Legendinis sparnelių padažas. Paruoškite jį ir jūs – sulauksite tik komplimentų

Visi visavalgiai mėgsta vištienos sparnelius. O dar sparneliai yra populiarus užkandis prie alaus stebint sporto ar pramogų renginius per TV. Ar tiesiog norint pavaišinti didelę draugų kompaniją. Puiki alternatyva traškučiams, keptai duonai ir niekam nepatinkantiems morkų bei salierų šiaudeliams su jogurtiniu padažu.

 Sparneliai su aštriu padažu („Buffalo wings“).<br> 123rf.com nuotr.
 Sparneliai su aštriu padažu („Buffalo wings“).<br> 123rf.com nuotr.
 Sparneliai su aštriu padažu („Buffalo wings“).<br> Nuotr. iš valgiai.lt
 Sparneliai su aštriu padažu („Buffalo wings“).<br> Nuotr. iš valgiai.lt
Daugiau nuotraukų (2)

valgiai.lt

May 25, 2018, 3:32 PM, atnaujinta May 25, 2022, 10:48 AM

Kartu su nepriklausomybe iš Amerikos atkeliavo tradicija valgyti aštrius sparnelius, dar žinomus kaip „Buffalo wings“. Ir nors tai atrodo kaip pagrindinis patiekalas, tai tėra užkandis, ir sparneliai yra soti alternatyva traškučiams ar lazdelėms, kuriuos mirkome į įvairius padažus. 

Taip, čia nėra klaidos – sparneliai yra tik priemonė aštriam padažui, maloniai deginančiam burną, suvalgyti. 

Ir dabar jau technologinė esmė: sparnelių niekas nemarinuoja, niekaip kitaip specialiai neruošia – tiesiog termiškai apdoroja ir vėliau aplieja padažu. Štai kodėl šis receptas toks populiarus: jis paruošiamas greitai ir sparnelių galima paruošti neįtikėtinus kiekius tiesiog namų virtuvėje.

Ir štai kaip tai daroma.

Vidutinio dydžio kompanijai reikės: 

  • 2-3 kg šviežių vištienos sparnelių;
  • aštraus naminio padažo sparneliams;
  • kam per aštru – atsigavėjimui paruošto sūrio padažo;
  • saliero ir morkų šiaudelių sūrio padažui pakabinti.

Paruoškime viską eilės tvarka: į trintuvą suberiame 4-5 aitrias paprikas be sėklų ir kotelių, kubeliais supjaustytą didelį raudoną pomidorą, 4-6 skilteles česnako, 100 ml obuolių ar vynuogių acto, arbatinį šaukštelį su kaupu garstyčių padažo, valgomąjį šaukštą Vusterio (Vorčesterio) padažo, jei norisi aštriau – įlašiname nuo kelių iki keliolikos lašų „Tabasco“, beriame žiupsnį druskos. Trintuvą įjungiame ir indo turinį paverčiame aštria košele. 

Puode įkaitiname ir ištirpdome 100 g sviesto. Jam ištirpus supilame košelę iš blenderio ir pakaitiname maišydami 5-10 min. Nukaičiame ir uždengiame. Padažas paruoštas, neragaukite – nerekomenduoju. Nebent mėgstate ekstremalius pojūčius.

Sūrio padažui reikia pakaitinti 100 ml grietinėlės, kai ji įkais – suberti 100 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu, įberti šiek tiek druskos, pagardinti juodaisiais pipirais ir šlakeliu Vusterio padažo. Viską išmaišyti kaitinant ant mažos ugnies, vos tik sūris ištirps ir viskas pavirs vientisu padažu – nukaisti ir atidėti. Padažas turi atvėsti ir šiek tiek sutirštėti. Tas irgi paruošta.

Supjaustyti kelias morkas ir saliero stiebkočius plonais trumpais šiaudeliais vargo irgi nebus? Gerai.

Liko tik sparneliai. Visų pirma juos reikia išimti iš pakuotės ir nusausinti. Tada padalinti į tris dalis pjaunant per sąnarius. Ploniausias (kraštines) dalis išmetame, jos bevertės. Likusias dvi termiškai apdorojame. Čia galimi keli būdai. Paprasčiausią naudoja užkandinėse – sparnelius tiesiog sumeta į gruzdintuvę ir verda aliejuje, kol spraneliai įgauna tamsaus aukso spalvą ir ima nertis nuo kaulo.

Panašų veiksmą galite atlikti namuose, į didelį puodą supylę 1-2 litrus rapsų aliejaus. Tik dirbkite atsargiai, nes karštas aliejus labai pavojingas ir elgiantis neatsargiai galimi rimti nudegimai.

Nenorite virti aliejuje? Kepkite orkaitėje. Sparnelius apšlakstykite aliejumi, dėkite ant orkaitės grotelių, groteles – ant skardos, į kurią varvės riebalai ir pašaukite į 190-200 C orkaitę. Kepkite, kol dailiai paruduos, o mėsa nersis nuo kaulų. Lengvai nuo kaulų atsiskirianti mėsa yra vienas iš svarbiausių reikalavimų.

Esate gurmanas ir turite prabangią kepsninę? Dėkite sparnelius į ją, užmeskite kietmedžio skiedrų ir uždenkite dangtį. Tegul sparneliai karštai rūkosi ir papildomai įgeria dūmo aromatų.

Kai sparneliai paruošti – tiesiog sumeskite juos į karštą aštrų padažą ir pamaišykite, kad jie tolygiai apliptų aštriuoju padažu. Štai ir viskas, užkandis paruoštas.

Dabar suprantate, kad viską galima paruošti tuo metu, kol sparneliai kepa ir faktiškai šiam užkandžiui paruošti sugaišite vos pusvalandį?

Sparneliai taip ir patiekiami dideliame dubenyje, dar reikia kito dubens kaulams, krūvos servetėlių lipniems pirštams ir lūpoms šluostyti. Na ir sūrio padažo su daržovių šiaudeliais – jis valgomas, kai nuo aštrumo burna nesuvaldomai dega. Nes nei alus, nei vynas, nei vanduo šio aitrumo negesina. O sūrio padažas kaip tik ir skirtas ugniai burnoje gesinti.

Štai taip gaminami legendiniai „Buffalo wings“. Palepinkite jai draugus – tikrai sulauksite komplimentų. 

Receptu pasidalino valgiai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.