsniuoti beveik pusę dienos normos. 

Parengta pagal „Daily Mail“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.