Receptai, kurie padės atsigaivinti per karščius: nuo salotų iki uogų kokteilio

Smogus karščio bangai, dažnai jaučiamės išsekę, prislėgti ir neturintys jėgų. Todėl itin svarbu valgyti tinkamą maistą, kad šis suteiktų energijos, o ne dar labiau apsunkintų.

 Uogų kokteilis.<br> 123rf nuotr.
 Uogų kokteilis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2022, 10:42 AM

Daržovės, vaisiai ir uogos – skamba kaip geras ir gaivus pasirinkimas vasaros kaitroje, tačiau reikia žinoti kelias esmines taisykles. Ekspertai dalijasi receptais ir patarimais, kokiu maistu ir užkandžiais gaivintis vasarą.

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad vasaros laikotarpiu, kai į parduotuvių lentynas atkeliauja šviežias derlius, tokių gaivinančių produktų, kaip vaisiai ir uogos, paklausa išauga.

„Pirkėjų krepšeliuose kelis metus iš eilės populiariausiais išlieka bananai, arbūzai ir citrusiniai vaisiai. Mandarinai sudaro beveik pusę citrusinių vaisių pardavimų. Tuo metu uogų pardavimai per metus šoktelėjo beveik 20 proc., o populiariausiomis uogomis kelis metus iš eilės išlieka žaliosios besėklės vynuogės. Klientai taip pat dažnai renkasi raudonąsias besėkles vynuoges, šilauoges bei braškes“, – pasakoja E.Dapkienė.

Aibė atsigaivinimo būdų

Karštomis vasaros dienomis, geriausias palydovas yra vanduo. Itin svarbu kaitros metu gerti daug vandens, nes prakaituodamas kūnas praranda daugiau skysčių ir elektrolitų. Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, kad pasitelkus fantaziją, galima ir tą patį vandenį paversti įdomesniu ir skanesniu.

„Kai kurie žmonės susiduria su problema, kad vandens gerti tiesiog nemėgsta arba neturi įpročio. Tokiu atveju siūlau vandenį gardinti mėgstamais vaisiais ir daržovėmis. Supjaustykite agurką, citriną ar braškes ir sudėkite į vandens ąsotį. Jį laikykite šaldytuve, o panorėję įsipilkite šalto ir gaivaus vaisiais kvepiančio vandens“, – pataria maisto ekspertė.

Taip pat vandenį galima gardinti ledukais, kuriuose užšaldomi mėgstami vaisiais ar uogos. Atsigaivinti ir numalšinti troškulį, be vandens, padės ir nesaldintos žolelių arbatos. O saldžių vaisvandenių kaitroje geriau vengti – jie tik didina troškulį.

B.Baratinskaitė pažymi, kad kaitriomis dienomis esame įpratę valgyti vandeningus vaisius kaip arbūzas ar melionas, jie pripildo kūną skysčiais ir atgaivina. Tačiau svarbu ne tik atsigaivinti, bet ir prisotinti kūną antioksidantais.

„Uogose yra dar daugiau antioksidantų, nei daržovėse, jie apsaugo nuo infekcinių ligų. Net ir kitose kultūrose uogos asocijuojasi su gaiva kaitriomis dienomis. Pavyzdžiui, tradicinėje kinų medicinoje manoma, kad uogos kūne sulaiko šaltą energiją“, – pasakoja ji.

Maisto ekspertė pažymi, kad tas pačias uogas galima valgyti įvairiausiais būdais. Pirmas ir pats paprasčiausias – uogas nuplauti ir ragauti tiesiai iš dubens. Uogas taip pat galima įmesti į šaldymo kamerą ir atšalusias skanauti kaip šaldytus ledinukus.

„Šaldiklyje atšaldytas uogas galima plakti plaktuve ir maišyti su vandeniu, pienu ar augaliniu pienu – mėgausitės gaiviu ir gardžiu uogų kokteiliu. Jeigu norite ledų šerbeto, tą patį kokteilį pagaminkite kiek tirštesnį ir kelioms valandoms įdėkite į šaldymo kamerą. Iš to paties kokteilio galima pagaminti šiuo metu populiarų „smoothie bowl“ – tirštesnį kokteilį reikėtų supilti į dubenėlį ir apibarstyti mėgstamais riešutais, uogomis – skanauti kaip košę“, – pasakoja B.Baratinskaitė.

Karštai dienai – gaivios ir traškios salotos

Salotos – neatsiejamas kaitrios vasaros atributas. Mėgaudamiesi šviežiu derliumi, jas vasarą gaminame kur kas dažniau ir įvairiau. B.Baratinskaitė pažymi, kad yra kelios taisyklės, kaip salotas geriausia gaminti vasaros kaitroje.

