Šefas pamokė, kaip paruošti kiaušinį pagal Turkijoje populiarų receptą – išbandykite ir jūs

Šylant orams į TV3 ekranus grįžta vasaros kulinarinė laida „Skaniai ir paprastai“. Jos vedėjas, skanų maistą dievinantis profesionalus virtuvės šefas Gediminas Endriukaitis, kviečia savaitgalio rytus praleisti kartu ir pasisemti naujų idėjų, kaip ruošti patiekalus ne tik virtuvėje, bet ir lauke, naudojant grilį.

Turkiškai paruoštas kiaušinis „Cilbir“.<br>TV3 nuotr.
Turkiškai paruoštas kiaušinis „Cilbir“.<br>TV3 nuotr.
Turkiškai paruoštas kiaušinis „Cilbir“.<br>TV3 nuotr.
Turkiškai paruoštas kiaušinis „Cilbir“.<br>TV3 nuotr.
Turkiškai paruoštas kiaušinis „Cilbir“.<br>TV3 nuotr.
Turkiškai paruoštas kiaušinis „Cilbir“.<br>TV3 nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 2, 2021, 10:27 AM, atnaujinta Apr 25, 2022, 9:53 AM

Kadangi laida grįžta gegužę, prieš pat Motinos dieną, receptus naujo sezono pirmajai laidai padiktavo būtent ši graži šventė.

Gediminas pateikė idėją, kaip jau nuo pat ryto nustebinti mamą nepaprastais pusryčiais – virtu turkišku kiaušiniu „Cilbir“ su česnakiniu jogurtu, pagardintu žolelių ir aitriųjų paprikų padažais.

Taip pat virtuvės šefas palengvins kasdienybę ir išmokys, kaip susikurti restorano vertus madingus vėlyvuosius savaitgalio pusryčius tiesiog namuose. Žinomas vyras parodys, kaip lengvai išsivirti kiaušinį be lukšto.

Ne ką mažiau gardus patiekalas laukė ir grilyje. Čia Gediminas kepė pikantišką trapios tešlos pyragą, atsiskleidžiantį Viduržemio jūros regiono skoniais, kuris puikiai tiks tiek pietums, tiek kaip užkandis.

Turkiškas kiaušinis „Cilbir“

Žolelių padažui reikės:

  • saujelės šviežių krapų
  • saukelės šviežių kalendrų
  • ½ stiklinės tyro alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio rupios jūros druskos

Česnakiniam jogurtui reikės:

  • 1 stiklinės riebaus 10-12 proc. jogurto
  • 1-2 skiltelių šviežio česnako žiupsnelio rupios jūros druskos Aštriam padažui reikės:
  • 2-3 šaukštų sviesto
  • šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių
  • šaukštelio saldžiųjų paprikų miltelių

Virtam kiaušiniui reikės:

  • šviežių kiaušinių
  • citrinų sulčių
  • žiupsnelio druskos suberti į vandenį kiaušiniams virti
  • šviežios duonos patiekti

Kaip gaminti

Šviežias kalendras ir nesumedėjusias krapų šakeles sutrinkite iki pastos konsistencijos su žiupsneliu rupios druskos ir keliais šaukštais tyro alyvuogių aliejaus. Vėliau įpilkite dar keletą šaukštų alyvuogių aliejaus ir išmaišykite.

Į jogurtą įdėkite trintą arba smulkiai tarkuotą šviežią česnaką ir gerai išmaišykite.

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir kaitinkite, kol pradės burbuliuoti. Tuomet įdėkite aitriųjų paprikų dribsnių ir saldžiųjų paprikų miltelių, išmaišykite ir nuimkite nuo kaitros.

Kad paruoštumėte tobulą be lukšto virtą kiaušinį, pirmiausia į prikaistuvį įpilkite vandens – turėtų būtų apsemti maždaug 4-5 centimetrai. Tuomet įdėkite truputį druskos ir užkaiskite iki virimo, bet kad vanduo nekunkuliuotų.

Paimkite kiaušinį iš šaldytuvo (taip taip, šaldytuvo!), kad baltymas būtų šaltas. Įmuškite kiaušinį į nedidelį sietelį. Šalto kiaušinio baltymas būna standesnis, atsiskiria jame esantis vanduo ir lengvai nuteka per sietelį.

Kiaušinį atsargiai perkelkite į puodelį, įpilkite šaukštą citrinos sulčių ir atsargiai pamaišykite – citrinos sultyse esanti rūgštis padės stabilizuoti, sutvirtinti baltymą. Taip paruoštą kiaušinį atsargiai įdėkite į karštą vandenį ir virkite 2-3 minutes, kol sutvirtės baltymas.

Šis patiekalas turi būti valgomas tik su šiltu, minkšto trynio kiaušiniu.

Lėkštėje paskleiskite du šaukštus česnakinio jogurto, pašlakstykite žolelių padažo bei aitriųjų paprikų sviesto, ant viršaus dėkite ką tik iš vandens ištrauktą kiaušinį ir skanaukite su gabalėliu šviežios duonos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.