„Gamindami salotas būtinai į jas dėkite pomidorų, agurkų arba salierų – šias daržoves sudaro daugiau nei 90 proc. vandens, todėl jos puikiai atgaivina. Tas pats galioja ir salotų lapams bei brokoliams. Vandens pagrindu sudarytos daržovės suteikia kūnui ne tik taip norimos gaivos, bet yra ir lengvai virškinamos“, – pasakoja maisto ekspertė.

Nors atsigaivinti karštomis dienomis itin svarbu, reikėtų nepamiršti kūnui suteikti reikiamo kiekio vitaminų. Čia galioja paprasta taisyklė – salotose turi būti kuo daugiau skirtingų spalvų. Kadangi kiekviena skirtinga daržovės spalva reiškia skirtingus antioksidantus.

„Lengvoms salotoms maistinės vertės gali suteikti perlinės arba bolivinių balandų kruopos. Salotas taip pat galite gardinti pakeptais avinžirniais arba mėgstamais riešutais, sėklomis. Ši kombinacija suteiks daugiau energijos, kurios per kaitras taip stokojame“, – sako ekspertė.

B.Baratinskaitė primena, kad ne ką mažiau svarbūs ne tik salotų ingredientai, bet ir padažas: „Venkite salotų padažų su majonezu, jis ne tik apsunkina organizmą, bet ir greitai genda saulės kaitroje. Rinkitės lengvus padažus su alyvuogių aliejumi, trintomis žolelėmis, graikišku jogurtu ar šviežiomis citrusų sultimis“.

Maisto ekspertė dalijasi gaiviais ir lengvais receptais, kurie atgaivins kaitrią dieną.

Bazilikų ir uogų šerbetas

Reikės: 

  • 200 g cukraus, 
  • 2 didelių saujų šviežių bazilikų, 
  • 240 ml vandens, 
  • 900 g šviežių arba šaldytų mišrių uogų (mėlynės, avietės, žemuogės ir pan.), 
  • šviežiai spaustų citrinos sulčių iš 4 citrinų. 

Gaminame 

Vidutiniame puode sumaišykite cukrų ir vandenį. Kaitinkite ant stiprios ugnies, kol cukrus ištirps, retkarčiais pamaišydami. Įdėkite bazilikus. Puodą nukelkite nuo ugnies, uždenkite ir palikite 15 minučių.  Perpilkite sirupą į vidutinį dubenį ir išimkite bazilikus. Atšaldykite sirupą, kad šis atvėstų. 

Sutrinkite šaldytas arba šviežias uogas, citrinos sultis ir atvėsintą baziliko sirupą iki vientisos masės, perkelkite į kepimo indą ir jį uždenkite. Dėkite į šaldiklį maždaug 2 val., kol šerbetas sutvirtės. Jei išėmus šerbetas per kietas, leiskite jam pastovėti kambario temperatūroje, kol šis šiek tiek atšils.

Veganiškas uogų kokteilis

Reikės: 

  • saujos maišytų uogų (šilauogių, gervuogių, aviečių, braškių), 
  • 1 banano, 
  • stiklinės migdolų pieno, 
  • šaukšto ispaninių šalavijų sėklų.

Gaminame 

Uogas ir bananą atšaldykite šaldymo kameroje apie valandą. Ištraukite vaisius ir visus ingredientus sudėkite į plaktuvą ir trinkite iki vientisos masės. Supilkite į stiklinę ir skanaukite gaiviu ir maistingų kokteiliu!

Graikiškos šviežių daržovių ir avinžirnių salotos su naminiu petražolių aliejumi 

Reikės: 

  • skardinės konservuotų avinžirnių, 
  • dviejų saujų vynuoginių pomidorų, 
  • vidutinio dydžio raudonosios paprikos ir trumpavaisio agurko, 
  • romaninės salotos lapų, 
  • saujelės juodųjų alyvuogių, 
  • mažo raudonojo svogūno, 
  • 300 g fetos sūrio, 
  • 5 didelių saujų šviežių petražolių lapų, 
  • 80 ml pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, 
  • 70 ml ekologiško saulėgrąžų aliejaus.

Gaminame 

Nuplaukite petražoles, dėkite į verdantį vandenį 20 sekundžių, ištraukus iš karto įdėkite į vandenį su ledukais. Kai petražolės atvės, nusausinkite jas ir stambiai sukapokite. Įdėkite į trintuvę, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir keletą kartų sumalkite, pagardinkite saulėgrąžų aliejumi ir vėl malkite apie 1 minutę. Virš dubens ar puodelio dėkite tankų sietelį, supilkite petražolių aliejų ir palikite jį nuvarvėti apie 30 minučių. 

Perplaukite ir nusausinkite avinžirnius. Per pusę perpjaukite vynuoginius pomidorus, smulkiais gabalėliais supjaustykite papriką, agurką ir svogūną. Stambiai suplėšykite nuplautus salotos lapus ir sutrupinkite fetos sūrį. Berkite saujelę alyvuogių. 

Viską pagardinkite naminiu petražolių aliejumi, gerai išmaišykite. Gaivių salotų!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.